Foden i Rašford (©Reuters)
Foden i Rašford (©Reuters)

Mančesterska oluja oduvala Vels: Rašford i Foden proburazili Zmajeve i zakazali okršaj sa Senegalom (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 29.11.22. | 21:55

Blickrig Gordog Albiona u režiji Junajtedovog i Sitijevog fudbalera za ubedljivo slavlje izabranika Gereta Sautgejta

Nikada ih Vels nije tukao u međusobnim duelima, ali scenu kako njegovi reprezentativci proslavljaju eliminaciju Engleske od Islanda na Evropskom prvenstvu 2016. godine u taboru Gordog Albiona sigurno nisu zaboravili. I za to su im se još jednom osvetili. Nošena mančesterskim tandemom RašfordFoden, selekcija Gereta Sautgejta razmontirala je bučnog, zavidnog komšiju i poslala ga kući, a sebi rezervisala kartu za osminu finala – 3:0 (0:0).

Tamo će se, kao lider Grupe B, sastati sa Senegalom, drugoplasiranim timom iz Grupe A, dok će drugi par osmine finala činiti Holandija i SAD koja je pobedom nad Iranom preuzela drugu poziciju.

Izabrane vesti

Bleda partija protiv Amerikanaca, posle one šestice Iranu, izazvala je nezadovoljstvo navijača i bivših engleskih reprezentativaca. Sautgejt se u petak uveče po ko zna koji put našao na udaru kritika nacije jer ne ume da iskoristi napadački potencijal koji njegov tim poseduje. Pre svega što Filu Fodenu, prema rečima Džejmija Karagera najtalentovanijem igraču kojeg Engleska ima, ne pruža veću šansu. Protiv Irana je dobio 20 minuta dok je okršaj sa Sjedinjenim Američkim Državama ispratio sa klupe i pored toga što je Engleska izgledala bezidejno tokom čitavog meča. Satgejt se tada odlučio za Džordana Hendersona i Džeka Griliša...

Ipak, popustio je 52-godišnji stručnjak večeras pod pritiskom. Foden je zabeležio prvi start na Svetskim prvenstvima i u potpunosti opravdao apel većeg dela nacije da Sautgejt mora da mu pronađe mesto u startnoj postavi, postigavši odmah svoj mundijalski prvenac. Ofanzivni vezista Mančester sitija počeo je meč na desnom krilu, pomalo ironično, pošto je selektor Engleske prethodnih dana odluke pravdao izgovorom kako ne može da mu obezbedi ulogu koju ima u klubu, a onda ga stavio na poziciju koju je najmanje igrao prethodnih godina.

No, Foden je i pored toga bio najzapaženiji akter u prvom poluvremenu, ulazio sa boka u sredinu, započinjao i kreirao akcije, bio najzaslužniji za dominaciju Engleza do pauze. Dominaciju koja doduše nije krunisana golom, uprkos tome što je Gordi Albion uputio devet udaraca ka golu Denija Vorda te loptu držao u posedu tri četvrtine vremena, a najveći krivac za to što se na pauzu otišlo mirnih mreža bio je Markus Rašford koji je u uvodnim minutima prokockao stopostotnu šansu (golman Lestera istrčao i pravovremeno mu ušao u šut) posle dodavanja Harija Kejna.

Međutim, već po povratku sa pauze se iskupio. Preuzeo je loptu kod slobodnog udarca u 50. minutu i snažnim šutem u dalji ugao iznenadio Vorda. Usledio je tada blickrig - baš kao protiv Irana u prvom kolu - u režiji dvojca iz različitih delova Mančestera. Foden je dva minuta kasnije na izvrsno dodavanje Harija Kejna sa druge (kojem je prethodila oduzeta lopta upravo Rašforda) stative postavio nogu, a u 68. Junajtedov napadač je solo prodorom po desnoj strani stavio tačku na trijumf koji posle slabog izdanja protiv Amerikanaca vraća nadu naciji da bi fudbal ipak mogao da se vrati kući.

Za razliku od Fodena, Rašforda niko nije "prizivao", ali je za svega 107 odigranih minuta na turniru ispisao kandidaturu za startera u nokaut fazi, ali i za najboljeg strelca Mundijala pošto trenutno sa Kilijanom Embapeom, Enerom Valensijom (eliminisan) i Kodijem Gakpom deli čelo tabele sa tri pogotka. Do kraja je trijumf Engleza mogao da bude i ubedljiviji, a jedini zaslužan što nije je Vord koji je sa nekoliko odličnih odbrana sprečio bruku. Doduše, ekipa Roba Pejdža svakako neće po lepom pamtiti nastup na Mundijalu. Na njega je čekala 64 godine, ali je sa samo jednim osvojenim bodom i isto toliko postignutih golova naciji priredila veliko razočaranje.

VELS - ENGLESKA 0:3

/Rašford 50, 68, Foden 52/

Doha

Stadion: Ahmad bin Ali

Sudija: Slavko Vinčić (Slovenija)

Žuti karton: Džejms, Ramzi (Vels)

VELS (4-3-3): Vord - Vilijams (36. Roberts), Mefam, Rodon, Dejvis (59. Morel) - Ramzi, Ampadu, Alen (81. Kolvil) - Bejl (46. Džonson), Mur, Džejms (77. Vilson)

ENGLESKA (4-3-3): Pikford - Voker (58. Aleksander-Arnold), Stouns, Megvajer, Šo (65. Tripijer) - Henderson, Rajs (58. Filips), Belingem - Foden, Kejn (58. Vilson), Rašfrod (76. Griliš)

SVETSKO PRVENSTVO - 3. KOLO

Grupa B

Iran - Sjedinjene Američke Države 0:1 (0:1)

/Pulišić 38/

Vels - Engleska 0:3 (0:0)

/Rašford 50, 68, Foden 52/



tagovi

Katar2022reprezentacija EngleskeFudbalska reprezentacija Velsareprezentacija VelsaFil FodenMarkus Rašford

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara