Ben, Kanga, Borjan i Gajić (©Starsport)
Ben, Kanga, Borjan i Gajić (©Starsport)

Manuel Amoros započeo, Ben dovršio bajku Komora; liverpulovska dilema za Zvezdu

Vreme čitanja: 3min | čet. 01.04.21. | 10:37

Gajić debitovao za Orlove, Borjan dopisao jubilej u dresu Kanade. Igrali i Gelor Kanga, Željko Gavrić, Nikola Krstović

Istorijski uspeh za El Fardua Bena i Gelora Kangu, debi Milana Gajića u dresu Srbije i veliki jubilej Milana Borjana među stativama Kanade. U najkraćem rezime učinka fudbalera Crvene zvezde u reprezentativnim akcijama u proteklih desetak dana.

Počećemo prvo od Bena, jer on je predvodio selekciju Komora do plasmana na Afrički kup nacija, prvog u istoriji zemlje poznatije po političkim prevratima i muzici nego po sportskim uspesima. Komori, zemlja sa nešto manje od 1.000.000 stanovnika, tek su pre 15 godina postali član Fife, a onda im je trebalo još 11 kako bi u sudaru sa Bocvanom 2016. upisali prvu pobedu. Najveći deo zasluga za ovaj uspon ide na selektora Amira Abdua, koji je od dolaska na tu funkciju 2014. radio na privlačenju igrača iz emigracije. Još ranije je takvu praksu pokrenuo legendarni francuski reprezentativac Manuel Amoros, ali je on otišao posle samo jedne utakmice, protiv Istra. Abdu je istrajao i uspeo, iako je na klupu Komora došao iz francuskog šestoligaša Golfeša

Izabrane vesti

Mislim da sam bio jedini profesionalac kad sam stigao u reprezentaciju 2010. godine. Tada nas je bilo petorica ili šestorica iz inostranstva. Jasno je bilo da krećemo od nule, ali polako je dolazilo sve više profesionalaca i organizacija je postajala sve ozbiljnija”, vrteo je film kapiten Nađim Džimi Abdu, bivši igrač Milvola i Vimbldona.

Džimi Abdu je dakle kapiten, ali El Fardu Ben je prva zvezda Komora, pa je selektor pred ključnu utakmicu sa Togom imenom Zvezdinog asa podgrevao optimizam.

Mi imamo Bena. On igra za Zvezdu. On igra Ligu šampiona”, govorio je Amir Abdu, a igrači su ga nagradili remijem bez golova protiv Togoa.

Bilo je to dovoljno da Komori izbore plasman na Afrički kup nacija. Ben je igrao svih 90 minuta, a potom je odmorio u porazu od Egipta (0:4), ali to i nije bio rezultatski važan meč, jer su Komori već osigurali nedostižnu prednost nad Kenijom.

Na Afričkom kupu nacija igraće i Gelor Kanga, pošto je njegov Gabon tu privilegiju izborio pobedom od 3:0 nad Kongom. Kanga je pružio nemerljiv doprinos, pošto je u 90 minuta igre namestio prvi i treći gol za reprezentaciju Gabona. Igrao je potom i 90 minuta u porazu od Angole (0:2), ali kao i u Benovom slučaju – rezultatski apsolutno nebitnom, pa će Crvena zvezda biti u “liverpulovskoj dilemi” tokom januarskog prelaznog roka 2022. godine, jer će u ta dva meseca biti bez dvojice vrlo važnih igrača. Kao Liverpul kad mu odu Sadio Mane i Mohamed Salah.

Kad smo već kod Zvezdinih “stranaca” treba pohvaliti i Milana Borjana, bez obzira na grešku kod gola Bermuda. Borjanova Kanada je ipak slavila sa 5:1, a Zvezdin golman je odigrao jubilarnu, 50. utakmicu u dresu zemlje koja ga je “usvojila”. U drugom meču, protiv Kajmanskih Ostrva, nije igrao, a Kanada se još bori za prvo mesto u svojoj grupi kvalifikacija za Mundijal u Kataru. Protivnik je Surinam, onda sledi plej-of… Svetsko prvenstvo je još daleko.

Što se tiče srpskih reprezentativaca, nedelju iza nas će najviše pamtiti Milan Gajić, koji je debitovao u dresu Orlova odigravši 90 minuta u pobedi od 3:2 protiv Republike Irske. Protiv Portugalije (2:2) i Azerbejdžana (2:1) je sedeo na klupi, ali ima zbog čega da bude ponosan. O Orlovima smo ipak naširoko pisali ovih dana, pa da ne objašnjavamo sada opet.

Željko Gavrić je odigrao 64 minuta u minimalcu U21 selekcije Srbije u prijateljskom susretu sa Turskom u Alanji. Isto toliko je na terenu proveo i Miloš Gordić, mladi Zvezdin golman na pozajmici u Mačvi.

Nikola Krstović je igrao za mladu reprezentaciu Crne Gore, bio je na terenu u drugom poluvremenu sudara sa Bosnom i Hercegovinom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2023. Jeste ugurao jednu loptu u mrežu, ali nažalost – crnogorsku. Na kraju ipak 2:2.



tagovi

Milan BorjanMilan GajićEl Fardu BenGelor KangaNikola KrstovićŽeljko Gavrić

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara