Foto: Starsport
Foto: Starsport

Matijašević: Ne možemo da se ne borimo posle prvog gola Zvezde ili Partizana

Vreme čitanja: 5min | čet. 11.11.21. | 12:23

Direktor Čukaričkog pomešanih emocija pri osvrtu na učinak Brđana ove sezone

Nakon 15 odigranih utakmica Čularički je na novembarsku reprezentativnu pauzu otišao sa 26 bodova, uz sedam pobeda, pet remija i tri poraza, te će izazove koji slede po okončanju grupne faze kvalifikacija za svetsko prvenstvo u Kataru nastaviti superligašku trku sa treće pozicije.

Takmičarsku godinu započetu uspehom u Evropi eliminacijom azerbejdžanskog Sumgaita Brđani su nastavili prilično dobrim rezultatima na domaćoj sceni, međutim pojedini dueli u kojima je Čukarički prosuo već viđene bodove uticali su da utisak zadovoljstva na Banovom brdu ne bude potpun. Mesto odmah iza Partizana i Crvene zvezde ujedno je i cilj belo-crnih na kraju sezone, međutim iz perspektive Vladimira Matijaševića, direktora Čukaričkog, klub je aktuelni momenat mogao da dočeka i u boljoj situaciji, odnosno sa većim bodovnim saldom.

Izabrane vesti

"Nisam zadovoljan. Ipak, nisam ni nezadovoljan, držimo treću poziciju, a naš krajnji cilj je plasman u Evropu. Tu treba i da ostanemo, uz promovisanje mladih igrača i naravno mogućnost da prodajemo igrače. Jeste slično bilo i na početku prošle sezone. Razlika je ta što smo sada doveli mladog trenera, potrebno je još vremena da se on navikne na igrače, oni na njega. Da pojasnim, rezultati uopšte nisu loši, ali iskreno više očekujem od mlađih igrača. Nije nama potrebno da se dokazuju Puškarić, Docić, Mijailović, Belić... Mladi treba više da povuku u narednim utakmicama", rekao je Matijašević.

Neposredno nakon eliminacije iz kvalifikacija za Ligu konferencija od Hamarbija, odnosno remija sa Radničkim na domaćoj sceni, Brđani su se rastali sa Dušanom Đorđevićem i mesto šefa stručnog štaba prepustili Saši Iliću. Mladi strateg na prvom trenerskom izazovu praznih šaka ostao je samo protiv Crvene zvezde i Partizana, uz poraz od Loznice u Kupu Srbije.

"Zadovoljni smo za sada, on ipak treba da prođe određeni period sa ekipom i naravno pripreme, a tek nam slede one zimske u Turskoj. Treba da još malo izbalansiramo ekipu, ali da ona prvenstveno bude sa većim karakterom. Jednostavno, ne mogu mlađi igrači da budu karakterniji od starijih. Odnosno, može tako da bude, ali onda ti stariji igrači mogu da napuste klub. Isto tako, ne možete da primite gol protiv Crvene zvezde ili Partizana, koliko god da ste pre toga dobro igrali, i da se potom ne borite da ne izgubite, kao da je meč u tom trenutku završen. Ili, dešavalo se da povedemo i da pomislimo da je sve gotovo, kao protiv Kolubare u Lazarevcu, ili u prošlom kolu protiv Voždovca. Ekipa treba da bude uvek gladna, da uvek hoće još, da mentalno napreduje".

Prioritet Čukaričkog, paralelno sa rezultatima su afirmacija i prodaja igrača, te direktor superligaša sa Banovog brda očekuje uspešan zimski prelazni rok.

"Ima interesovanja za naše igrače i to je najbitnije. Nije nam ni sada prodaja toliki prioritet, kao što nije bila ni letos. Ali, realno je da prodamo jednog ili dvojicu prvotimaca. Nećemo gledati po imenu i prezimenu, ponavljam nismo ni letos ništa jurili, nismo žurili... Možda je trebalo nekog i da pustimo, bilo je ponuda, ali smo pre svega razmišljali o tome da ekipa bude maksimalno spremna za izazove koji su ih čekali. Već sada ima nagoveštaja za januar, uskoro bi trebalo mnogo toga da bude konkretnije".

Prethodni meseci bili su prilika da se na velikoj sceni predstavi novi talas talenata Čukaričkog na čelu sa mladim štoperom Bojanom Kovačevićem.

"Drago mi je zbog svih tih momaka, ne želim bilo koga posebno da imenujem. Ovo je razvojna liga, mi smo razvojni klub, a mladi igrači su na ceni. Oni svakako talentom i zalaganjem zaslužuju da budu u Čukaričkom, a u prethodnom periodu smo pokazali da umemo dobro da radimo".

Matijašević i Ilić, Foto: StarsportMatijašević i Ilić, Foto: Starsport

Sa druge strane, i pojedini igrači koji se nisu nametnuli u belo-crnom dresu uspeli su da u novim sredinama privuku pažnju šire fudbalske javnosti, a svakako je najprepoznatljiviji Nikola Terzić, đak Brđana koji je kao slobodan igrač stigao u Partizan i brzo se izborio za značajnu ulogu kod Aleksandra Stanojevića.

"Ima dosta stvari koje klub ponekad ne može da izdrži, nekih zahteva koji su iznad naših mogućnosti. Takođe, kad radite, dešava se i da pogrešite. Nikad neću reći da je bilo ko drugi kriv, uvek ću sebe u tom slučaju gurnuti u prvi plan, ne libim se toga. Što se tiče Terzića, iako smo verovatno pogrešili, drago mi je zbog njegovog uspeha, želim mu da napravi veliku karijeru.

Aktuelna sezona ostaće upisana u superligaškoj arhivi kao premijerna po pitanju VAR tehnologije, a direktor Čukaričkog nema dilemu po pitanju pozitivnog efekta video tehnologije.

"Dileme nema, prvenstvo je dosta bolje sa VAR-om. Epilog toga je i dosta ujednačenih ekipa u borbi za Evropu, isto tako i za opstanak. Svi grešimo, pa i sudije, ali je evidentno da oni to ne čine namerno. Možda je i bilo situacija kad smo mogli da se žalimo, ali nemamo namere da to činimo, da vršimo bilo kakav pritisak".

Uoči početka sezone uvedene su i promene po pitanju raspodele sredstava od televizijskih prava međutim Matijašević smatra da je to bio tek korak ka pravednoj podeli prihoda od prenosa.

"Večiti rivali dobijaju najviše, i to je normalno, jednostavno oni najviše i donose, najgledaniji su... Opet, smatram da ostalih 14 klubova treba rangirati po nekom kriterijumu, prvenstveno prema plasmanu. Nije u redu da ekipa koja se bori za treće mesto dobije isto koliko i ona koja ispada iz Super lige. Na kraju, to je stvar za ljude koji vode takmičenje i one koji se brinu o finansijama", kazao je direktor Čukaričkog

RED JE DA SE NAŠOJ REPREZENTACIJI OSMEHNE SREĆA

Matijašević je deo funkcionerske karijere proveo i u Fudbalskom savezu Srbije, a pred odlućujuću borbu za mesto na Svetskom prvenstvu u Kataru osvrnuo se na poziciju Orlova.

"Specifična je situacija. Ponovo imamo utakmicu decenije, kakva je bila i protiv Škotske, kad smo imali priliku da se plasiramo na Evropsko prvenstvo. Momci sad dobro igraju, želim im uspeh, da se plasiraju na Mundijal, bila bi to velika stvar za sve nas. Bez uspeha reprezentacije, Crvene zvezde, Partizana, Čukaričkog, Vojvodine, Radničkog, svih nas uostalom, nema ni sprskog fudbala. To nam donosi mogućnost da bolje radimo, da prodajemo igrače za veće iznose. Ako ne odemo na velika takmičenja, niko nas neće ni pogledati. Siguran sam da će igrači u Portugaliji dati 300 posto svojih mogućnosti, a ako na kraju i ne uspeju u tom susretu, tu je baraž. Red je da nam se i sreća osmehne, a Piksiju i Diki Stojanoviću, kao i kapitenu Tadiću i ostalim igračima želim sve najbolje".


tagovi

Vladimir MatijaševićČukaričkiSaša Ilić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara