Protesti u Peruu (©AFP)
Protesti u Peruu (©AFP)

Masovni protesti u Peruu po drugi put odložili početak prvenstva

Vreme čitanja: 2min | pet. 27.01.23. | 15:10

Apertura je trebalo da počne prvo 21. januara, pa noćas, ali kako vlast nije mogla da garantuje bezbednost, početak je pomeren za 3. februar

Ovih dana život u Peruu nije lak. Politička situacija u ovoj južnoameričkoj zemlji je vrlo nestabilna, a zbog toga ispašta i fudbal. Početak tamošnje Aperture Primere, najvišeg ranga takmičenja, ovog petka je po drugi put odložen, jer niko nije mogao da garantuje bezbednost igračima.

U toku su masovni protesti protiv aktuelne vlasti, narod masovno traži da predsednica Dina Boluarte podnese ostavku i povuče se sa te funkcije. Nezadovoljstvo u Peruu je počelo još od decembra prošle godine, kada je bivši predsednik Pedro Kastiljo uhapšen, jer je želeo da ražaluje kongres. Boluarte je postala njegova naslednica, a narod zahteva da se održe novi izbori.

Izabrane vesti

Početkom januara počeli su protesti i blokade puteva, a vrlo brzo je to prešlo u nasilje u kojem su izgubljeni brojni životi. Prema saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, od početka protesta stradalo je 54 ljudi, a zvanično su pokrenute istrage kako bi se utvrdilo čija je to tačno odgovornost.

Naravno, u takvim okolnostima, fudbal ni nije u prvom planu i pitanje je kada će uopšte da bude.

Apertura je treabalo da počne još 21. januara susretom Sporting Kristala i Akademije Kantolao, potom je pomeren početak dva puta, a navodno plan je da liga krene od 3. kola, a da se prva dva nadoknade naknadno.

Prošle sezone je Aperturu osvojio Melgar, a Klausuru Alijanca Lima. Pored njih, plasman u Kopa Libertadores su obezbedili Sporting Kristal i Uankajo, dok su se za Kopa Sudamerikanu izborili Universitario, Sesar Valjeho, Sijensijano i Binasional.


tagovi

Peru 1AlijancaMelgar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara