Martin Palermo (©Reuters)
Martin Palermo (©Reuters)

Martin Palermo adut na putu do najvećeg uspeha u istoriji

Vreme čitanja: 6min | sub. 16.12.23. | 23:03

Liga kup Argentine: Rosaro i Platense noćas (01.00) spuštaju zavesu na uzbudljivu godinu kod Gaučosa

Posle intenzivne sezone kod Argentinaca, Liga kup je došao pred završni čin i ostala je još samo jedna utakmica do spuštanja zavese na ovogodišnju fudbalsku scenu u zemlji Gaučosa. Maleni Platense, koji obitava već duže od 118 godina i provincijski velikan Rosario Sentral, noćas (01.00) će se suočiti u finalnom meču, koji će se održati na stadionu Uniko Madre de Sjudad u provinciji i istoimenom gradu Santjago del Esteru. Arbitraža u ovakvim susretima uvek je poverena najpouzdanijem, pa će tako glavni za pravdu u ovom dvoboju biti zadužen iskusni Nikolas Ramirez.

Bard, prototip četbota sa veštačkom inteligencijom koji je razvio Google 2023. godine, prima stalne upute od korisnika koji žele da dobiju tačan odgovor. Ovom prilikom upitan je ko će biti šampion Liga kupa Argentine 2023, koji se noćas igra između Platensea i Rosario Sentrala.

Izabrane vesti

Bard je analizirao učinak u poslednjim utakmicama i uverio znatiželjne da je Platense imao konzistentniji učinak tokom cele sezone, bio čvršći tim u odbrani i pokazao da može da dobije važne utakmice, a zatim pojašnjava da je Rosario Sentral takođe opasan tim. Ima dobar napad, predvode ga Ignasio Malkora i Haminton Kampaz, i ima sjajnu bazu navijača koja im može pomoći da pobede u važnim utakmicama.

01.00: (3,30) Platense (3,00) Rosario (2,25)

U svakom slučaju, izabrao je svog favorita.

Na osnovu dosadašnjih rezultata, smatram da Platense ima blagu prednost da osvoji Liga kup 2023. Oba tima imaju uslove za pobedu, ali mislim da je Platense u blagoj prednosti", zaključio je “on”.

Ovo je finale, a u "finalu treba pobediti". Poslednjih dana mnogi ponavljaju ovu frazu, kao da u tom istom finalu ne postoji i onaj koji gubi. Ipak, ova odlučujuća utakmica ima vrlo različita značenja za sukobljene strane. Baz sumnje, važno je i jednima i drugima, ali za Platense, to bi značilo istorijski uspeh i prvu titulu vladara argentinskog fudbala. Veliki je pritisak, a nimalo lak zadatak za igrače i trenera Hobotnica Martina Palerma, koji znaju da pobedom zauvek mogu da ostave neizbrisiv trag u istoriji kluba. Tim iz Visente Lopeza ponovo se našao u nekom finalu nacionalnog nadmetanja posle 80 godina, a u prethodnoj istanci pobedio je penale Godoj Kruza, posle 1:1 u regularnom toku meča.

S druge strane, Rosario Sentral stiže u ovo finale posle remija bez golova protiv Rivera Plejta i meča koji je takođe odlučen penalima, uz sjajan učinak golmana Horhea Brouna, koje je svojim fantastičnim odbrana eliminisao aktuelnog prvaka Profesionalne lige. Za Nitkove predvođene čuvenim stručnjakom Mihelm Anhelom Rusom, ovo je prilika da se dokopaju šestog nacionalnog trofeja u klupskoj istoriji pored četiri priznanja prvaka države i jednog Kupa Argentine osvojenog 2018. godine.

Dana 28. maja 1939. godine odigrano je jedanaesto kolo tadašnjeg prvenstva Argentine. Tog jesenjeg popodneva, Platense je gostovao Rosario Sentralu i poveo u 15. minutu susreta, kada je napadač Manuel Fereiro postigao pogodak glavom koji golman Nitkova Pedro Araiz nije mogao da zaustavi. El Kalamar je pobedio sa 1:0 u Arohitu u prvom meču u istoriji ovih rivala, zanimljivo u godini kada su dva velikana iz Rosarija zvanično pozvana da igraju sa timovima iz Buenos Ajresa i okoline, kao prvi provincijski klubovi direktno povezani sa AFA.

Svaki je postao jak u svom mestu. Posle 87 zvaničnih mečeva koje su odigrali jedan protiv drugog, blaga prednost je na strani Rosarija sa 31 pobedom, naspram 29 za Platense uz 27 nerešena ishoda. Više od 70 fudbalera kroz istoriju je nosilo dres i jednih i drugih, a osam stručnjaka je treniralo oba tima. Među njima se ističu Don Anhel Tulio Zof, Kolorado Manuel Đudiče, Mihel Ignomirijelo, Pedro Marketa, ali i legendarni Anhel Labruna.

Ako se može napraviti selekcija onih igrača koji su nosili braon-bele boje, odnosno plavo-žute u svom sportskom životu, možemo da stavimo Karlosa Bjazuta na gol, Dominga Aranda kao desnog beka, Horhea Balbisa i Ramiro Fasia kao centralne defanzivce i Davida Šarl Pereza kao levog beka.

U sredini bi bili Eduardo Kude i Galberto Muđone na desnoj strani, Migel Luduenja i Luis Indako. Napred, ima dosta zvezda, te bi bilo nezahvalno izdvojiti samo dvojicu između Horhea Mirande, Ramona Boveda ili Piči Eskudero kao desna krila, Karlos Bula, Roberto Kabral, Migel Gambije ili Dario Skoto kao klasične centarfore i levog krila između Migela Anhel Huareza ili Enca Đenonia.

Finale Liga kupa imaće posebno značenje za sadašnje trenere oba tabora, jer bi za Martina Palerma ovo bila kruna i prvi trofej u desetogodišnjoj trenerskoj karijeri, dok bi za Mihela Rusa to predstavljalo dostignuće odloženo sa Kanalasima posle pet mandata kroz institucije sa Arohita.

U dosadašnjem trenerskom poslu, ova dva stratega jedan naspram drugog sa svojim ekipama stajali su svega četiri puta u opštoj istoriji uz ubedljivu činjenicu koja ukazuje da je u svim tim utakmicama upravo Ruso izlazio kao uspešniji. Prvo sučeljavanje bilo je 24. avgusta 2013. godine, samo nekoliko dana nakon promocije Auriazula u Prvu ligu. Minimalna pobeda tima Rosarija protiv Godoja Kruza ostvarena je golom Urugvajaca Sebastijana Abreua iz penala.

Drugi prelaz dogodio se 21. septembra 2014. kada je bivši strelac Estudijantesa i Boke predvodio Arsenal Sarandija. Tom prilikom, Nitkovi su pobedili 3:1 na Hihante de Aroitu golovima Trensita Hosea Valensije i Damijana Musta. Dana 5. aprila 2015. godine sa Rusom koji se nalazio na klupi Velesa Sarsfilda, Fortinerosi su pobedili Arsenal sa 2:1 na Hozeu Amalfitaniju, dok se poslednji sukob odigrao u ovogodišnjoj Profesionalnoj ligi kada su Kanaljasi pobedili Platense sa 4:0, proizvod pogađanja mreže Ignasija Malkore, Hamintona Kampaza, Aleha Veliza i Tomasa O'Konora.

Toliko o daljoj i bližoj istoriji noćašnjih aktera velikog finala. No, vratimo se nedavnim događajima i informacijama u aktuelnoj kampanji.

I dalje bez mogućnosti da računaju na Fransisa Mek Alistera, koji je povređen i ostaje u medicinskom odeljenju kluba, tim Rosario Sentrala je uspeo da preživi teške izazove i dođe do krajnje istance ovog takmičenja, gde ima priliku da kruniše svoju odličnu kampanju dugo očekivanom nacionalnom titulom, koju je poslednji put podigao još davne 1987. godine.

Na kraju krajeva, tim je imao dozu sreće da se plasira na četvrto i poslednje mesto grupne faze Liga kupa, stigavši do izjednačenja po bodovima, ali i boljoj gol-razlici od Independijentea, koji je završio na petom mestu i izostao iz plej-ofa. Dakle, Rosario nije važio za favorita za titulu, ali su ipak pokazali kvalitet savladavši Rasing u četvrtfinalu, pobedivši na penale nakon 2:2 u regularnom vremenu i u poslednjem meču izbacivanjem moćnog River Plejta u polufinalu, takođe na penale posle nerešenog ishoda bez postignutih golova.

Na drugoj strani je ekipa Platense, koja se, kao i protivnik, pojavljuje kao veliko iznenađenje zbog kampanje u kojoj je karakterisala eliminisanje jačih ekipa. Platense je ponovio formulu svog rivala tako što je odigrao nerešeno u dve nokaut utakmice, završivši nerešenim rezultatom 1:1 protiv Urakana u četvrtfinalu i protiv Godoja Kruza u polufinalu, uspevši da oba puta pobedi u izvođenje penala.

Pre toga, ekipa Martina Palerma imala je težak put u prvoj fazi, završivši na četvrtom mestu u svojoj grupi sa samo 20 bodova u 14 odigranih kola, učinivši taman dovoljno da zauzme poslednje dostupno mesto u plej-ofu, imajući najlošiju kampanju među osam ukupno klasifikovanih. U poslednjih pet mečeva zabeležena je samo jedna pobeda, uz tri remija i jednog poraza.

U sukobu koji će staviti dva velika autsajdera plej-ofa licem u lice, Rosario Sentral i Platense su došli do ove tačke bez pobede u nokaut mečevima i verovatno će prirediti još jednu veoma izbalansiranu utakmicu gde nerešen rezultat pojavljuje kao realan ishod, te da će se pobednik odlučivati kroz penal seriju. Bilo kako bilo, ovim se stavlja tačka na 133. fudbalsku sezonu u Argentini.

LIGA KUP ARGENTINE - FINALE (JEDAN MEČ)

Nedelja

01.00: (3,30) Platense (3,00) Rosario (2,25)

***kvote su podložne promenama

PIŠE: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaPlatenseRosarioLiga kup Argentine

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara