Detalj sa Mundijala u Kataru (©Reuters)
Detalj sa Mundijala u Kataru (©Reuters)

Mesut Ozil se penzionisao usred sezone: Vreme je da napustim veliku scenu

Vreme čitanja: 3min | sre. 22.03.23. | 13:28

Nemački vezista se povukao u 34. godini

Nekima iznenađenje, mnogima verovatno ne - Mesut Ozil je odlučio da okači kopačke o klin i penzioniše se usred fudbalske sezone.

Nekadašnji reprezentativac Nemačke je poslednji angažman imao u Bašakšehiru u koji je stigao letos iz Fenerbahčea, ali je odigrao samo osam utakmica zbog stalnih problema sa povredama. Najviše su ga mučila leđa, zbog čega je skupio tek 187 minuta fudbala.

Izabrane vesti

Ozil je na društvenim mrežama otkrio da je završio sa profesionalnim igranjem.

"Ćao svima. Posle mnogo razmišljanja, odlučio sam da se od ovog trenutka više ne bavim profesionalnim fudbalom. Imao sam privilegiju da budem profesionalac skoro 17 godina i jako sam zahvalan na šansama koje sam dobijao. Ipak, u poslednjih nekoliko sedmica i meseci imao sam mnogo problema sa povredama, zbog čega mi je postalo jasno da je vreme da napustim veliku scenu", poručio je Ozil.

Novopečeni penzioner imao je mnogo problema sa formom još iz vremena dok je nastupao za Arsenal, gde je po mišljenju stručnjak igrao fudbal karijere. Njega je Mikel Arteta brzo sklonio iz ekipe, zbog čega je u januaru 2021. napustio klub u kojem je osvojio četiri FA kupa pošto je stigao iz Real Madrida leta 2013. za tada ogromnih 47.000.000 evra.

"Bilo je uzbudljivo putovanje, sa mnogo nezaboravnih momenata i emocija. Hvala Šalkeu, Verderu, Real Madridu, Arsenalu, Fenerbahčeu i Bašakšehiru, hvala trenerima isaigračima koji su mi postali prijatelji", dodao je Ozil koji se zatim zahvalio svojoj porodici i navijačima na podršci tokom svih godina bavljenja sportom.

Dok je u Turskoj kuburio sa formom i fizičkom spremom, Mesut Ozil iz zenita karijere smatra se jednim od najboljih vezista na svetu. Nedugo pošto je Real zamenio Arsenalom imao je možda i ključnu ulogu u pohodu Nemačke na osvajanje četvrte titule svetskog šampiona u Brazilu 2014. godine.

Nedugo posle tog Mundijala njegova karijera počela je da ide silaznom putanjom, a zbog čestih oscilacija u formi podelio je navijače Arsenala. Arsen Venger je verovao u njega, zbog čega mu je dao ugovor vredan astronomskih 400.000 evra sedmično 2018. godine. Sve se ipak završilo posle nepune tri.

Profesionalnu karijeru započeo je u Šalkeu 2006. godine, gde je za dve godine odigrao 30 utakmica. Prelaskom u Verder stiže do prvog trofeja u karijeri, domaćeg kupa, a dobre igre u Bremenu primetili su odgovorni u Real Madridu koji su avgusta 2010. iskeširali 18.000.000 evra. Nije se najbolje snašao u redovima Blankosa gde je ipak osvojio titulu prvaka Španije, kao i Kup kralja i tamošnji Superkup. Prelaskom u Arsenal proživeo je najbolje godine karijere. Uz četiri FA kupa, Tobdžije su uzele i Komjuniti šild 2015, a samo jedna pobeda nedostajala je da se Ozil okiti i peharom u Ligi Evrope 2019. godine.

Uz timska, vlasnik je i brojnih individualnih priznanja.


tagovi

Mesut OzilBašakšehir

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara