Živković i Miljković (© Star sport)
Živković i Miljković (© Star sport)

Miljković više nije neprikosnoven: Marku Živkoviću prednost na desnom boku Partizana

Vreme čitanja: 3min | pon. 07.02.22. | 08:52

Pripreme pokazale da je povratnik iz Voždovca bliži mestu u prvih 11

Kad je došao bio je siguran, kako je vreme odmicalo minutaža mu je krajcovana, a kako sad stvari stoje lako bi moglo da se desi da Aleksandar Miljković ne bude prvi izbor stručnog štaba Partizana na poziciji desnog beka. Sve pošto ga je iz startnih 11 istisnuo – Marko Živković.

Pripremni period u Turskoj pokazao je da 27-godišnji Smederevac uživa prednost i verovatno će početi meč sa Radničkim u Nišu na premijeri prolećnog dela prvenstva (subota 14.30, TV Arena sport Premijum 1). A i dalje, tokom sezone, klasić Lazara Markovića i Aleksandara Mitrovića mogao bi da iskoristi preimućstvo stečeno tokom boravka u regiji Belek. Na tri od četiri kontrolna susreta upravo je Živković bio starter, što navodi na zaključak da će tako biti i kad na programu budu takmičarski mečevi.

Izabrane vesti

Ovakav odnos snaga je, između ostalog, posledica činjenice da se u ranoj fazi drila na obalama Sredozemnog mora Miljković lakše povredio. Pojavio se samo na prvom kontrolnom testu, protiv makedonskog Tikveša, kasnije radio po posebnom programu i to je otvorilo magistralu Marku Živkoviću da se nametne. Čak ima zagovornika teze da bi u ravnopravnom odnosu snaga, da su obojica bila na maksimalnom broju obrtaja, stručni štab izabrao nekadašnjeg člana Voždovca kao opciju s kojom ulazi u nastavak takmičarskog ciklusa.

Liga konferencije: (2,10) Sparta Prag (3,45) Partizan (3,50)

Takvo opredeljene obrazlaže se stavom da je Živković korisniji u napadu, da mu motoričke sposobnosti omogućavaju veliki broj ponavljanja, te da mu je kvalitet centaršuta takav da bi o njega mogli da se okoriste Rikardo Gomeš i Marko Milovanović. Na kraju krajeva, Marko Živković je jesenji deo sezone okončao sa četiri asistencije i u Humskoj se nadaju da bi mogao da oplemeni statistiku i pomogne ekipi na sva tri fronta, jer se u većini utakmica očekuje da Parni valjak nametne ritam i napada.

Ne uvek. I ne svuda. Primera radi, za susrete na evropskoj sceni ili one visokih defanzivnih zahteva, kao što je večiti derbi, i dalje figurira Aleksandar Miljković kao prioritet na desnom boku. Dokazano u prvom delu sezone. Osim gostovanja Santa Klari, kad je kompletan Partizanov tim izgledao bledo, teško da se može naći zamerka jednom u nizu povratnika. Miljković je u stanju da zatvori prilaze golu i uštopuje neke od glavnih pojedinaca protivničkih sastava, zbog čega bi ga trebalo očekivati među starterima na gostovanju Crvenoj zvezdi 27. februara, kao i u dvomeču sa Spartom iz Praga, gde se očekuje tvrd okršaj.

Zaokret u odnosu na period od pre godinu i po dana. Tad je Aleksandar Miljković bio nepriskosnoven uz desnu aut-liniju. Na mig Aleksandra Stanojevića se vratio posle sedmogodišnjeg boravka u inostranstvu, igrao redovno – i kvalitetno – međutim, neprestane rotacije tokom jeseni uticale su da maltene bude u istoj ravni sa Markom Živkovićem (odigrao samo dva meča više, konkretizovano kroz 35 minuta dužeg boravka na terenu), koji sad deluje kao opcija broj jedan.

NIŠTA OD FORMACIJE SA TRI ŠTOPERA

Bilo je najava tokom jeseni da bi Partizan pripremni period u Turskoj mogao da iskoristi za promociju nove formacije, da zaigra sa trojicom štopera, mada izgleda da se od te namere odustalo.

Samo na premijernoj kontroli, sa Tikvešom, odbranu su činila tri centralna defanzivca (Nemanja Miletić, Igor Vujačić, Siniša Saničanin) – baš kao i tokom gostovanja Gentu u Ligi konferencije – ali sve ostale provere sugerišu da će se u Humskoj držati oprobanog recepta sa četvoricom u liniji.

Istini za volju, u nekim situacijama mogli bi u defanzivi da koriste čak i Marka Jevtovića, ali pre deluje da će Aleksandar Stanojević napasti titulu proverenim, a ne eksperimentalnim idejama.


tagovi

Marko ŽivkovićAleksandar MiljkovićFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara