Milorad Vučelić: Zvezdina prednost – pomoć države! Ne smeta mi što dobija pare, nego što je razlika velika

Vreme čitanja: 5min | pon. 30.12.19. | 12:58

„Nijedan partizanovac iz vlasti nam nije pomogao“, uverava predsednik crno-belih

Od UEFA 6.500.000 evra, od Strahinje Pavlovića najmanje 10.000.000 evra. Dovoljno za bezbrižan zimski san u Humskoj 1, s obzirom na to da je samo na bazio učešća u Ligi Evrope i prodaje talentovanog štopera Monaku Partizan osigurao da 2020. godinu preživi bez finansijskih problema koje su u prošlosti morile klub.

Priznaju na Topčiderskom brdu da se lakše diše, da je situacija kud i kamo povoljnija nego ranije, međutim, žulja ih što, kako kažu, nemaju isti tretman kao večiti rival. Na šta, između ostalog, ukazuje presednik Milorad Vučelić.

Izabrane vesti

Najpre o sredstvima osiguranim u drugoj polovini godine na izmaku.
Lakše je nego što je bilo, ali ne previše. Novac koji dobijemo i koji je dragocen koristimo da uđemo u ritam redovnih plata igrača i zaposlenih u klubu. Prošao je težak period licenciranja. Sad bi trebalo da bude lakše zbog evropskih prihoda i rekordnog transfera Pavlovića od 10.000.000 evra. Ljudi misle da ćemo novac da dobijemo odjednom, u torbi. Ne znaju da postoje rate i uplate, a bonusi su vidljivi u toku sezone. Prošli smo težak period nemaštine i sastavljanja kraja s krajem. Sad je lakše, ali nikad ne znači da je lagodno. Ovde nema lagodnosti, naročito je nema bez pomoći države“, pojašnjava Vučelić u prazničnom intervjuu Sportklubu.

U sportski polarizovanom društvu, uvek se gledalo i gledaće se kako je u drugom klubu, zbog čega iz Partizana, očekivano, bacaju pogled ka suprotnoj strani Topčiderskog brda, kao što i na Marakani gledaju šta se dešava u Humskoj.
Zvezda je nedavno potpisala ugovor sa Gaspromom na dve godine vredan 8.000.000 evra, plus bonusi. Jeste strana kompanija, ali ne može bez pomoći države, to je njihova prednost. Naravno, meni je drago da je Zvezda to dobila, voleo bih da je dobila i dva, tri puta više, ali... Da li je moguće da je pored svih investitora i dolazaka raznih kompanija i ovo dobijeno uz pomoć države? Da li je moguće da zaista niko nije zainteresovan da sponzorski ugovor, makar dva puta manji, potpiše sa Partizanom?"

Autor intervjua direktno pita Vučelića: koliko najveći rival dobija više novca, u vidu sponzorskih ugovora, od crno-belih?
Mislim da je jedno pet puta u korist Zvezde. Potencijalno, 8.000.000 do 10.000.000 evra razlika je u startu za dve sezone. To je po sezoni do 5.000.000 evra, ali... Nije reč o državi. Savo Milošević je o toj stvari pogrešnu izjavu dao. Nije reč o državi, ona ne može te pare da dâ. Država može da posreduje, kao što je kod Zvezde. Gasprom nije došao zahvaljujući aktuelnoj vlasti. Saradnja datira iz vremena prethodne vlasti. Zvezda slavi desetogodišnjicu tog ugovora, ali želim da se pravilno shvati šta hoću da kažem. Da je Zvezda dobila i dva puta više od bilo koga, meni to zaista ne bi smetalo. Zašto bi mi smetalo kad neko hoće da dâ pare klubu u Srbiji, makar bio i konkurentski. Nije o tome reč, već o tome da je razlika u startu takva kakvom sam je opisao. Nemoguće je da je zainteresovanost svih tih stranih kupaca, investitora tolika da mi nemamo ništa, a da drugi klub ima 5.000.000 evra“.

Uverava prvi čovek Parnog valjka da je teško raditi u takvom ambijentu, jer su problemi višeslojni.
Imate probleme i sa navijačima, zato što oni to, takođe, vide i smatraju da je to što se dešava nepravda. Potom se dogodi da skandiraju nedopustive stvari. Bilo ko da je u pitanju, protivnik sam mešanja politike u sport na bilo koji način. To je suština i onda je sve komplikovanije i teže. Partizanu je neophodno da ima sponzora, koji ne mora da bude kao Zvezdin, jasno je i zašto tako ne može da bude, ali važno je da imamo stabilnost da bismo mogli dugoročno da planiramo. Dosad smo u kriznim situacijama licenciranja zaista imali pomoć države. Ovo govorim po stoti put: nijedan u vlasti pozicioniran partizanovac ništa nije pomogao Partizanu, naprotiv. Govorim u toku svog mandata, što je oko četiri godine. Ni jedan jedini dinar nije potrošen, a uticaj je korišćen na pogrešan način za Partizan“.

S druge strane, u Humskoj su razočarani što postoji uzdržanost pojedinaca da se late posla, pomognu klubu, bilo da su njegovi bivši asovi, bilo da su na čelu određenih firmi.
Znam odgovor, ali ne smem da kažem. Voleo bih da se nekada usude da nam pomognu, pa da vide da to nije tako opasno. Ne možete da znate ako ne probate. Principijelno mislim da država sa malobrojnim stanovništvom mora da vodi računa o sportu: fudbalu, vaterpolu, rukometu, košarci... Jer, tako mala država, sa malim tržištem, nema nikakvih šansi da očuva te sportove. Fudbal pogotovo, posle svih reformi UEFA. Kao što mislim da država mora da ostane u medijima, da bude prisutna i da štiti pismo i jezik, tako mislim i da je bitna za sport. Pogledajte kolike novčane nagrade dobijaju naši sportisti i u kom roku. To je izuzetno važno za državu. Ne može onda da izađe iz toga i da prepusti kao prazno polje medije, fudbal, rukomet... Da nema države, mi ne bismo igrali ni vaterpolo, ni košarku, niti bilo koji od tih sportova gde postižemo dobre rezultate. Mislim da država mora i treba da dâ podršku. Da li postoje mali klubovi u Srbiji koje ne podržavaju njihove opštine ili gradske vlasti? To ne bi trebalo da bude incident, već princip, jer mi ne možemo da opstanemo. Drugo, najveći deo para koje dolaze u Partizan je od transfera, a on završi u proizvodnji novih igrača. Teleoptik nije samo neka ledina, vi znate šta je Teleoptik, kako izgleda i koliko košta i koliko košta da napraviš 400 obroka dnevno i 400 čajeva i da ne nabrajam šta sve. Ali, to je biser i rasadnik“.

Na kraju, crno-beli ukazuju da nemaju odgovarajuću podršku ni na nivou Beograda.
Tu je i Grad, koji ima odluku da ne podržava fudbal. Ne znam na osnovu čega ona počiva. Izvinite, Partizan i Zvezda su odigrali šest međunarodnih utakmica u Beogradu. Na tih šest internacionalnih mečeva bilo je 30.000 raznih stranaca, fudbalskih funkcionera FIFA, UEFA, stručnih štabova. Napunjeni su hoteli, navijači su potrošili minimum po 20, 30 evra da popiju pivo ili šta već. Aerodrom je bio prepun gostiju, realizovani su čarter letovi, razni servisi su korišćeni, gorivo koje smo prodali... Koliko je bilo navijača Mančestera u Beogradu? Nekoliko hiljada. To je sve doprinos gradu. Svaka plata koju mi isplatimo, na nju se plaća doprinos. Plaća se PDV na svaku od tih stvari. Većina para se potroši u zemlji, plate se porezi i doprinosi, plate. Nije tačno da od toga nema koristi. Ima koristi grad, koji je doneo odluku da ne pomaže fudbalu, a svima drugima pomaže. Nije to tako jednostavan proces. Zbog toga država mora da pomogne“, dodao je Sportklubu Milorad Vučelić, predsednik Partizana.

(FOTO: MN Press, Star sport)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara