Erling Haland i Antonio Ridiger (©AFP)
Erling Haland i Antonio Ridiger (©AFP)

Mašinski inženjer Antonio Ridiger i demontaža modela Haland

Vreme čitanja: 3min | sre. 10.05.23. | 15:47

Nemac pokupio hvalospeve posle prvog polufinala Lige šampiona

Madridski As crtao ga je kao kiborga, u mehaničkom odelu, sa crvenim laserom u oku. Želeo je time da istakne njegovu fizičku superiornost, nepogrešivu preciznost. Mašina, pisalo je na naslovnoj strani. Međutim, u prvom meču polufinala Lige šampiona mašina se pokvarila. Ako ćemo već mašinskim rečnikom, Erling Haland je izuzev u prvih 15 minuta okršaja Mančester Sitija sa madridskim Realom izgledao kao prevaziđeni model.

Zasluga inženjera Antonija Ridigera. Čoveka čije je ime među starterima – prvenstveno zbog odsustva suspendovanog Edera Militaa – brinulo čak i navijače Reala. Nemac nije odmah uspeo da ubedi Madriđane da je kalibar za Kraljevski klub.

Izabrane vesti

Ali Halanda – jeste. Već posle 90 sekundi uleteo je prvi put Norvežaninu u telo, tek da mu poruči da se Real nikoga ne plaši i da će i on morati da trpi udarce. Na kraju ih je trpeo toliko da je izgledalo da je bežao od lopte. Statistički podaci se razlikuju od medija do medija, odnosno izvora koje koriste, ali Marka je izbrojala da je Haland svega 13 puta dotakao loptu – i pet puta je izgubio – dok je Ekip maltene duplirao tu brojku, ali opet stao na mršavih 21.

Ljubitelji napredne statistike mogli bi da se uhvate i za podatak da je Haland uspeo da za 90 minuta tri puta šutne na Realov gol, ali su to bile takve pozicije da je prema popularom parametru xG njegov broj očekivanih golova iznosio svega – 0,3. Mada ovde matematika nije ni bila potrebna da bi se ogolilo očigledno. I Marka i Ekip, evropski mediji čije ocene najglasnije zveče, igru Sitijevog centarofra sankcionisale su skromnom trojkom na skali od jedan do deset.

Na početku utakmice je zaplašio. Prvi pokušaj je blokirao Ridiger. Onda je glavom testirao Kurtou. Ali u drugom poluvremenu nije uradio ništa više od toga. Odlični Ridiger ga je iscedio”, napisala je Marka.

Ekip još oštriji prema fudbaleru koga je ne tako davno nagradio maksimalnom “desetkom” posle pet golova u deklasiranju Lajpciga.

Udarac sa leve strane (15. minut) bio je previše neutralan. Pokušaj glavom (16. minut) previše mekan. A onda? Pa ništa. To je to. Ili skoro pa to. Ridiger mu je priredio pravu bitku. Norvežanin je izgubio. Pokušao je da se pomeriu sa svoje pozicije da bi više igrao. Uzalud. Postajao je sve nervozniji. Realovi igrači su u potpunosti odsekli njegovu vezu sa De Brujneom. Dužan je osvetu u revanšu”.

S druge strane, Ridiger je u francuskom listu dobio sedmicu jer “ugasio” Halanda. Na društvenim mrežama nagrađen je komplimentima saigračima, koji su ga redom oslovljavali rečju: zver.

Istina, mnogo bolje od Halanda nije prošao ni Karim Benzema za koga se postarao Ruben Dijas, a i jedan i drugi napadač umeju da budu prilično surovi kada pomisliš da si ih zaista otpisao. Nije Haland slučajno već oborio rekord Endija Kola i Alana Širera sa već 35 golova na 32 premijerligaške utakmice. Sve skupa, na 47 utakmica u svim takmičenjima – 51 gol! Jezivo.

Zato i to Asovo “robokap” poređeje. Samo što se niko nije setio da u jednačinu uračuna Antonija Ridigera.


tagovi

Antonio RidigerErling HalandReal MadridMančester Siti

Obaveštavaj me

Real Madrid
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara