Vlahović u Bergamu (© Reuters)
Vlahović u Bergamu (© Reuters)

Ministar sporta Italije: Vlahoviću, izvini! Trener Atalante: Nije to rasizam, to su samo uvrede

Vreme čitanja: 2min | ned. 07.05.23. | 22:25

Različiti pogledi na dešavanja u Bergamu

Italija ima problem sa rasizmom. Htela da prizna ili ne, izražen (i) na sportskim terenima, o čemu je ove sezone svedočio Romelu Lukaku, prethodne Rafael Leao, još ranije Žervinjo, Mario Baloteli... Čak je i odbojkaška reprezentativka Paola Egonu razmišljala da se povuče iz državnog tima zbog uvreda koje je dobijala na osnovu boje kože i(li) porekla.

Taj talas preneo se i na drugačije izlive netrpeljivosti, pa je prilikom nedavnog gostovanja Romi Dejan Stanković „počašćen“ sa južne tribine sve dok nije intervenisao Žoze Murinjo, da bi na sličan način reagovala publika u Bergamu, tokom nedeljnog meča Serije A između Atalante i Juventusa. Tifozi Atalante su se okomili na Dušana Vlahovića, prozivali ga skandiranjem „Ci....,Ci...“, što je pokrenulu lavinu komentara na Apeninima.

Izabrane vesti

Između ostalih, potrebu da reaguje osetio je i ministar omladine i sporta, Andrea Abodi.

Moje „ne“, naše „ne“ razizmu ne može, ne sme, ne želi da ima boju kože, ne tiče se vere ili naroda, već važi – uvek. Kao poštovanje, uvek se računa. Ko pogreši mora da odgovara za to, uvek i svuda. Izvinjavamo se Dušanu Vlahoviću“, naveo je Abodi, što se tumači u delu tamošnje javnosti kao pokušaj da se smeška UEFA po pitanju kandidature Italije za organizaciju Prvenstva Evrope 2028.

Uprkos tome što su Vlahovića vređali, srpski centarfor je u nadoknadi vremena potvrdio pobedu Juventusa (2:0) i gestikulacijom ućutako lokalnu publiku, možda i tako utica da Đanpjero Gasperini drugačije posmatra stvarnost i pokuša da opravda ponašanje navijača. Za trenera Atalante povici „Ci..., Ci...“ rasizmom nisu podstknuti.

Rasizam je ozbiljna stvar, u kojoj je potrebno razlikovati uvrede na račun pojedinaca od rasističkih povika. Mora se napraviti dinstinkcija kako ne bismo sve stavljali u isti koši. Protiv rasizma se mora boriti, međutim, on ne bi smeo da se brka sa bezobrazlukom“, smatra Gasperini.

Ocena iskusnog stručnjaka korespondira sa podsećanjem kako se publika na stadionu Atleti di Azuri odnosi prema drugim igračima sa Balkana. Onima u dresu Dee.

Imali smo, a i sad imamo dosta fudbalera sa sličnog podneblja u našoj ekipi, kao što su sad Mario Pašalić ili Berat Đimšiti. Nekad se jednodtavno uvrede čuju iz nekog drugog razloga. Zato je potrebno odrediti šta je rasizam, a šta su uvrede. Da smo rasisti, onda bi naši navijači vređali i Pašalića, jer se to odnosi na posebnu etničku grupu“, pojasnio je Gasperini.


tagovi

Dušan VlahovićJuventusGasperiniĐan Pjero Gasperini

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara