Slavlje igrača Independijente del Valjea (©AFP)
Slavlje igrača Independijente del Valjea (©AFP)

Melgar prolazi jedan od najboljih trenutaka u 107 godina istorije, ali da li je to dovoljno za Independijente del Valje?

Vreme čitanja: 5min | sre. 31.08.22. | 23:03

Noćas na programu prvi polufinalni duel u sklopu Kopa Sudamerikane

Susretom između Independijente del Valjea iz Ekvadora i Melgara iz Perua noćas se otvaraju polufinalni dueli drugog po snazi klupskog takmičenja na tlu Južne Amerike, iliti Kopa Sudamerikani. Prva borba za mesto u finalu ovog kontinentalnog turnira održaće se na stadionu Rodrigo Paz Delgado, čuvenoj Kasa Blanki, u Kitu. Početak je zakazan za 02.30 po srednjoevropskom vremenu, dok je revanš meč na tlu Perua na programu 7. septembra. Pobednik ovog dvomeča ide u veliko finale, gde će suočiti sa onim ko bude bolji u brazilskom dvoboju između Atletiko Gojaniensea i Sao Paula.

U svojoj poslednjoj utakmici pre početka borbe za mesto u odluci Kupa Sudamerikane za 2022. godinu, Independijente del Valje je prekinuo niz bez poraza od devet mečeva. Serija koja je počela 27. jula, imala je osam pobeda i remi, uključujući mečeve u kontinentalnom takmičenju, nacionalnoj ligi i Kupu Ekvadora. Period bez poraza završio se u nedelju, 28. avgusta porazom od Universidad Katolike rezultatom 2:1 u meču za 8. kolo Druge faze Lige Pro 2022, elitne divizije šampionata Ekvadora. Rezultat nije bio kompatibilan sa njihovim učinkom na meču, gde su Valjekosi i pored poseda lopte od samo 30% uspeli da razviju mnogo veći broj prilika za šut, ali to što su prednjačili u stopi šuta nije im pomoglo da se na kraju izvuku poraza.

Izabrane vesti

Ovaj poraz je prouzrokovao gubitak liderstva u prvenstvu Ekvadora. Sa 16 bodova iz pet pobeda, sa jednim remijem i dva poraza, Independijente del Valje je pao na drugu poziciju. Nadmašio ga je Aukas, koji je u istom kolu slavio sa 2:1 u Gvajakilu protiv istoimene ekipe, napredujući do 18 poena.

Independijente del Valje je u predhodnoj fazi Kopa Sudamerikane, savladao venecuelanski Deportivo Tačiru u sa ukupnim rezultatom od 5:1, dok je u fazi osmini finala bio bolji od Lanusa sa ukupnom pobedom od 2:1. Treba naglasiti da su Negriazuli debitovali u osmini finala ovog takmičenja, jer su eliminisan iz Kopa Libertadores, kao trećeplasirani tim u Grupi D, koju si činili još Atletiko Mineiro, Deportes Tolima i Amerika Mineiro.

02.30: (1,75) Independijente Del Valje (3,50) Melgar (5,10)

Odgovoran za eliminisanje Internasionala u četvrtfinalu Kopa Sudamerikane na Beira-Riju u srcu Porto Alegrea, pobedom posle izvođenja penala, Melgar je definitivno najveće iznenađenje ovogodišnje internacionalne scene, računajući oba KONMEBOL-ova takmičenja. Posle dva nerešena rezultata, bez postignutih golova, peruanski tim uspeo je da u penal završnici eliminiše Internasional, jednog od favorite u ovom izdanju Kopa Sudamerikane. Posle spektakularnog prolaska u polufinale, Melgar je zabeležio i tri pobede u Ligi 1, elitnoj diviziji prvenstva Perua. Najnovija od njih izvojevana je u petak, 26. avgusta, kada su kao domaći tim slavili rezultatom 2:1 protiv Universidad San Martina. El Domino trenutno sa 18 osvojenih bodova iz šest pobeda i sa samo jednim porazom, zauzima drugoplasiranu poziciju u takmičenju, dva boda ispod Graua, lidera, koji ima dve odigrane utakmice više.

Ovaj Melgar, pod pođstvom Argentinca Pabla Lavaljena, obično zauzima reaktivan stav u svojim igrama. Sa fokusom na defanzivu i zatvaranje prostora, ali i na brze kontranapade kroz bočne prolaze. Stiče se utisak da se peruanski tim oseća ugodnije kada ustupa posed lopte protivniku i sa strpljenjem čeka svoju šansu iz kontri. Čak i kada igra na svom stadionu, Monumental de la Unsa, on se isto tako ponaša. Ni za meč protiv Independijente del Valjea, ne očekuje se da će se desiti nešto drugačije.

Kuriozitet je da Del Valjeov rival u polufinalu Južne Amerike prolazi kroz jedan od najboljih trenutaka u svojoj 107 godina dugoj istoriji. Melgar je osnovan 1915. godine, ali je sa radom kao profesionalni klub počeo od 1971. godine, i nikada nije stigao ovako daleko u nekom kontinentalnom takmičenju. Sada slobodno možemo reći da klub sanja o ovoj tituli koju Peru nije osvojio od još 2003. godine i Siensijanove rapsodeje nad River Plejtom. To je do danas, jedina internacionalna titula za klubove iz zemlje Inka.

Verovatno nepoznat većini fudbalske publike sa Starog kontinenta, Melgar je klub u Arekipi, gradu od oko 1,5 miliona stanovnika, sa nadmorskom visinom od 2.300 metara, drugi je po veličini u zemlji, posle glavnog grada Lime. Poznat je kao Beli grad zbog brojnih konstrukcija od peščanog, svetlo obojenog vulkanskog kamena, a okružen je sa tri vulkana.

Na putu do polufinala Kopa Sudamerikane, Melgar je prošao lokalni duel u preliminarnoj fazi protiv Siensijana, šampiona ovog turnira pre 19 godina. U Grupi B tim se suočio sa Rasingom, Kujabom i River Plejtom iz Urugvaja. Mesto u eliminacionoj fazi osvojeno je u proslednjim obračunima grupne faze, kada su pobedili Kujabu kod kuće i remizirali sa Rasingom u Argentini. U osmini finala protivnik im je bio Deportivo Kali. Posle remija bez golova u Kolumbiji, Melgar je pobedio kod kuće rezultatom 2:1. U četvrtfinalu žrtva je bio već pomenuti Internasional, koji je poražen posle jedanaesteraca na sred Beira-Rija.

Posle niza od sedam utakmica bez poraza u gostima, koji uključuje pet pobeda i dva remija, sa svih sedam utakmica bez primljenog gola, Melgar noćas dolazi u Kito sa vetrom u leđima. Žunior Sornoza je bio na radaru upravo Independiente del Valjea u poslednjem izdanju ovog takmičenja i on će ponovo težiti da iskaže sav svoj igrački potencijal. Lautaro Dijaz je u poslednjem nastupu morao da se zadovoljio ulaskom u drugom poluvremenu, ali se očekuje da će se vezista vratiti u početni sastav za ovaj meč. Bernardo Kuesta je direktno učestvovao u 10 golova u svojih 11 utakmica za Kopa Sudamerikanu, zbog čega je Argentinac jedan od onih igrača na koje posebno treba obratiti pažnju.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------------

KOPA SUDAMERIKANA - POLUFINALE, PRVI MEČEVI

Četvrtak

02.30: (1,75) Independijente Del Valje (3,50) Melgar (5,10)

Petak

02.30: (3,00) Atletiko Gojaniense (3,10) Sao Paulo (2,50)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kopa SudamerikanaIndependijente del ValjeMelgar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara