Foto: AFP
Foto: AFP

Milan ima moćan argument u borbi za Skudeto, ali titulu često uzme onaj koji lako dobija "male" ekipe

Vreme čitanja: 5min | sre. 09.02.22. | 02:01

Ne treba zaboraviti Napoli koji deli drugu poziciju sa Milanom i diše za vratom Interu, kao ni Juve koji zaostaje osam bodova za liderom, ali sa dolaskom Dušana Vlahovića i Denisa Zakarije ima šansu da preokrene situaciju u svoju korist

Predugo Milan čeka na titulu prvaka Italije... Predugo za klub koji ih je u klupskim vitrinama sakupio 18. Maštaju Rosoneri o skudetu još od sezone 2010/11 sa Alesandrom Nestom i Tijagom Silvom u odrbani, Andreom Pirlom, Klarensom Sedorfom i Đenarom Garuzom na sredini i Zlatanom Ibrahimovićem i tada supertalentovanim Alešandreom Patom u napadu.

Do kraja druge decenije 21. veka, Milanisti su titulu uglavnom mogli samo da sanjaju i taj period bi zbog mnogo čega iz klupske istorije, da mogu, najradije izbrisali. Međutim, poslednje dve godine svedoci smo rađanja jednog novog Milana. Smer revolucije još nije kristalno jasan, ali za mnoge najveća klupska legenda, Paolo Maldini na čelu sportskog sektora, za sada radi odličan posao, a Diavolo ponovo igra Ligu šampiona i nadmeće se za naslov šampiona Italije.

Izabrane vesti

Prošle sezone je prednjačio do polovine prvenstva, pa morao da se zadovolji zvanjem vicešampiona, a u aktuelnoj ima moćan argument koji mu daje za pravo da veruje da će 22. maja biti proglašen za kralja Apenina - naročito posle nestvarnog preokreta kojem je za vikend u Derbiju dela Madonina sa dva gola kumovao Olivije Žiru.

Naime, u dosadašnjem toku sezone, dakle do 24. kola, Milan je osvojio najveći broj bodova u derbijima, odnosno u direktnim okršajima sa najboljih sedam timova Serije A u ovom momentu.

Velikan sa San Sira je odigrao devet utakmica iz pomenute kategorije i sakupio 18 od mogućih 27 bodova - u proseku dva po utakmici. Kaska bod za Interom od kojeg ima meč više, ali je u međusobnim okršajima sa liderom Serije A i gradskim rivalom osvojio četiri boda. Igrao je nerešeno sa Juventusom kako u Torinu (1:1), tako i na svom terenu (0:0), oba puta pobedio Romu, po jednom bio bolji od Atalante (u gostima) i Lacija (kod kuće) i jedini poraz u devet derbija koje je do sada odigrao naneo mu je Napoli - minimalnim rezultatom na San Siru.

Problem za Rosonere su bili mečevi sa Fiorentinom i Sasusolom (oba poraza), zatim bod protiv Udinezea teškom mukom osvojen u sudijskoj nadoknadi, te jedan od najbizarnijih i nesrećnijih poraza u meču sa Specijom, kada su greškom sudije u nadoknadi ostali bez pobede, a par desetina sekundi kasnije primili gol i izgubili. Završnica sezone pokazaće da li je Milan u toj meri malerozan da poraz od Specije odluči šampionsku titulu.

Inter je svakako glavni favorit za titulu sa bodom više i utakmicom manje od Milana i Napolija. Možda ne briljira u derbijima kao gradski rival (13 bodova iz devet utakmica sa rivalima iz TOP 7), ali one "manje" utakmice sa slabijim rivalima rešava kao niko u Seriji A ove sezone, a vrlo često je to skela kojom se dolazi do titule. Interu je ne računajući derbije, ove sezone bodove otcepila jedino Sampdorija sa kojom je odigrao 2:2 u trećem kolu.

Printscreen (Sky sport Italia)Printscreen (Sky sport Italia)

Inače, dva puta je igrao nerešeno sa Atalantom, podelio je bodove sa Juventusom na Meaci i do kraja sezone ga očekuje gostovanje u Torinu. Znamo šta je uradio u okršajima sa Milanom, savladao je Napoli kod kuće (3:2), a rimskih klubova je imao polovičan učinak na Olimpiku - izgubio je od Lacija i pobedio Romu. S tim što se Laciju osvetio u Milanu sa 2:1.

Kada je reč o Napoliju, klub sa juga Italije je dobar deo prve polusezone bio klub kojem su svi gledali u leđa. Vezao je osam pobeda na startu i u tom nizu srušio Juve u Napulju, odnosno Romu u Rimu. Prvi poraz stigao je u 13. rundi, baš od Intera, a ekspresno se iskupio deklasiranjem Lacija u narednoj rundi sa 4:0. U međuvremenu je izgubio od Atalante (3:2), dobio Milan na San Siru i odigrao nerešeno sa Starom Damom.

Po proseku osvojenih bodova iz derbija Napoli je odmah iza Milana sa 1,57, ali nevolja za ekipu Lućana Spaletija je u tome što je za razliku od konkurenata za titulu odigrala dva meča manje protiv viđenijih klubova Serije A, pa mu već za vikend na noge dolazi Inter, a krajem februara i početkom marta u razmaku od devet dana gostuje Laciju, pa dočekuje Milan. Zatim u naredna dva meseca ima još Romu i Atalantu na rasporedu.

Međutim, sve oči biće uprte u subotnji duel protiv Intera na stadionu Dijego Armando Maradona. U tom meču vrednom šest bodova će Napoli pokazati da li je zreo za Skudeto, dok će se crveno-crni deo Milana moliti nerešenom ishodu podno Vezuva i eventualnom pobedom protiv Sampdorije pokušati da preuzme lidersku poziciju.

Kako Roma i Lacio nisu realni pretendenti na titulu, dok je Atalanta u solidnom padu forme i bez najverovatnije Josipa Iličića (depresija) i Duvana Zapate (povreda) do kraja sezone, osvrnućemo se još na šanse Juvea da povrati ono što je bilo njegovo devet sezona zaredom, pre nego što ga je Inter prošle skinuo sa trona.

Ne dajte se zavarati. Iako kaska osam bodova za prvom pozicijom (plus meč više od Intera), nije to onaj isti Juventus s početka sezone koji je gubio utakmice i delio bodove i šakom i kapom. Poslednji ligaški poraz doživeo je 27. novembra od Atalante, a u međuvremenu je doveo gol mašinu Dušana Vlahovića koji se upisao posle 13 minuta na debiju, kao i Denisa Zakariju, vrlo kvalitetnog vezistu koji je takođe postigao gol u prvom meču za novi klub.

Neće Juve imati popravni protiv Napolija od kojeg je jedan meč izgubio, a drugi odigrao nerešeno, niti protiv Milana sa kojim je dva puta delio bodove. Romu je pobeđivao u oba navrata, Lacio za sada samo na Olimpiku, a dužnik mu je ostala Atalanta kojoj će moći da se revanšira već u nedelju u Bergamu. Nema Juve više mnogo manevarskog prostora za greške i posle trijumfa protiv Verone, morao bi da naniže još šest pobeda sve do derbija sa Interom - a na repertoaru pre Nerazura su Boginja, pa Derbi dela Mole sa Torinom, a onda na papiru lagani mečevi sa Empolijem, Specijom, Sampdorijom i Salernitanom.

A onda, trećeg aprila u Torino dolazi Inter.

Sve je ovo samo projekcija, ali nema sumnje da nas očekuje paklena borba za Skudeto.


tagovi

ac milanMilanInterInter MilanJuventusNapoli

Obaveštavaj me

Milan
Inter
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara