Slavlje Novosađana (© Mladost GAT)
Slavlje Novosađana (© Mladost GAT)

MLADOST GAT: Zašto debitant ne bi bio iznenađenje?

Vreme čitanja: 6min | ned. 10.07.22. | 09:00

Strateg novajlija u Superligi Branko Žigić govorio o pripremama, prelaznom roku i ambicijama novajlije u elitnom rangu

Najprijatnije iznenađenje Prve lige Srbije u prošloj sezoni bila je ekipa Mladost GAT. Klob iz novosadskog Novog naselja se doskoro takmičio u nižim rangovima, ali je odjedanput krenuo uzlaznom putanjom, za četiri sezone prošao je put od amaterskog fudbala do Mozzart Bet Superlige. Nakon što se domogao drugog ranga takmičenja, u minuloj sezoni zasluženo je izborio promociju, kao pobednik takmičenja. Tako će Srpska Atina i ove sezone imati dva superligaša, budući da je Proleter ispao u niži rang, a potom se fuzionisao sa RFK Novi Sad 1921. GAT arenu, koja ne zadovoljava superligaške standarde, zameniće “Karađorđem”, gde će igrati utakmice kao domaćini (odbačena ideja o selidbi na stadion Bačke).

Osnovna finansijska podrška klubu je firma koja čini i deo njegovog imena – GAT. U pitanju je u Novom Sadu dobro poznata građevinska kompanija, čija je osnovna delatnost izvođenje građevinskih i elektromontažnih radova, kao i proizvodnja i trgovina električnom opremom. Firma je u vlasništvu biznismena Dejana Slijepčevića, poreklom iz Hercegovine (Gacko), pa se namestilo da brdo Gat iznad ovog malog hercegovačkog mesta odredi i naziv firmi i novopečenom superligašu. Slijepčević je nedavno zvanično imenovan za predsednika kluba, a na tom mestu je nasledio Miroslava Kresovića, koji trenutno obavlja funkciju sportskog direktora.

Izabrane vesti

Gatovci su u elitno društvo stigli pod komandom Ljubomira Ristovskog, ali na kraju sezone su se razišli sa pomenutim trenerom i na njegovo mesto promovisali Branka Žigića, nekada stratega Proletera.

Novi stručnjak je ambiciozan pred start prvenstva, ali i realan. Prevashodni cilj je sačuvati status, sa nadom da se može napraviti i veći iskorak.

Uvek nastojim da iz igrača izvučem maksimum. Uspeo sam da sa prethodnom ekipom (prim. aut. Proleter) kao debitant izborim plasman u plej-of. Čuda su tu da se u njih veruje i da napravimo moguće od onog što se čini nemogućim. Verujem da bi svaki stanovnik Novog naselja bio zadovoljan ako bismo zadržali superligaški status, što je primarni cilj. Ako se otvori prilika za neki iskorak, verujem da ćemo je iskoristiti. Liga je izjednačena, četiri, pet ekipa iz vrha prave razliku, finansijski i igrački, međutim, oko 60 odsto ekipa nalazi se u istim problemima, sa bonusima, terenima... Preovladaće nijanse i verujem da će među prvih osam ekipa biti dva iznenađenja. Kod nas je sjajna atmosfera u ekipi koja može dati rezultat, pa zašto da mi ne budemo to iznenađenje”, optimističan je u razgovoru za Mozzart Sport strateg Mladosti GAT, Branko Žigić.

Zadovoljan je urađenim za kratko vreme priprema, a akcenat je bio na fizičkoj spremnosti.

“Dostigli smo nivo dovoljan za start takmičenja, iako to još uvek nije ono što želimo. Često ljudi koji vode klubove ne razumeju da je to proces, da ne može sve preko noći. Na Zlatiboru smo imali dobre uslove i uradili onoliko koliko smo mogli u ovom trenutku. Najvažnije je da smo svi zdravi. Kompletirali smo ekipu u hodu, a na svaka tri dana smo dobijali novo, zvučno pojačanje. Nadam se da će se novajlije vrlo brzo uklopiti u sistem rada”.

Branko Žigić (© Star sport)Branko Žigić (© Star sport)

Na Zlatiboru su odigranetri kontrolne utakmice, zabeležene su pobeda, poraz i remi.

“Utakmica sa Spartakom bila je tvrda i borbena. Izgledali smo fizički dobro na terenu, ali rezultat to baš i ne pokazuje (0:0). Znamo da mečevi koji nemaju rezultatski značaj mogu uneti nervozu, nije lako ako se loše pokažeš na tim utakmicama. Kroz njih bi trebalo graditi dobru atmosferu pred start prvenstva. Protiv Sutjeske smo odigrali bolje i zasluženo pobedili (1:0). A ni tada nismo iskoristili sve šanse... Smatram da bi trebalo da još popravimo realizaciju, koja trenutno nije na visokom nivou”.

Usledio je ubedljiv poraz od lučanske Mladosti (3:1) na generalnoj probi pred početak prvenstva...

“To je posledica umora. Ne gledam na taj meč kao na generalnu probu, već kao na bilo koji drugi. Izgledali smo i tad dobro 60 minuta, ali umor i želja za povratkom u Novi Sad uticali su na ubedljiv poraz. To je ostavilo gorak ukus na cele pripreme. Primili smo golove iz naših grešaka, a imali smo probleme i sa povredama pojednih igrača. Tih 60 minuta daje nam za pravo da se nadamo dobrim rezultatima”.

Mladost GAT su pojačali vezisti Miroslav Maričić, Danilo Miladinović i Novica Maksimović, štoperi Zarija Lambulić i Vladimir Kovačević, bekovi Nikola Stanković i Marko Mandić, napadač Milan Mirosavljev, a na pozajmicu su izCrvene zvezde stigli napadač Ilija Babić i desno krilo Andrija Radulović. Vezista Srđan Dimitrov je bio na izlaznim vratima, ali je ostao u klubu. 

“Uradili smo kvalitetan posao u prelaznom roku. Bavili smo se isključivo slobodnim igračima, jer nismo imali priliku da tražimo one koji su pod ugovorom. Doveli smo proverene igrače, sa internacionalnim iskustvom. Jedini problem je što su pojačanja izašla iz individualnog rada, a ne grupnog, malo kasne sa fizičkom spremom. Imaju probleme sa upalama i umorom, to je normalno u ovoj situaciji. Vratio nam se i Dimitrov, koji je bio jedno vreme u potrazi za novim angažmanom, ali našao je zajednički jezik sa upravom. Njegov povratak je veliko pojačanje. Prelazni rok nije zaključen za nas, trebalo bi još pojačati neke pozicije...”

Koje?

“Poziciju špica. Tu je sve na Mirosavljevu. Iako je Babić sjajan napadač, nije mu to prirodna pozicija. Mislim da bismo tako rešili i problem u realizaciji. Sa još jednim centralnim odbrambenim igračem, koji bi bio u konkurenciji uz Kovačevića, Lambulića i kapitena Milovanovića, kompletirali bismo igrački kadar”.

PROBLEM SA BONUSIMA

Andrija Radulović neće moći da igra protiv Zvezde (© Star sport)Andrija Radulović neće moći da igra protiv Zvezde (© Star sport)

Ekipu su napustili Luka Ilić, koji pokriva desno krilo i desni bek Milan Stanić (obojica 2001. godište). Ovim odlascima, kao i mnogi superligaši, u problem sa deficitom bonus igrača upale su i novajlije u eliti. Trenutni bonusi Mladosti su Ilija Babić, Andrija Radulović i Danilo Miladinović.

“U potrazi smo za dvojicom igrača na mestu bonusa. Babić i Radulović su sjajni igrači, ali neće moći da igraju protiv Zvezde (na pozajmici su, op. au), tako da jedini bonus ostaje Miladinović. Kao trener uvek sam forsirao mlađe igrače. To sam radio i u prethodnom klubu, pa sam u jednom momentu imao pet, šest bonusa na terenu. Želeo bih zato da dovedemo još dva igrača, na neke pozicije gde je nešto slabija konkurencija, kako bismo napravili dobar spoj mladosti i iskustva. Imena imamo na papiru, ali ne bih da ih otkrivam... Možda to bude neko iz Novog Sada jer nemamo igrače odavde, a možda ćemo se opet bazirati na Beograd i okolinu”.

Debi u Superligi Mladost GAT će imati u Surdulici. Cilj je izbeći poraz na startu prvenstva.

Debitovaćemo u gostima, ali nije previše bitno ko nam je protivnik. Svakako sa svima moramo igrati i kod kuće i u gostima. Olakšavajuća je okolnost, donekle, što je Radnik promenio trenera. Aleksandra Lintu poštujem, ima principe rada, ali nisam siguran da će uspeti da ih nametne već od prvog kola, pa u tome može biti naša šansa. Radnik je odlična ekipa. U prošloj sezoni uzeli su Surduličani bodove Zvezdi, a na pet, šest utakmica bili bez primljenog gola. To je teško gostovanje, ali mislim da možemo iskoristiti neke njihove nedostatke. Bio bih zadovoljan i nerešenim ishodom i daćemo sve od sebe da se vratimo kući sa bodovima”, zaključio je trener Mladosti GAT Branko Žigić

PRELAZNI ROK

Otišli: Nenad Sević (Jedinstvo Ub), Miloš Savanović (slobodan igrač), Damjan Gojkov (slobodan igrač), Milan Vidakov (vratio se sa pozajmice u Vojvodinu), Luka Ilić (slobodan igrač) i Milan Stanić (slobodan igrač).

Došli: Miroslav Maričić (Javor), Danilo Miladinović (Brodarac), Novica Maksimović (Vojvodina), Zarija Lambulić (Mladost Lučani), Vladimir Kovačević (Vojvodina), Nikola Stanković (Radnički Niš), Marko Mandić (Bačka), Milan Mirosavljev (Partizani), Ilija Babić (Crvena zvezda, pozajmica) i Andrija Radulović (Crvena zvezda, pozajmica). 


tagovi

Mladost Novi SadBranko ŽigićMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara