Rodri (©Reuters)
Rodri (©Reuters)

Mister clutch Rodri spasao Siti i surovo kaznio kukavičluk Maurisija Poketina

Vreme čitanja: 5min | sub. 17.02.24. | 20:30

Španski vezista po ko zna koji put izrastao u heroja mančesterskog tima i sprečio njegov prvi prvenstveni poraz na Etihadu još od novembra 2022. godine

Smeši se Jirgen Klop, laknulo je i Mikelu Arteti. Mančester Siti je ukočio! U delu sezone kada kao po pravilu podigne formu i uđe u seriju pobeda, branilac titule se okliznuo. Sapleo ga je ni manje ni više – Čelsi! Ponovo! Tim što na svakom koraku prosipa bodove, oduzeo je Građanima, moglo bi da se ispostavi, ključne u trci za englesku krunu.

Sredinom novembra 2023. u onoj spektakularnoj utakmici na Stamford Bridžu izbio mu je iz džepa dva, večeras u 25. kolu Premijer lige i tek za nijansu manje haotičnom meču na Etihadu još toliko. A, mogao je i sva tri. Gledao je tim Pepa Gvardiole praktično čitavo drugo poluvreme u oči porazu, prvom prvenstvenom na Etihadu još od novembra 2022. godine, i usput grickao nokte zbog promašenih prilika Erlinga Halanda, ali ga je kao mnogo puta od dolaska u Mančester golom u finišu meča spasao Rodri i tako kaznio Maurisija Poketina za kukavički pristup u završih dvadesetak minuta - 1:1 (0:1).

Izabrane vesti

Koliko je važan za Sitijevu igru, samim tim i rezultate, najbolje govori podatak da je Siti sa Rodrijem na terenu bez poraza više od godinu dana. Preciznije 377 dana. Poslednji neuspeh sa španskim vezistom u sastavu Građani su doživeli protiv Totenhema petog februara 2023. godine. Od tada su ih pretrpeli još šest, ali ni u jednom od tih mečeva Gvardiola nije mogao da računa na bivšeg vezistu Atletiko Madrida. Danas pak, na njegovu sreću - jeste. Našao se Rodri, baš kao u finalu Lige šampiona protiv Intera prošlog juna na pravom mestu i snažnim udarcem sprečio prvo slavlje Čelsija na Etihadu još od onog u polufinalu Lige šampiona iz maja 2021.

Ujedno i spasao Erlinga Halanda etikete tragičara. Imao je Norvežanin priliku da kao pre tri meseca na Stamford Bridžu, kada je načeo Čelsi i najavio goleadu u zapadnom Londonu, da donese Sitiju prednost. I mada je tada bio precizan sa bele tačke, utisak je da je ovog puta imao još bolju šansu. Našao se Norvežanin posle centaršuta Hulijana Alvareza sam na petercu, ubacio se ispred Livaja Kolvila i pravovremeno odrazio, ali ne i precizno šutirao. Njegov udarac glavom sa pet metara prošao je pored gola.

Čelsi je u smiraj prvog poluvremena surovo kaznio promašaj najboljeg strelca Premijer lige, samo što su njegovi navijači prethodno morali da čupaju kosu sa glave zbog Nikolasa Džeksona i Rahima Sterlinga, istog onog tandema koji će ga nedugo zatim neizmerno obradovati. Džekson je sredinom prvog poluvremena posle pravovremenog pasa Mala Gusta u kontri sam izbio ispred Edersonovog gola i umesto udarca iz prve se odlučio za prijem omogućivši brazilskom čuvaru mreže da pokupi loptu, dok je Sterling desetak minuta kasnije u vrlo sličnoj situaciji vrlo lošim prvim kontaktom praktično predao loptu u ruke Sitijevom golmanu.

Ipak, za sve to napadački tandem Maurisija Poketina iskupio se svojim pristalicama tri minuta pre odlaska na odmor, posle jedne od mnogobrojnih kontri koje je londonski tim organizovao tokom meča. Započeo ju je Džekson aktraktivno odloženom loptom za Kola Palmera, ovaj mu je vratio duž aut-linije, a senegalski napadač sa golom spojio Sterlinga, nacrtavši mu put do 121. premijerligaškog gola u karijeri.

Gol zaostatka za fudbalere Sitija u prethodnom periodu nije predstavljao nepremostivu prepreku. Tri od poslednjih šest pobeda u Premijer ligi ostvarili su posle preokreta (protiv Evertona, Njukasla i Brentforda), a kako su otvorili drugo poluvreme delovalo je da će i ove subote istim puted stići do tri boda kojim bi zadržali korak za Liverpulom i Arsenalom i šampionskoj trci. Međutim, nije ovo bilo popodne Halandovo popodne.

Po povratku sa pauze slabo je zahvatio još jednu loptu sa druge stative posle centaršuta Fila Fodena, samo koji minut kasnije Đorđe Petrović mu je sjajnim refleksom odbranio jedini precizan udarac ove večeri (devet ih je ukupno uputio ka Srbinu), da bi petnaestak minuta pre kraja kompletirao het-trik promašaja. Kevin de Brujne mu je centaršutem slabijom nogom 'izmislio' priliku, ali je 23-godišnji Norvežanin iz identične pozicije kao i na startu meča glavom promašio čitav gol.

Bili su to trenuci kada su fudbaleri Čelsija jedva dolazili do daha. Maurisio Poketino je sredinom drugog dela odlučio da u potpunosti promeni taktiku koja mu je omogućila da u šaci drži Pepa Gvardiolu i opredelio se da svim raspoloživim snagama brani minimalnu prednost. Izveo je Kola Palmera i Nikolasa Džeksona, a uveo Ćezarea Kazadeija i Trevoa Čalobu. Nije više bilo igrača koji bi mogli da povuku kontru, rezervista Kristofer Enkunku (zamenio Rahima Sterlinga u 64. minutu) ostao je sam na protivničkoj polovini.

Kako je vreme odmicalo, Siti je sve više stezao obruč oko kaznenog prostora rivala i bilo je samo pitanje vremena kada će brana pred golom Đorđa Petrovića popustiti. Desilo se u 83. minutu. Iako se Čelsi u presudnom napadu branio sa 11 igrača u svom šesnaestercu, lopta je u šumi došla do Rodrija, a Sitijev 'Mister clutch' je bez oklevanja uhvatio 'dropku' i uz pomoć Čalobe prevario Petrovića.

Siti uz utakmicu manje ima 53 boda, četiri manje od lidera Liverpula i dva manje od drugoplasiranog Arsenala. Čelsi je s druge strane na desetoj poziciji sa 35 bodova.

PREMIJER LIGA - 25. KOLO

Subota

Brentford - Liverpul 1:4 (0:1)

/Toni 75 - Nunjez 35, Makalister 55, Salah 68, Gakpo 86/

Barnli - Arsenal 0:5 (0:2)

/Edegor 4, Saka 41pen, 47, Trosar 66, Haverc 80/

Fulam - Aston Vila 1:2 (0:1)

/Munjiz 64 - Votkins 23, 56/

Njukasl - Bornmut 2:2 (0:0)

/Gordon 58pen, Riči 90+2 - Solanki 51, Semenjo 69/

Notingem Forest - Vest Hem 2:0 (1:0)

(Avonji 45+5, Hadson Odoi 90+4/

Totenhem - Vulverhempton 1:2 (0:1)

/Kuluševski 46 - Gomeš 42, 63/

Mančester Siti - Čelsi 1:1 (0:1)

/Rodri 83 - Sterling 42/

Nedelja

15.00: (5,30) Šefild Junajted (3,80) Brajton (1,67)

17.30: (4,10) Luton (4,00) Mančester Junajted (1,80)

Ponedeljak

21.00: (1,75) Everton (3,75) Kristal Palas (5,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaMančester SitiČelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara