Vladimir Matijašević (MN Press)
Vladimir Matijašević (MN Press)

Matijašević: Niko nije lud da troši milione kad ne može da bude prvi

Vreme čitanja: 3min | čet. 03.02.22. | 20:08

"Voleo bih da imamo sredstva pa da nam igrači ostaju i po tri godine zajedno i da probamo da razdvojimo večite..."

Čukarički je juče transferom najboljeg strelca Đorđa Jovanovića u Makabi postao prvi srpski klub posle Crvene zvezde i Partizana koji je od sezone 2015/16 probio magičnu brojku od 20.000.000 evra zarađenih od prodaje fudbalera. Najveće zasluge svakako idu ne račun direktora kluba Vladimira Matijaševića koji je prethodnih dana imao pune ruke posla.

Naravno, u fokusu je bila upravo prodaja najboljeg strelca ekipe bez kojeg Brđanima sigurno neće biti lako pred nastavak sezone u koji ulaze kao trećeplasirani tim Superlige. Upravo je Jovanović bio strelac utešnog gola u prvom ovosezonskom meču protiv Crvene zvezde, rivala kojem Čukarički gostuje u prvom meč prolećnog dela.

Izabrane vesti

"Zvezda je favorit u tom prvom prolećnom kolu, ali ne idemo sa belom zastavom. Zaslužujemo Evropu po svemu prikazanom, međutim ostali smo bez Jovanovića. Mnogo nam je značio. Jovanović je potpisao ugovor sa Makabijem i sada je moguće da dovedemo špica. Ali nećemo ništa raditi na silu, čekamo i Saleta (Saša Ilić prim. aut.) da se izjasni. Do Zvezde moramo da imamo kompletan tim, jer ističe prelazni rok", rekao je Matijašević za zvanični sajt kluba.

Čukarčki je poznat kao tim koji najveći deo budžeta pokrije jednim velikim transferom, bilo na zimu ili na leto. Pre sedam meseci Dimitrije Kamenović odlaskom u Lacio popunio je budžet sa 2.500.000 evra, sada je tu ulogu preuzeo Jovanović sa još 1.900.000.

"Normalno je da smo zadovoljni prelaznim rokom, pored Jovanovića, registrovan je i Kamenović za Lacio. Možda će biti još nekih dešavanja, jer je Rusija otvorena. Zadovoljan sam, ali iskreno i umoran od svega. Malo mi je i fudbala preko glave."

Jedan od fudbalera Čuke za kojeg je vladalo veliko interesovanje ove zime, prevashodno Partizana je Srđan Mijailović.

"Nadam se da Mijailović definitivno ostaje. On je dečko bez premca. Ako dođe neka ponuda koja će njega zadovoljiti naravno da ćemo mu izaći u susret, ali bih voleo da ostane do leta."

Za devet godina koliko je u Čukaričkom, mnogo toga je prošao i najzadovoljniji je organizacijom i igračkim kadrom. Međutim, ima stvari koje Matijaševiću nisu po volji.

"Ne sviđaju mi se komentari oko kluba da Čukarički samo prodaje... Nemamo velike sponzore. Klub živi od te prodaje. Niko nije lud da uloži 3.000.000 ili 5.000.000 kad ne može da bude prvi, jer ima tu kvalitetnijih timova sa većim budžetima. Mi ne srljamo, već idemo korak po korak. Nije lako napraviti godišnje 3.000.000, 4.000.000 samo za budžet. Nadam se da ćemo uskoro dobiti tu famoznu dozvolu za stadion da nešto uradimo. Konačno samo dogovorili nešto sa Sportskim društvom oko prostorija. Sve bi bilo drugačije da imamo stadion bolji, ali su nas kočile te tehničke stvari."

Imao je Čukarički u poslednjih šest, sedam godina čak osam milionskih prodaja. To sa sobom povlači određenu mentalnu potrošnju, naročito u pregovorima.

"Transfer oko Jovanovića me je „ubio“. Ne zato što je bilo nešto komplikovano, više psihički, jer se sve brzo izdešavalo. Makabi je tražio jeftinijeg igrača, ali trajali su ti pregovori pet dana. Voleo bih da imamo sredstva pa da nam igrači ostaju i po tri godine zajedno i da probamo da razdvojimo večite. Ipak, to u ovom trenutku nije realno. Ne znam šta će biti u budućnosti."

Klub sa Banovog brda godinama živi upravo od prodaje igrača, ali na horizontu se nazire mogućnost da se i te okolnosti donekle promene u budućnosti.

"Čukarički već deset godina živi od prodaje, nije lako. Sigurno pojačati sledeće sezone, ali mi imamo jednog sponzora od 100.000-150.000 evra, sve ostalo čovek sam pomaže ili je prodaja igrača. Sledeće godine ako se uđe u grupnu fazu Lige konferencije to je druga priča, ali ni ostali klubovi neće sedeti skrštenih ruku", zaključio je Matijašević.


tagovi

ČukaričkiVladimir Matijašević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara