Mladi Maradona okom skauta: Tehnika generalno – nepobediv!

Vreme čitanja: 2min | sre. 25.11.20. | 20:24

Potpisao ga Cezar Luis Menoti

Imao je Dijego Maradona 17 godina kada je iz Argentine već krenulo da se priča o čudu od fudbalera.

Stigla je ta informacija i do Barselone, koja je angažovala Cezara Luisa Menotija da baci oko na Maradonu i da klubu potom pošalje detaljan skautski izveštaj. Da vide u Kataloniji vredi li krenuti po mršavka iz Lanusa, koji je tada nosio dres Argentinos juniorsa.

Izabrane vesti

Cezar Luis Menoti, koji će kasnije biti i selektor Argentine, opisao je sve segmente Maradonine igre, a izveštaj je posle mnogo godina procureo u medije. Izgledao je ovako:

IZVEŠTAJ O IGRAČU: Dijego Armando Maradona

OCENE: Veoma dobar, izvanredan. Brzina 9,5. Startna brzina 9,5. Sa loptom 9,1. Bez lopte 9,5. Agilnost 9,5. Skok 8.

MORALNE SPOSOBNOSTI: Mentalna snaga 10. Otpornost na bol 10. Koncentracija 10. Sebičnost 0. Osobenost 10.

GENERALNA TEHNIKA: Nepobediv.

TEHNIČKE SPECIFIČNOSTI: Neverovatan i efektan dribler. Izuzetne snage. Izuzetno hrabar. Izuzetno efikasan. Ima jako dobar šut. Sjajnog pasa. Savršeno precizan. Ima potpuni pregled terena. Prosečna igra glavom. Dobre liderske sposobnosti. Veoma dobar u oduzimanju lopte, fantastičan u čuvanju lopte.

INDIVIDUALNA TEHNIKA: Savršena fudbalska inteligencija. Savršen osećaj za fudbal. Odličan pregled igre. Vrlo dobar u brzini odlučivanja.

GENERALNI ZAKLJUČAK: Mlad. Rođen je 30.10.1960. Ima urođene tehničke kvalitete, vrlo lak dribling. Ima jasnu viziju da uvek ide na gol, ali zna kako da se oslobodi lopte i doda je saigraču koji je u boljoj poziciji. Ima izvanredne reflekse. Ume da čuva loptu, a onda da je doda sa izvrsnom preciznošću. Njegovi kratki pasovi i šutevi su prava čuda. Urođen osećaj za promenu ritma“.

Dijego je još koju godinu nosio dres Argentinosa, potom je prešao u Boku juniors, a odatle u Barselonu.

Skautski izveštaj koji je napravio Cezar Luis Menoti u velikoj je meri označio rađanje jedne od najvećih zvezdi svetskog fudbala.


tagovi

Dijego MaradonaCezar Luis Menoti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara