Lopta u mreži Donarume (©Starsport)
Lopta u mreži Donarume (©Starsport)

Milanov psihološki problem: Ako nema pobede u prvoj utakmici, nema ni prolaska

Vreme čitanja: 3min | sre. 24.02.21. | 08:55

Tako je bilo poslednjih sedam puta

Milan će u revanš meču 1/16 finala Lige Evrope sa Crvenom zvezdom morati da se suoči sa jednim ozbiljnim psihološkim problemom. Činjenice kažu da Rosoneri nisu prošli dalje u evropskim takmičenjima sedam puta uzastopno, onda kada nisu slavili u prvoj utakmici. Poslednji put su to učinili u sada već davnoj sezoni 2006/2007, kada su u istorijskom polufinalu prvo poraženi na Old Trafordu od Mančester Junajteda, a onda ga savladali sa ubedljivih 3:0 u revanšu i potom postali prvaci Evrope u Atini.

Prethodni put Milan na taj način nije prošao dalje u osmini finala Lige Evrope u sezoni 2017/2018, kada je izgubio od Arsenala na San siru sa 0:2 (revanš 1:3). Četiri sezone ranije u osmini finala Lige šampiona na svom terenu je u prvoj utakmici poražen od Atletika (0:1), a potom ubedljivo izgubio u revanšu (1:4). Pre toga je ispadao od Barselone (čevrtfinale LŠ 0:0, 1:3), Totenhema (osmina finala LŠ 0:1, 0:0), Mančester junajteda (osmina finala LŠ 2:3, 0:4), Verdera (3. kolo Kupa UEFA, 1:1, 2:2) i ponovo Arsenala (osmina finala Lige šampiona, 0:0, 0:2).

Izabrane vesti

(1,45) Milan (4,40) Crvena zvezda (7,50)

Rosoneri su na startu evropske sezone 2006/2007, u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, eliminisali upravo Crvenu zvezdu, a prvi meč na San Siru (1:0) i to je bio jedini međusobni meč ova dva tima u kojem Milan nije vadio loptu iz svoje mreže. Ipak, aktuelna generacija crveno-belih ove sezone nije previše raspucana na gostovanjima, pošto je postigla četiri gola od starta takmičenja u gostima, a čak devet na domaćem terenu i to je nešto što hrabri Rosonere.

ZLATAN MOŽE DA NADMAŠI MALDINIJA I KOSTAKURTU

Zlatan Ibrahimović najeverovatnije neće započeti ni revanš sa Crvenom zvezdom, a ukoliko se dogodi da se na terenu nađe u drugom poluvremenu, to bi verovatno značilo da srpski šampion ima pozitivan rezultat na San Siru. Fenomenalni Šveđanin ove sezone jedino nije postigao gol u ovom takmičenju, mada je bio strelac u drugom kolu kvalifikacija protiv Šamroka. Postigao je 14 golova na 13 mečeva u Seriji A i još jedan u četvrtfinalu Kupa Italije protiv Intera. Od početka Lige Evrope zabeležio je samo tri nastupa i to sva tri na otvaranju grupne faze protiv Seltika, Sparte i Lila, a potom ga je zadesila povreda, pa je poslednji meč u ovom takmičenju odigrao 5. novembra prošle godine.

Stefano Pioli svoju glavnu zvezdu pokušava maksimalno da sačuva za završnicu Serije A, gde još ništa nije rešeno i Milan mora da pronađe način da se ponovo vrati na pobednički kolosek. Ipak, Zlatan Ibrahimović je neko ko voli da nadmašuje sebe i druge, rođen je takmičar i šampion, a sutra bi mogao da dođe u priliku da se upiše u istoriju Rosonera po jednom osnovu. Ukoliko bi bio strelac protiv Crvene zvezde, Zlatan bi nadmašio Alesandra Kostakurtu i Paola Maldinija i postao najstariji strelac Milana u evropskim takmičenjima.

Ipak, kao što ste već mogli da pročitate, činjenica da Mario Mandžukić propušta ovaj meč najverovatnije neće značiti da će se u startnoj postavi naći Ibrahimović. Ekipa Milana će pretrpeti određene promene u odnosu na prvi meč sa Zvezdom. Odbrana će ostati ista, pošto će ispred Donarume biti Kalulu, Tomori, Romanjoli i Ernandez, dok će ponovo povređenog Benasera u veznom redu zameniti Frenk Kesi i zaigrati u tandemu sa Meiteom. Izostanak Mandžukića, prouzrokovaće to da Rafael Leao uđe u startnu postavu, dok bi preostale pozicije zadržali Kastiljeho, Kruinić i Rebić. Leao i hrvatski ofanzivac bi se u tom sistemu na neki način smenjivali na poziciji najisturenijeg igrača, pošto Rebić i onako igra vrlo atipično za jedno krilo i stvara protivničkim štoperima veliko opterećenje.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara