Foto: AFP
Foto: AFP

MLS finale za roman: Bejl spasilac u 128. minutu, prelom noge Borjanove rezerve ispao taličan za Los Anđeles (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 05.11.22. | 23:41

Filadelfija je u nadoknadi drugog produžetka povela 3:2 i videla ruke na trofeju, a u penal seriji joj je presudio njen bivši golman Džon Mekarti koji se ne bi ni našao na terenu da se Maksim Krepo nije teško povredio

Život piše romane, a piše ih i fudbal. Nezamćeno finale MLS-a odigrali su fudbaleri Los Anđeles FC-a i Filadelfije, najuzbudljivije, ma najluđe u istoriji! Neverovatan je maler poterao Los Anđeles kada je u drugom produžetku! Prelom noge, ali i crveni karton zaradio je golman Maksim Krepo, zatim je domaćin koji je u prvih 90. minuta susreta dva puta vodio, bačen na kolena u 124. minutu golom Filadelfije koji je ličio na pobedonosni. A onda se četiri minuta kasnije, samo par desetina sekundi pre poslednjeg sudijskog zvižduka javio Geret Bejl, u ulozi spasioca. Trzaj glavom Velšanina odveo je već prežaljeni Los Anđeles u penal seriju u kojoj ga je sa dve maestralne odbrane do prvog MLS trofeja u istoriji odveo Džon Mekarti, momak koji je u 115. minutu zamenio nesrećnog Krepoa, inače drugog golmana kanadske reprezentacije i zamenika Milana Borjana - 3:3 (2:2, 3:0 u penal seriji).

Biće potrebno malo vremena i jednima i drugima da shvate šta se zapravo desilo na Bank of California stadionu, ali činjenica da su fudbaleri Filadelfije u poslednjem činu utakmice promašili sva tri penala koja su šutirali, samo govori da se nisu oporavili od Bejlovog koji im je oteo već viđeni pehar iz ruku. Koliko god Velšanin ne bio ni bleda senka fudbalera koji je nekada žario i palio sa Real Madridom po Španiji i Evropi, Bejl je ipak rođeni pobednik. Toliki golovi u finalima Lige šampiona, pa može valjda da reši i jedno MLS finale. Verovatno je to pomislio trener El-eja Stiv Čerundolo pre nego što je u 97. minutu odlučio da Bejla lansira na igralište umesto svog najboljeg fudbalera Karlosa Vele. I možda mu je u sunčanoj Kaliforniji glavna preokupacija golf, ali Velšanin i dalje ume da skoči i pomogne da se trofej stavi u klupske vitrine.

Izabrane vesti

Da nije bilo njegovog gola, fudbaleri Uniona bi sada slavili prvi naslov MLS prvaka u klupskoj istoriji. Ovako, je na scenu stupila penal serija, a Mekarti odlučio da u maleroznoj noći kada je Krepo izgubio mogućnost da se nađe na Svetskom prvenstvu u Kataru, ipak počasti njega i saigrače nezaboravnom feštom. Dva puta je momak koji je odigrao samo jednu utakmicu u ligaškom delu pogađao stranu i branio penale, konkretno Martinesu i Vagneru (prvi izvođač Gazdag je uz klizanje prebacio gol). Da stvari budu bolnije po Filadelfiju, Mekarti je njen bivši golman. Fila je među stativama imala najboljeg golmana lige Andrea Blejka, ali joj to nije pomoglo. Blejk jeste skinuo prvi jedanaesterac Kristijanu Telju, ali uz uplašene saigrače koji su promašivali, nije mogao da izvuče kestenje iz vatre.

Da se vratimo na 110. minut i situaciju kada je Krepo istrčao i pokušao da stigne pre lopte do Jamajčanina Korija Burka. Da nije bilo nonšalantnosti poslednjeg igrača odbrane Los Anđelesa Sebastijana Ibeage kojem je Burk ukrao loptu i ustremio se ka golu. Pitanje je kakav bi scenario bio ispisan do kraja utakmice. Krepo je svakako zaslužio isključenje, mada je na kraju on izvukao najdeblji kraj. Doduše, mogao bi jednog dana s osmehom na licu da se seća novembarske kalifornijske večeri u kojoj su on i kolega mu Mekarti, ipak zajedničkim snagama doneli trofej. A naravno, Kanađaninu se ne mogu oduzeti sve odbrane kojima je pomogao LAFC-u da stigne do finala.

Da ne zaboravimo ni prvih 90 minuta borbe u kojih su stala četiri pogotka. Dva puta je Los Anđeles vodio i dva puta se Fila vraćala. Na pogodak Akoste iz 27. minuta Gazdag je odgovorio u 57. Gol Murilja iz 83. minuta poništio je Džek Eliot dva minuta kasnije. A štoper Filadelfije mogao je do zvanja apsolutnog heroja gostiju jer njegovom spretnom reakcijom Union i došao do vođstva od 3:2 u četvrtom minutu nadoknade drugog produžetka.

Strelac odlučujućeg penala za Los Anđeles bio je Sančez Ilie, a pre njega su pogađali Denis Buanga i Rajan Holingshed. Međutim, da njihovi penali dobiju na vrednosti postarao se pomenuti Mekarti koji je za doprinos od svega petnaestak minuta na terenu, nagrađen zvanjem MVP-ja finala. Kada je seo u klupski autobus i krenuo na utakmicu, verovatno mu ni na kraj pameti nije bilo da će postati glavni protagonista priče koja bi mogla da stane u roman.


tagovi

Filadelfija JunionLos Anđeles FCGeret Bejl

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara