Kilijan Mbape (Reuters)
Kilijan Mbape (Reuters)

Mbape dobio kapitensku traku, Grizman se uvredio i razmatra budućnost u reprezentaciji

Vreme čitanja: 3min | uto. 21.03.23. | 10:07

Da li će odluka Didijea Dešana naterati ofanzivca Atletiko Madrida na radikalan potez?

Zvanično, izbor oko toga ko će biti novi kapiten reprezentacije Francuske sveo se na Kilijana Mbapea i Antoana Grizmana. Još nezvanično, ali prema tvrdnjama L'Ekipa - a ko zna bolje o reprezentativnim temama nego ugledni francuski list - selektor Didije Dešan je doneo odluku da će traka pripasti prvoj zvezdi Pari Sen Žermena.

Nekako se i dalo očekivati, bez obzira na to što je i Grizman na minulom Mundijalu u Dohi bio jedan od najboljih igrača i lidera Trikolora i što je peti na večnoj listi po broju nastupa (117) u istoriji francuskog državnog tima. Ipak je Mbape prošlost, sadašnost i budućnost jedne od najmoćnijih selekcija planete.

Izabrane vesti

Međutim, činjenica da je Mbape odabran za naslednika Iga Lorisa, uvredila je Grizmana koji prema pisanju takođe uglednog Le Figaro-a, razmatra svoju budućnost u redovima reprezentacije za koju igra od 2014. godine. Moguće da je ofanzivac Atletiko Madrida dodatno pogođen time što se uprkos odličnim odnosima sa Dešanom, selektor odlučio da tituliše osam godina mlađeg fudbalera. Figaro tvrdi da Grizman takođe uživa veliko poštovanje svlačionice, a interesantno on i Mbape su jedina dva fudbalera Francuske koji su odigrali sve mečeve na poslednja dva svetska prvenstva.

Da se vratimo na Mbapea, traka oko ruke mu nije strana. Nosio ju je sijaset puta i u Pari Sen Žermenu kao zamenik prvog kapitena Markinjosa, a i sam Dešan je istakao da je 24-godišnjak izuzetno vešt u komunikaciji što je generalno najjača preporuka da bi se zavredilo zvanje prvog među jednakima.

Dakle, Mbape je očigledno sposoban kako za razgovore sa sudijama, saigračima i protivničkim fudbalerima, tako i za priču na terenu. Najbolje se to videlo u finalu prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva kada je grogirane, maltene nokautirane Francuze podigao sa zemlje, te za manje od dva minuta im doneo izjednačenje i produžetak. Tri penala realizovao je Mbape na istoj utakmici, pokazao da ne preza od bilo kakve vrste pritiska, ali je Argentina postala prvak Sveta.

Moguće da su upravo i godine odigrale ulogu kod izbora. Grizman gazi 33. i pitanje je koliko će još biti član A tima. Ukoliko ga davanje trake Mbapeu ne natera na radikalne poteze, izvesno će igrati na predstojećem Euru u Nemačkoj 2024. godine, možda i na narednom Mundijalu u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku i Kanadi, ali posle toga, jako teško.

Mbape je po tom pitanju sigurnija opcija. Poveriti mu traku značilo bi i zaboraviti na naredni izbor kapitena budući da mu je, kako stvari stoje, mesto u reprezentaciji osigurano u nerednih desetak godina.

Momak rođen 1998. godine već ima titulu prvaka sveta sa Galskim petlovima iz 2018. godine u kojoj je učestvovao sa četiri gola i jednom asistencijom. Sa 24 godine već ima 66 nastupa, 36 pogodaka i 23 asistencije za Francusku. Pitanje je vremena kada će preskočiti Mišela Platinija (41), Antoana Grizmana (42), Tjerija Anrija (51) i najboljeg strelca u istoriji Trikolora Olivijea Žirua (53). Neće mnogo vremena proći ni do učlanjena u klub 100 (nastupa za reprezentaciju) u kojem su Igo Loris (145), Lilijan Tiram (142), Tjeri Anri (123), Olivije Žiru (120), Antoan Grizman (117), Marsel Desai (116), Zinedin Zidan (108), Patrik Vijera (107) i aktuelni selektor Didije Dešan (103).

Još kada je 25. marta 2017. godine debitovao za Francusku kao 18-godišnjak, mirisalo je da će Kilijan Mbape biti nešto veliko. Šest godina kasnije slutnje su se obistinile, a traka došla verovatno i mnogo ranije nego što je mogao da očekuje.


tagovi

Kilijan EmbapeFudbalska reprezentacija Francuskekapiten

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara