Sančes, Mbape i Upamekano (Foto: AFP)
Sančes, Mbape i Upamekano (Foto: AFP)

Malokrvni, bezvoljni, istrošeni, zasićeni... Tri pojačanja koja bi razdrmala Liverpul

Vreme čitanja: 5min | sre. 10.02.21. | 12:21

Džejmi Karager je nedavno govorio da je Redsima na leto potrebno po jedno pojačanje u svakoj liniji tima kako bi ponovo bili oni stari, pa ko bi to mogao da bude?

Dve sezone na najvišem nivou. Prvo 2019. krov Evrope, potom godinu dana kasnije šetnja do trofeja u Premijer ligi posle 30 godina posta. Sve sa manje-više istim sastavom. Bez rotacija. Isti onaj sastav koji je na Vanda Metropolitanu u finalu protiv Totenhema doneo "Ušatog" u grad Bitlsa, vrlo verovatno bi istrčao i na prošlonedeljni derbi sa Mančester Sitijem, samo da Virdžil Van Dajk i Džoel Matip tokom gotovo čitave sezone nisu van stroja. Pride je i Džo Gomez povređen na duže vreme, pa Liverpul već duže vreme na utakmice izlazi bez pravog štopera, što je doduše tek jedan od razloga zbog kojih su Redsi poniženi u nedelju i trenutno kaskaju deset bodova za Mančester Sitijem.

Malokrvno, bezvoljno, istrošeno i zasićeno. Tako bi ukratko mogao da se opiše govor tela Liverpulovih igrača u prethodnih nekoliko meseci. Kako i ne bi? Njih jedanaestorica izneli su na svojim plećima veći deo poslednje dve sezone. Jirgen Klop gotovo da nije menjao dobitnu kombinaciju. Svoje mišljenje, i potpuno bismo se sa njim složili, izneli su Džejmi Karager i Roj Kin, istakavši prethodnih dana da Redsi nemaju dovoljno kvalitetnu klupu na koju bi mogli da se oslone.

Izabrane vesti

"Rezervni igrači nisu bili dovoljno dobri, puno je igrača koji su dobili priliku posebno na utakmici protiv Brajtona, gde je Brajton bio bolji tim. Milner, Šaćiri, Origi, Keleher. Za njih ne bi bilo mesta u Mančester Sitiju i Junajtedu, pa čak ni u timu Lestera. Centralni bekovi predstavljaju ogroman problem, ali ostali delovi tima nisu dorasli izazovima", rekao je nedavno Kin, a na istu temu nadovezao se posle poraza od Sitija i Karager.

"Ljudi mogu da budu kritički nastrojeni prema Liverpulu zbog toga što Jirgen Klop ne rotira. Samo što Liverpul nema toliko kvalitetan i širok kadar da bi to činio. Da je rotirao igrače, ne bi osvojio ni Ligu šampiona 2019. ni titulu 2020."

Jirgen Klop (Foto: AFP)Jirgen Klop (Foto: AFP)

Legenda Liverpula je ubrzo iznela i način na koji bi Liverpul mogao da reši problem zasićenja i vrati se na nivo na kojem je bio u poslednje tri godine – aktuelnom šampionu Engelske su potrebna pojačanja. U svakoj liniji tima po jedno, kako bi se roster proširio i Klop konačno dobio opciju više u rotaciju. Čak i uskočili u startnu postavu.

Skaj Sports je otišao malo dalje i izneo imena koja su se u prethodnom periodu dovodila u vezu sa Liverpulom. Krenimo redom.

ŠTOPERI

Kada su poslednjeg dana prelaznog roka rezultati pokazali da će Džoel Matip na novu dužu pauzu, Liverpul se bacio u paničnu kupovinu štopera. Na kraju je doveo dvojicu – Ozana Kabaka i Bena Dejvisa. Međutim, prvi bi trebalo da predstavlja zalog za budućnost, ukoliko Redsi uopšte iskoriste opciju njegovog otkupa od Šalkea, dok je Dejvis stigao kao kratkotrajno rešenje, bez minuta prvoligaškog iskustva, i pitanje je koliko će šansi dobiti kod Klopa na značajnijim utakmicama. Ali, da bi se vratio u borbu za vrh, Liverpulu su potrebna instant pojačanja.

Jedno od mogao bi da bude Dajot Upamekano, prva Klopova opcija za rešenje problema u srcu odbrane. Defanzivac Lajpciga je krajem prošle sezone produžio ugovor sa Bikovima, ali je svestan da se brojni timovi otimaju oko njega, uspeo da ubaci i otkupnu klauzulu u visini od nešto više od 40.000.000 evra, što je cena koju svaki veći klub može da plati. Sam Upamekano će u moru ponuda, piše dobro upućeni Kristijan Falk, ovog leta birati između tri destinacije – Bajerna, Čelsija i upravo Liverpula.

Ibrahima Konate (Foto: AFP)Ibrahima Konate (Foto: AFP)

Ukoliko se Upamekano ipak odluči za neki od druga dva pomenuta kluba, Liverpulova alternativa se takođe nalazi u Lajpcigu. Upamekanov partner iz poslednje linije, Ibrahima Konate, mogao bi da bude jeftinija, možda čak i bolja opcija, ističe Skaj Sports. Bilo kako bilo, konačan sud doneće Klop, a predstojeći dvomeč sa Lajpcigom u nokaut fazi Lige šampiona poslužiće nemačkom stručnjaku da dodatno analizira francuski dvojac.

VEZNI RED

U manevru verovatno promene ne bi ni bile potrebne da Žoržinjo Vajnaldum zna da li će na kraju sezone, kada mu istekne ugovor sa Redsima, ostati na Enfildu ili će (najverovatnije) otići u Barselonu. Letos je stigao Tijago Alkantara i mada je i on daleko od očekivanog nivoa, Liverpulov vezni red bi, da Klop nije primoran da "spušta" Fabinja i Hendersona u poslednju liniju, verovatno i sada izgledao potpuno drugačije. Ali Vajnaldumova neodlučnost stvara dodatni posao i uprava Redsa mora da deluje.

Pisali smo juče o tome, šampion Engleske se u januaru već raspitivao za Sportingovog Pedra Gonsalveša, kojeg su pojedini mediji zbog stila igre i uticaja koji ima na lisabonski tim već "prekrstili" u novog Bruna Fernandeša. A koštaće ih i više nego što je stariji sunarodnik Mančester Junajted prošle zime, jer Gonsalvešova otkupna klauzula iznosi 60.000.000 evra. Naravno, ako uopšte odluče da je aktiviraju.

Pedro Gonsalveš (Foto: AFP)Pedro Gonsalveš (Foto: AFP)

Mada, kako Gonsalveš u Sportingu više igra na krilnoj poziciji, bolja alternativa bi za Vajnalduma mogao da bude Renato Sančes. Da, isti onaj Sančes koji je pre oko tri i po godine na pozajmici u Svonsiju srljao iz greške u grešku. Ali otkako je na leto 2019. godine napustio Bajern u potpunosti je rehabilitovao karijeru u Lilu i konačno počeo da opravdava epitet vanserijskog talenta koji mu je dodeljen pre pola decenije, a impesivnom formom ne samo da je pomogao Dogama da se popnu na vrh Lige 1, već je njome skrenuo i pažnju Liverpulovih operativaca. S tim da je upitno da li su Redsi spremni da plate 70.000.000 evra za portugalskog vezistu, koliko predsednik Lila Žerar Lopez tvrdi da je odbio ovog januara.

NAPAD

Kilijan Mbape? Jeste se brzonogi Francuz dovodio u vezu sa Liverpulom, ali kako vreme odmiče, transfer napadača Pari Sen Žermena na Enfild deluje sve nerealniji. Jer prethodnih dana su priče o interesovanju Real Madrida ponovo postale aktuelne i sve je izvesnije da će Mbape pre ili kasnije završiti na Santijago Bernabeu, u klubu za koji navija od malih nogu.

Rafinja (Foto: AFP)Rafinja (Foto: AFP)

Stoga bi znatno izvodljiviji bio dolazak Lidsovog Rafinje. Brazilac je na Eland Roud stigao pre svega nekoliko meseci, ali se prema pisanju Frans Fudbala već našao na užem spisku igrača koje u Liverpulu video kao pojačanje na krilu. A prisetimo se i toga, letos je odbijao transfer u Lids, želeći da ostane u Renu i igra Ligu šampiona.

Tu se lista Skaj Sportsa završava, mada bismo dodali da pojačanje u ofanzivoj liniji možda i nije toliko neophodno, jer ne treba zaboraviti da Liverpul pored standardnog trija Mane - Firmino – Salah ima i Dioga Žotu, koji je pre povrede demonstrirao da može podjednako dobro da odigra na sve tri pozicije. Pa i da izbaci Firmina iz startne psotave.


tagovi

Pedro GonsalvešKilijan EmbapeRenato SančesRafinjaDajo UpamekanoLiverpulletnji prelazni rok 2021

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara