Marko Nikolić (Star sport)
Marko Nikolić (Star sport)

Marko Nikolić: Imao sam tri ponude iz „liga petice“, za 10 dana će se znati moja sudbina

Vreme čitanja: 6min | uto. 16.05.23. | 17:24

U intervjuu za mađarske medije, srpski stručnjak govorio o prošlosti, sadašnjsti i budućnosti

Pamte ga navijači Partizana po dobrom, lepa sećanja na njega imaju i u moskovskoj Lokomotivi a dubok trag i lepe uspomene je Marko Nikolić ostavio i u mađarskom Fehervaru. Klubu koji se iz sponzorskih razloga nekada zvao Videoton ili Vidi i poznatiji je pod tim imenima.

Sa Nikolićem na klupi, Fehervar je osvajao prvenstvo i Kup Mađarske ali se danas grčevito bori za opstanak. Nije ni čudo što ga mediji u severnom komšiluku često pominju kao mogućeg spasioca koji bi povratkom na klupu vratio klub na staze stare slave. Poslednja titula Fehervara je ona osvojena pod Nikolićevom komandom...

Izabrane vesti

U intervju za mađarski csakfoci.hu, Nikolić je govorio o vremenima u Mađarskoj, analizirao tamošnji fudbal ali i nagovestio da se uskoro vraća na trenersku klupu posle dugačke pauze nakon otkaza u moskovskoj Lokomotivi.

„Kada sam napustio Lokomotivu, iza sebe sam imao 23 godine staža kao trener, od toga 16 uzastopnih. Zato sam odlučio da napravim pauzu. Vratio sam se kući u Beograd, provovdio vreme sa porodicom, mnogo smo putovali i konačno sam mogao da se družim sa prijateljima. Gledao sam mnogo utakmica, išao sam i na mečeve najboljih liga. Ipak, sada sam napunio baterije i posle Mundijala sam ponovo na tržištu. Željan novih izazova i zadataka. Opet sam gladan uspeha“, kaže Marko Nikolić.

Prilično smo sigurni da ste imali ponuda i dok niste bili „na tržištu“. Nijedna vam nije odgovarala?

„Nije mi falilo ponuda ali sam svima govorio da želim da se odmorim. U medijima sam čitao kako imam pozive iz Srbije, Rusije, Turske, Izraela, UAE... Neke vesti su bile tačne, neke nisu. Naravno, bilo je uzbudljivih predloga ali svi znaju da je moj cilj da radim u nekoj od „liga petice“. U tri navrata sam bio jako blizu tog cilja. Imao sam ponude iz Engleske, Španije i Italije ali svaka od njih je propala u finalnoj fazi iz raznih razloga“.  

Poslednjih dana ruski mediji tvrde da se vraćate u tamošnji fudbal i da ćete preuzeti Dinamo iz Moskve.

„Sve što mogu da kažem je dam jako blizu da opet radim kao trener. Moja sudbina će biti odlučena u narednih sedam do deset dana. Naravno, ne mogu da otkrijem ime kluba ali mogu reći da to nije klub iz „liga petice“. Ipak, reč je o klubu bogate istorije i iz jake lige. Iako trenutno još nemamo definitivan dogovor“.

Da li bi vam bio izazov da opet radite u Rusiji ako znate da tamošnji klubovi ne mogu da se takmiče u Evropi?

„Naravno da bi bilo bolje da te sankcije ne postoje jer je bilo sjajno iskustvo igrati protiv Bajerna, Atletika ili Salcburga u Ligi šampiona ili Lacija i Marselja u Ligi Evrope. Ali kao i svi ljudi na svetu se nadam da će se rat uskoro završiti i da će se sve vratiti na staro. Čak i sada, ruski šampionat je vrlo jak i po kvalitetu je odmah iza „liga petice“. Ima dosta klubova sa velikom tradicijom i svake nedelje imate tešku utakmicu. Infrastruktura je odlična a klubovi su finansijski stabilni i dobro organizovani“.

Nedavno je vaš bivši igrač Roland Juhaš postao sportski direktor Fehervara i potvrdio je da je pričao sa vama. Zašto nije došlo do dogovora?

„Pre svega, moram reći da sam proveo tri sjajne godine u Fehervaru. Samo me lepe uspomenu vežu za klub. Osvojili smo titulu, Kup Mađarske i igrali Ligu Evrope. Nešto što nijedan mađarski klub nije uspeo dugo vremena pre toga. Od tada je Ferencvaroš konstantan u grupnim fazama ali pre toga smo mi bili ti koji su probili led u Evropi i doneli veliku radost mađarskoj publici. Volim Mađarsku kao zemlju, mnogi prijatelji mi žive tamo, Budimpešta je prelep grad a već dugo pratim tržište nekretnina tamo jer želim da sa porodicom kupim stan u prestonici“.

Nikolić je otkrio i da uskoro stiže u Budimpeštu...

„Prisustvovaću 30. maja stručnoj konferenciji u Budimpešti a dan posle ću biti gost na finalu Lige Evrope. Voleo bih da radim u Mađarskoj opet jednog dana, ali ne u klubovima koji se bore za opstanak. Moje ambicije su iznad toga. Uvek želim da radim u klubovima koji napadaju trofeje, imaju velike planove a nažalost Fehervar trenutno nije u toj poziciji. Ipak, i dalje navijam za njih i želim im sve najbolje. Pre nekoliko godina nisam mogao zamisliti da će Fehervar biti drugoligaš ali danas je to realna opasnost. Nadam se da će se to promeniti u budućnosti. Ferencvaroš je mnogo napredovao poslednjih godina i pokazao kako ozbiljan klub funkcioniše“.

Da li pratite prvenstvo Mađarske?

„Da, pokušavam da gledam što je više utakmica moguće. Ali ne samo kroz rezultate. Ove sezone sam pogledao mnogo utakmica Ferencvaroša, Fehervara, Debrecina i Puškaša. Čestitam Fradiju na osvojenoj tituli ali želim i da odam priznanje Kečkemetu i da posebno podvučem dobar rad Srđana Blagojevića u Debrecinu i Nebojše Vingnjevića u Ujpeštu“.

Kako ocenjujete igre Fehervara?

„Ne bih da ulazim u dublje analize, dovoljno im je njihovih problema. Ne želim da pametujem sa strane jer bi to samo dolilo ulje na vatru. Nije pošteno da sada iskreno otkrijem šta mislim pa ću samo reći da mi je žao kluba zbog situacije u kojoj se nalazi i da imaju moju podršku. Ne samo za njih, već za ceo mađarski fudbal bi bilo dobro da izbore opstanak. Njihovi mečevi protiv Ferencvaroša, Ujpešta ili Debrecina su uvek zanimljivi i privlače mnogo navijača na tribine. Sa druge strane, tužno bi bilo i da ispadne klub sa tako velikom tradicijom kao Honved. A velike su šanse da će neko od njih dvoje u drugu ligu. Žao mi je i zbog ispadanja Vašaša koji je takođe klub sa bogatom tradicijom i veoma lepim stadionom“.

Kada ste otišli iz Fehervara, da li ste mogli da naslutite da će uslediti ovako teške godine? Da li je bilo naznaka pada?

„Ovo niko nije mogao da očekuje, pa ni ja. Proveo sam tamo prelepe godine. Smatram da smo moji saradnici i ja bili najprofesionalniji stručni štab u istoriji kluba. Iako je Fehervar pre toga bio prvak i igrao Evropu sa Paulom Souzom, mi smo uspeli da ostvarimo het-trik: prvenstvo, kup i Evropu“.

Ipak, poslednje sezone vas je iz Evrope izbacio Vaduc što je bilo veliko iznenađenje. Da li je to bio početak neuspešne ere?

„Postoje velike pobede i bolni porazi. Naprimer, kada sam preuzeo Fehervar, posle nekoliko nedelja rada smo izbacili Bordo u evropskim kvalifikacijama. Svi su bili euforični jer je prošlo mnogo vremena otkako je neki mađarski klub eliminisao rivala iz „liga petice“. A igrali smo nerešeno i sa Čelsijem. Ali kako smo kao autsajderi pravili neke uspehe, isto tako smo i kao favoriti imali neke neuspehe. Poput tog meča protiv Vaduca koji je trebalo da pobedimo 10:0 u normalnim okolnostima. Ali uspeli smo da se dignemo, vežemo sedam pobeda u prvenstvu i da se borimo za titulu“.

Da li vas u skorijoj budućnosti možemo očekivati u mađarskom fudbalu?

„Naravno da je povratak u Mađarsku uvek opcija. Zašto da ne? To ne bi bio korak unazad jer mađarski fudbal napreduje. Ferencvaroš konstantno igra u Evropi ali i ostali klubovi su sve jači. Čak i reprezentacija napreduje. Volim Mađarsku privatno i poslovno. Blizu je Srbije, na dva, tri sata vožnje od Beograda i još manje avionom“.


tagovi

Marko NikolićVideoton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara