Navijači Strongesta ispred stadiona Ernando Siles (©Reuters)
Navijači Strongesta ispred stadiona Ernando Siles (©Reuters)

Minus dva je dostižno kad imaš nevidljivog džokera

Vreme čitanja: 4min | uto. 01.03.22. | 22:55

Kopa Libertadores, druga runda kvalifikacija: Strongest posle 0:2 u prvom duelu dočekuje Plaza Koloniju na velikoj nadmorskoj visini, što je često ogroman problem za timove iz nizije kakav je i sastav iz Urugvaja

U Boliviji, u gradu La Paz, na nadmorskoj visini od oko 3.640 metara nalazi se stadion Ernando Siles, koji će noćas biti poprište bitke između lokalnog Strongesta i urugvajske Plaza Kolonije, u revanš meču druge runde kvalifikacija za grupnu fazu Kopa Libertadores. Početak je zakazan za 01.30 po srednjoevropskom vremenu. U prvom meču Urugvajci su nametnuli potpunu kontrolu igre i pobedili sa 2:0. Tako će u slučaju novog uspeha, remija ili čak minimalnog poraza moći da se nađu u završnom krugu kvalifikacija. Sa druge strane, bolivijskom velikanu, da bi preokrenuo scenario, biće neophodna pobeda sa najmanje tri gola razlike.

U subotu, 26. februara, Tigrovi iz La Paza zadržali su dobar niz na početku sezone 2022 prvenstva Bolivije. Na gostujućem terenu savladali su Santa Kruz sa 2:1. Na tom meču Strongest je bio superiorniji. Prednjačio je po broju broja šuteva, opravdavajući na kraju bolji rezultat u sukobu.

Izabrane vesti

Vođstvo je stečeno već u 13. minutu preko Čure. U drugom delu igre, tačnije u 71. minutu prednost gostiju se udvostručila zahvaljujući pogotku Sauseda. Tri minuta kasnije, Farel je pogodio za Santa Kruz. Ipak, domaći sastav do kraja meča nije imao snage da izbegne poraz. Sa 10 osvojenih bodova (tri pobede i remi) u prva četiri kola, Strongest se nalazi na vodećoj poziciji zone A u Aperturi, prvog dela nacionalne lige. Dva boda iznad Sukrea, koji se nalazi na drugom mestu, i četiri boda u odnosu na Orijente Petrolero, koji zauzima peto mesto i prvi je klub van zone plasmana za drugu fazu turnira.

01.30: (1,18) Strongest (6,50) Plaza Kolonija (13,0)

U prvoj utakmici protiv Plaza Kolonije, Strongest je poražen sa 2:0, što se na kraju smatralo i dobrim rezultatom u datim okolnostima. Argentinski vezista Gabrijel Esparza isključen je u 33. minutu prvog poluvremena kada mu je posle grubog starta nad protivničkim golmanom glavni sudija na meču Brazilac Bruno Arleu pokazao direktan crveni karton. Igrajući sa igračem manje u većem delu susreta, odbrana gostiju još jednom je kapitulirala sa već postojećim minusom od jednog gola. Ipak, poraz je mogao biti i ubedljiviji da je u 57. minutu Nikolas Dible iskoristio i drugi dosuđen penal za svoju ekipu.

-------------------------------

Sve utakmice kvalifikacija za Kopa Libertadores možete da gledate uživo na portalu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a registracija je besplatna.

---------------------------------

Novajlija u Kopa Libertadores, Plaza Kolonija ostao je sa donekle nelagodnim osećanjem posle prvog duela protiv Bolivijaca znajući da je mogao da ostvari mnogo veću prednost pred jedno od najtežih gostovanja u svetu fudbala. Dobro su Urugvajci otvorili meč i već u 19. minutu uvodnog perioda preko Maskije poveli sa 1:0. Isti igrač u 39. minutu, odmah posle skrivljenog penala i trenutka kada su gosti ostali sa igračem manje, udvostručio je prednost svoje ekipe, što je bio i krajnji rezultat meča.

U petak, 25. februara, u duelu 4. kola turnira Apertura, ponovo kao domaćin, tim Eduarda Espinole remizirao je 1:1 protiv Feniksa. Već u 8. minutu susreta Strongest je skrivio jedanaesterac koji je uspešno realizovao Fabijan Estojanof za ranu prednost gostiju. Devet minuta kasnije Danijel Pedro je izjednačio rezultat koji je ostao na snazi do kraja susreta. Sa pet bodova (jedna pobeda, dva remija i jedan poraz) Plaza Kolonija zauzima osmo mesto na tabeli. Time zaostaje pet bodova za vodećim Montevideo Vonderersima, i četiri u odnosu na Maldonado i Danubio, timove koji dele drugu poziciju.

Igrajući na svom Ernando Silesu, Strongest ima imperativ pobede, dok će se sastav Plaza Kolonije, koji faktički dolazi sa nulte tačke zaliva Rio de La Plata, pored ekipe Tigrova morati da se bori i sa još jednim protivnikom, onim nevidljivim. Ogromnom nadmorskom visinom. Džoker karta na koju svi bolivijski klubovi igraju kada su u pitanju internacionalna takmičenja.

Ovu prednost Strongesta najbolje oslikava čuvena fraza "Visina te neće ubiti, ali Tigar hoće", koja aludira na veto koji međunarodne fudbalske institucije pokušavaju godinama da stave na stadione koji se nalaze iznad 2.000 metara nadmorske visine.

KOPA LIBERTADORES, KVALIFIKACIJE - 2. KOLO

Utorak

23.15: (2,40) Monagas (3,15) Everton (2,90) /prvi meč 0:3/

Sreda

01.30: (1,67) Fluminense (3,45) Miljonarios (5,20) /prvi meč 2:1/

01.30: (1,18) Strongest (6,50) Plaza Kolonija (13,0) /prvi meč 0:2/

23.15: (3,50) Guarani Asunsion (3,10) Amerika Mineiro (2,10) /prvi meč 1:0/

23.15: (1,57) Universidad Katolika (3,70) Bolivar (5,70) /prvi meč 1:1/

Četvrtak

01.30: (1,37) Estudijantes (4,20) Audaks Italijano (9,00) /prvi meč 0:1/

01.30: (3,00) Universitario (3,10) Barselona (2,35) /prvi meč 0:2/

Petak

01.30: (1,55) Atletiko Nasional (3,80) Olimpija (5,90) /prvi meč 1:3/

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kopa LibertadoresStrongest

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara