Sandro Tonali nakon gola za pobedu Milana (AFP)
Sandro Tonali nakon gola za pobedu Milana (AFP)

Milanova želja zapalila Rim! Ponovo tinja nada za Skudetom (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | ned. 24.04.22. | 22:42

Sandro Tonali u drugom minutu nadoknade pogodio za preokret Rosonera - 1:2

Možda Milanov tim ima gomilu manjkavosti i limita, ali želja da se posle više od decenije prigrli Skudeto, seže iznad svakog nedostatka. I možda Inter u završne četiri runde Serije A jeste favorit broj jedan za titulu, ali Rosoneri su večeras pokazali da su spremni na sve da bi mu put ka njenoj odbrani otežali. Milan je dozvolio sebi da posle samo četiri minuta primi gol u Rimu, ali je u drugom poluvremenu, naročito u završnici duela bukvalno svim raspoloživim sredstvima napao Lacio koji se energetski raspao. A gol vredan novog pritiska na leđima gradskog rivala i tinjanja nade za Skudetom doneo mu je Sandro Tonali u trećem minutu nadoknade - 1:2.

Izgubio je u poslednje vreme Milan zlata vredne bodove posle remija mirnih mreža protiv Bolonje i Torina, ali tim iz kojeg maksimume maksimuma izvlači Stefano Pioli, ne planira da se preda. Sam plasman u Ligu šampiona naredne sezone predstavlja veliki uspeh imajući u vidu igrački kadar velikana sa San Sira, ali on se time očigledno ne zadovoljava. Prva od poslednjih pet vrlo zahtevnih prepreka u sezoni je uspešno i potpuno zasluženo preskočena, a vodećem timu Serije A do kraja ostaju mečevi protiv Fiorentine, Verone, Atalante i Sasuola.

Izabrane vesti

Večerašnja je, bar na papiru, bila jedna od najtežih, ali sa pristupom koji su Piolijevi puleni prikazali na rimskom olimpijskom stadionu, Milan bi mogao da ostane u trci do poslednjeg kola. Ali znali su u Milanu da će Lacio biti znatno više napadački nastrojen od Bolonje, Torina, timova iz sredine, ili donjeg dela tabele. Samim tim, imali su Milanovi ofanzivci mnogo više prostora za nalete nego inače. A i čitave sezone zaštitni znak Rosonera jesu utakmice sa najvećim timovima na Apeninima. Prvi put od sezone 2003/2004 Milan je u istoj sezoni dobio sve četiri utakmice protiv rimskih klubova.

Bilo je potrebno gostima nekih petnaestak minuta da se probude, a to je Lacio iskoritio za rano vođstvo kojem je kumovao sjajan potez, a potom i centaršut Sergeja Milinković Savića. Srpski fudbaler je u kaznenom prostoru punom Milanovih defanzivaca, pronašao Ćira Imobilea, a ovaj 26. pogotkom u sezoni pobegao Dušanu Vlahoviću na tri gola u trci za najboljeg strelca lige.

Čitave sezone odlični Fikajo Tomori je propustio priliku da reaguje, kao i Pjer Kalulu, a Milanov štoperski tandem je bio poprilično nesiguran prvom delu prvog poluvremena. Probleme gostiju razbio je Olivije Žiru pokušajem glavom iz 13. minuta koji nije bio dovoljno precizan, da bi do kraja poluvremena jedini istinski raspoloženi ofanzivac Milana bio Rafael Leao. Portugalac je pokušava sa prodorima, dodavanjima, udarcima, ali u svom repertoaru nije pronašao ništa što bi previše zabrinulo Tomaša Strakošu čije su isključenje par minuta kasnije zahtevali gostujući igrači. Bizaran potez albanskog golmana koji je na sekund uhvatio loptu u ruke van svog šesnaesterca, zbog čega je iz vizure arbitra Marka Gvide zaslužio žuti karton.


Sreća Milanova pa Leao nije stao, te je u 50. minutu šmugnuo čuvarima i vrhunski poslužio Olivijea Žirua, koji je u svom stilu uklizao i usmerio ostatak utakmcie na vodenicu crveno-crnih. Od tog trenutka, pa do kraja utakmice, Milan je postao tim koji se maltene za sve pitao na terenu.

Malo preciznosti je u 63. nedostajalo Žunioru Mesijasu da postane autor majstorskog gola i preokreta kada je prvukao loptu kroz samo njemu znanu pukotinu u nadi da će pogoditi dalji ugao. Napadi gostiju bili su toliko opterećujući za nebeskoplave koji su nesvojstveno ozbiljnim klubovima lige petice u završnici utakmice izgledali kao da su im sve zalihe energije potrošene.

I dok su se Sarijeve izmene Kataldi, Bašić i Marušić utopile u sivilo ostatka ekipe, Piolijeve su donele tačno ono što je Pioli želeo. Dodatnu injekciju energije i iskustva. Izuzetno hrabar potez italijanskog stručnjaka bio je da u 86. mintu izvuče najnadahnutijeg igrača utakmice Leaa, koji je minut ranije kao kroz puter prošao kroz odbranu Lacija, levicom raspalio po lopti i primorao Strakošu na vrhunsku refleksnu intervenciju.

Da je ostalo 1:1, verovatno bi medijsko i navijačko drvlje i kamenje poletelo u pravcu Piolija. Ovako Milanov kormilar uživa u hvalospevima jer je Salemakers takođe doprineo novom energetskom naboju, a na momente indisponirani Zlatan koji je spavao u napadu, sa klupe uspeo da namesti pobedonosni gol.

Iskoristio je Ibra snagu i iskustvo da dobije skok duel i glavom pošalje loptu tačno na nogu Tonalija, a vezni fudbaler uspeo da improvizuje, primiri loptu butinom, pre nego što ju je u padu poslao u mrežu. Bio je to gol vredan i matematičkog plasmana u Ligu šampiona, a i činjenice je Milan ponovo lider i da ima dva boda viška od Intera koji ima meč manje i ipak drži konce u svojim rukama.

Inter u perspektivi ima daleko lakši raspored sa Bolonjom, Udinezeom, Empolijem, Kaljarijem i Sampdorijom. Međutim, već u narednom kolu mu neće biti u potpunosti svejedno na Renato Dalari, kao ni u pretposlednjem kolu kada bude gostovao Kaljariju kojem će bodovi biti najverovatnije neophodni za opstanak. Pritom ga 11. maja čeka finale kupa Italije protiv Juventusa gde će se dodatno energetski potrošiti.

Trka za Skudeto je otvorena.


SERIJA A, 34. KOLO

Subota

Torino - Specija 2:1 (1:0)

/Lukić 4 pen, 69 - Manaj 90+6 pen/

Venecija - Atalanta 1:3 (0:1)

/Črnigoj 80 - Pašalić 44, Zapata 47, Murijel 63/

Inter - Roma 3:1 (2:0)

/Damfris 30, Brozović 40, Martinez 52 - Mihtarijan 85/

Verona - Sampdorija 1:1 (0:1)

/Kaprari 78 - Kaputo 44/

Nedelja

Salernitana - Fjorentina 2:1 (1:0)

/Đurić 22, Bonacoli 79 - Saponara 64/

Bolonja - Udineze 2:2 (1:1)

/Hiki 6, Sansone 59 - Udogi 25, Sakses 46/

Empoli - Napoli 3:2 (0:1)

/Henderson 80, Pinamonti 83, 87 - Mertens 44, Insinje 53/

Đenova - Kaljari 1:0 (0:0)

/Badelj 89/

Lacio - Milan 1:2 (1:0)

/Imobile 4 - Žiru 50, Tonali 90+2/

Ponedeljak

20.45: (4,60) Sasuolo (3,70) Juventus (1,85)



tagovi

ac milanMilanOlivije ŽiruĆiro Imobile

Obaveštavaj me

Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara