Roberto Mančini (©Reuters)
Roberto Mančini (©Reuters)

Mančini u Vilnjusu stiže Lipija i juri rekord star skoro ceo vek

Vreme čitanja: 3min | sre. 31.03.21. | 12:05

Reprezentacija Italije, neporažena na protekla 24 susreta, gostuje Litvaniji u okviru Grupe C kvalifikacija za Svetsko prvenstvo

U želji da zabeleži maksimalan broj bodova iz uvodne tri runde kvalifikacija za Katar 2022, Italija večeras stiže na megdan Litvaniji u Vilnjusu (20.45). Dok su domaćini u nedelju za malo izgubili uvodni meč u Švajcarskoj, bezobzirno efikasna ekipa Roberta Mančinija preslišala je Bugarsku i stekla dve pobede iz dve dosadašnje utakmice u Grupi C.

Azuri su bez poraza u 24 međunarodna duela otkako je Mančini preuzeo palicu, uključujući 19 pobeda. Italija je nastavila da impresionira u ranoj fazi kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, pošto ponižavajuće nije uspela da stigne do Rusije prošli put.

Izabrane vesti

20.45: (14,0) Litvanija (6,75) Italija (1,20)

Sada se približava ličnom rekordu od 30 utakmica bez neuspeha, koji je postavio legendarni taktičar Vitorio Poco tridesetih godina prošlog veka, a bivši strateg Mančester Sitija i nekadašnji proslavljeni reprezentativac mogao bi da izjednači najbolji niz pobednika Mundijala Marčela Lipija iz 2006. godine. Za to mu je neophodno da izbegne poraz u Litvaniji.

Iako se u novije vreme u Seriji A pojavilo nekoliko mladih napadačkih talenata, zastrašujuća izdanja Italije prevashodno su se zasnivala na defanzivi. Tokom Mančinijeve ere nacionalni tim Azura sačuvao je mrežu u 17 navrata, sa samo tri primljena gola u poslednjih 14 mečeva. Najnoviji duel bez kapitulacije desio se u Sofiji prošle nedelje, pošto je Italija savladala Bugarsku sa 2:0 zahvaljujući golovima na kraju oba poluvremena, Andree Belotija i Manuela Lokatelija. Ranije su Azuri pobedili Severnu Irsku istim rezultatom.

Krajem prošle godine, Italija je zapečatila plasman u polufinale Lige nacija, predvodeći grupu koja je takođe obuhvatala Holandiju i Poljsku, a pride se kvalifikovala na Evropsko prvenstvo.

Sa druge strane, Litvanija je u kvalifikacije ušla na neperspektivan način, prijateljskim porazom od tzv. Kosova 4:0 prošle nedelje. Usledilo je vtreno krštenje u Sankt Galenu, gde je primila gol posle samo dva minuta. Ispostavilo se, suprotno svim očekivanjima, da je to bio jedini pogodak na meču, pa selektor Valdas Urbonas možda ima samo dodatni podstrek da se bori sa Bugarskom da izbegne fenjer Grupe C.

Neposredno uoči utakmice sa Bugarskom, napadači Sasuola Frančesko Kaputo i Domeniko Berardi, plus veteran, defanzivac Đorđo Kjelini, napustili su italijanski kamp zbog povreda, dok su i Marko Verati i Alesandro Florenci ove sedmice otputovali u Pariz.

20.45: (2,07) Severna Irska (3,10) Bugarska (4,10)

U preostalom susretu ove grupe, Severna Irska je domaćin Bugarskoj u Belfastu. Budući da su ekipe već poražene od favorita Italije i Švajcarske, koji su odmakli i osamili se na vrhu, bilo kakva nada za plasman u plej-of - čak i u ovoj ranoj fazi - verovatno je izgubljena. Zelena armija i Lavovi boriće se za čast i izbegavanje poslednjeg mesta u grupi, uz još Litvaniju. Selektor Severne Irske Ijan Baraklaf je nastavio seriju neuspeha otkako je preuzeo kormilo nacionalnog tima, pošto je pre tri dana izgubio od Sjedinjenih Američkih Država u prijateljskom duelu 2:1.

S obzirom da Baraklaf tek treba da pobedi u svojih prvih 10 utakmica - jedini dosadašnji uspeh mu je bio trijumf posle izvođenja jedanaesteraca protiv Bosne i Hercegovine u plej-ofu za mesto na Evropskom prvenstvu - taj niz jednostavno mora da se završi ove nedelje ako uopšte misli da ibedi čelnike da je pravi čovek za selektorsku poziciju.

Bugarska nije imala šanse u uvodna dva duela protiv Švajcarske i Italije, i pored toga što je bila domaćin. Naše istočne komšije proživljavaju teška vremena poslednjih godina, pobedivši samo dva puta na poslednja 24 meča, od kojih je najnoviji trijumf bio prijateljski sudar sa Gibraltarom u novembru 3:0.

KVALIFIKACIJE ZA SVETSKO PRVENSTVO, GRUPNA FAZA - 3. KOLO

GRUPA C

Sreda

20.45: (14,0) Litvanija (6,75) Italija (1,20)

20.45: (2,07) Severna Irska (3,10) Bugarska (4,10)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

kvalifikacije za svetsko prvenstvoKvalifikacije za SP 2022.fudbalska reprezentacija Italijereprezentacija Litvanijereprezentacija Severne Irskereprezentacija BugarskeRoberto MančiniRoberto Manćini

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara