Detalj kada je De Šiljo postigao gol za 4:3 (©Reuters)
Detalj kada je De Šiljo postigao gol za 4:3 (©Reuters)

Meč sezone u Italiji! Šizofrena Roma od 3:1 do 3:4, Juve za sedam minuta okrenuo, Ščensni opet skinuo penal (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | ned. 09.01.22. | 20:37

Na Olimpiku neviđeno ludilo, povredili se Kjeza i Pelegrini, Poljak na golu Stare dame ponovo odbranio penal protiv Vučice

Bilo je vrhunskih utakmica u italijanskom prvenstvu ove jeseni i zime. Pre samo mesec dana imali smo kolo sa 4,33 gola po meču, a malo koliko kvalitet fudbala možda bio diskutabilan, uzbuđenja i golova jednostavno ne manjka! To je, jednostavno, Kalčo.

Kakvu smo utakmicu gledali na Olimpiku! Roma je odigrala derbi sa Juventusom od sjaja do očaja, od utakmice za pamćenje do potpune katastrofe. Roma je do 70. minuta bila daleko bolji rival i posle lepotice Lorenca Pelegrinija imala sve u svojim rukama, a onda je u sedam minuta doživela pomračenje uma koje je dovelo do toga da Dama sa tri gola okrene rezultat i potpiše verovatno najluđu utakmicu u takmičarskoj 2021/22! Za trešnjicu na vrhu torte potrudio se Vojćeh Ščensni posle novog kiksa maleroznog Matijsa de Lihta. Poljski čuvar mreže očigledno se pretplatio na to da protiv Rome "skida" penale, jer je u drugom meču ove sezone ponovo učinio to. Prvo Žordanu Veretuu u Torinu, večeras Pelegriniju i to u kakvom momentu! De Liht je rukom u svom kaznenom prostoru zaustavio pokušaj Tamija Ejbrahama što je Davide Masa tek posle poziva iz VAR sobe preinačio u penal. Nekadašnjem kapitenu Ajaksa dodeljen je drugi žuti karton, Romi penal, a Pelegrini je u 83. minutu dobio šansu da svom timu vrati tračak nade i makar nakratko obezbedi jedan bod koji je apsolutno bio zaslužen. No, to se nije dogodilo, jer je Ščensni, iako je već bio na kolenima, uspeo da odbrani slab Pelegrinijev udarac i tako Juventusu donese veliku radost.

Izabrane vesti

Šta je sebi večeras dopustila Roma! Nema dileme da je trenerska karijera Žozea Murinja u ozbiljnom padu godinama unazad i da odavno nije onaj zbog čega je dobio nadimak Posebni, a sada više ne zna da dobije ni velike utakmice! Ove sezone dobio je samo dva meča protiv konkurencije za evrotakmičenja - Atalanta je pregažena u Bergamu, plus Fjorentina kod kuće na otvaranju sezone. I to je sve. U međuvremenu Vučica je uspela još samo da odigra 0:0 protiv Napolija, sa ostalima pobeda je postala nedostižan pojam. Kockao se Murinjo u odsustvu suspendovanog dvojca Karsdorp – Manćini i na kraju ostao bez ičega. Uoči samog derbija pročulo se da je Nikolo Zaniolo zaražen virusom korona, Borha Majoral je dobio negativan nalaz i odmah se vratio na teren kao prinudno rešenje nakon Pelegrinijeve povrede u finišu. Najveći šok Murinjo je priredio bacanjem Ejnslija Mejtland Najlsa u vatru samo dan pošto je sleteo u Rim umesto Karsdorpa, no fudbaler Arsenala je još i odradio solidan posao, dok je prisustvo talentovanog Feliksa Afena Đana trebalo da donese efekat iznenađenja i odigrao je solidno za igrača svog iskustva i trenutnog kvaliteta, samo je Romi trebalo i nešto više.

Juventusove muke posle izborenog remija sa Napolijem bile su još veće. Maks Alegri je utakmicu posmatrao iz lože posle izrečene suspenzije zbog vređanja sudije, van tima su od ranije Leonardo Bonući, Aleks Sandro, Danilo i Aron Remzi, dok se Đorđo Kjelini vratio na klupu posle preležane korone. Zbog toga je Danijele Rugani ostao u startnoj postavi sa De Lihtom, a Paulo Dibala i Mojze Ken napali su Romu zajedno sa Federikom Kjezom. Neki je ozbiljan maler poterao Kjezu! Momak koji je bio među zaslužnijima za osvajanje Evropskog prvenstva prošlog leta ove se sezone stopio u Juventusovo sivilo i ne samo to – povrede ga sve češće izbacuju iz pogona. Posle odležanih gotovo mesec dana zbog problema sa butinom, Kjeza je danas igru morao da napusti već posle pola časa nakon oštrijeg kontakta sa Filom Smolingom. Pokušao je bio italijanski ofanzivac da se vrati, ali bilo je jasno da jednostavno ne može...

I bio je to ozbiljan udarac za Juventus koji je upravo posle njegove asistencije za Dibalu uspeo da poništi rano vođstvo Rome preko Ejbrahama. Umesto Kjeze na teren je morao dugo kritikovani Dejan Kuluševski koji je na kraju izrastao u jednog od junaka velikog preokreta.

No, dok se to nije dogodilo, Roma je diktirala tempo utakmice i zaista je izgledala zrelo, razigrano i spremno da ponovo baci Juventus na kolena. Još kada su Henrik Mhitarjan na startu drugog dela i Pelegrini posle spektakularnog slobodnog udarca kojim je “ubio pauka“ doveli Romu do ogromnih 3:1, zaista nije izgledalo da Juve ima snage da se vrati. Ne samo da se vratio, Juventus je pokazao da u njemu i dalje kuca srce šampiona, iako je od borbe za titulu jako daleko u ovom trenutku. Pravi šok za Romu usledio je posle lepog gola Manuela Lokatelija na centaršut Alvara Morate. Histerija u domaćim redovima postajala je sve veća, a to je dovelo do toga da prvo Kuluševski razbije odbranu domaćina, a VAR potvrdi da gol važi, da bi Matija de Šiljo uhvatio protivnika još jednom na spavanju i razgalio navijače koji su doputovali iz Torina kako bi gledali svoje miljenike na delu. Imali su šta i da vide!


Na sve ono što se dešavalo do tog momenta, još je Ščensni zablistao u presudnom trenutku i Juventusu doneo pobedu! Pobedu koja ne samo što Bjankonere vraća u otvorenu trku za Ligu šampiona, već najverovatnije izbacuje Romu iz iste. Murinjova ekipa je u ozbiljnoj krizi, od mogućih devet bodova u poslednja tri kola osvojila je samo jedan i šanse da se na Olimpiku ponovo zaigra elitno klupsko takmičenje su sve manje, a posle večeras najozbiljnije ugrožene... Juventus ne može da se nada titulu pored ovakvog Intera i još dobrog Milana, ali mesto u četiri je sasvim logično.

SERIJA A - 21. KOLO

Nedelja

Venecija - Milan 0:3 (0:1)

/Ibrahimović 2, Ernandez 48, 59 pen/

Empoli - Sasuolo 1:5 (0:2)

/Berardi 13 penal, Raspadori 24, 71, Skamaka 37, 90+2/

Napoli - Sampdorija 1:0 (1:0)

/Petanja 43/

Udineze - Atalanta 2:6 (0:3)

/Molina 59, Beto 88 – Pašalić 17, Murijel 22, 76, Malinovski 43, Mele 89, Pesina 90+2/

Đenova - Specija 0:1 (0:1)

/Bastoni 14/

Roma - Juventus 3:4 (1:1)

/Abraham 11, Mhitarjan 48, Pelegrini 53 – Dibala 18, Lokateli 70, Kuluševski 74, De Šiljo 77/

20.45: (1,48) Inter (4,60) Lacio (7,50)

20.45: (1,45) Verona (4,70) Salernitana (8,00)

Ponedeljak

17.00: (2,90) Torino (3,30) Fjorentina (2,60)

Utorak

20.45: Kaljari - Bolonja

*** kvote su podložne promenama



tagovi

RomaJuventusFederiko KjezaTami EjbrahamHenrik MhitarijanLorenco PelegriniDejan KuluševskiManuel Lokateli

Obaveštavaj me

Roma
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara