Navijači Himnasije (©Reuters)
Navijači Himnasije (©Reuters)

Mobilizacija u La Plati: Himnasija se bori za titulu, najmanje 3.000 navijača krenulo na gostovanje

Vreme čitanja: 4min | uto. 20.09.22. | 23:03

Argentina 1: Vukovi se posle više od dve i po decenije trkaju za titulu prvaka, a noćas u sklopu 20. kola na gostovanju Kordobi mogu da se vrate na vrh tabele

Smenjivanje na vrhu tabele argentinskog prvenstva postala je učestala slika tokom poslednjih nekoliko kola. Rovovska borba u prepoznatljivom ritmu “bod po bod” iziskuje igru ogromnog srpljenja i još čvršćih živaca, a mnogi favoriti prokockali su bodove u ovom 20. kolu. Noćas je red na Vukove iz La Plate, koji su u Santijago del Esteru namirisali vrh tabele.

Prethodne noći u borbi za vrh tabele argentinske profesionalne lige između Boke Juniors i Urakana nije pukla ni jedna struna, meč je završen nerešenim rezultatom bez postignutih golova, dok je sa druge strane Atletiko Tukuman u gostima savladao Argentinos Juniorse, čime je ponovo izbio na lidersku poziciju. Rasipanje bodova vodećih timova, dodatno komplikuje situaciju oko borbe za tron, i ne samo što pojedine ekipe ostavlja u borbi, već se istoj ponovo pridružuju nedavno otpisani.

Izabrane vesti

Poslednji duel 20. kola argentinskog nacionalnog šampionata, rezervisan je za duel između Sentral Kordobe i još jednog od konkurenata za titulu, Himnasiju iz La Plate. Vukovi noćas (01.30) gostuju na stadionu Alfredo Terera, u Santijago del Esteru. Iako ovo zdanje ima kapacitet nešto veći od 16.000 mesta, očekuje se najmanje 3.000 navijača iz La Plate. Rukovodstvo Feroviarija, kako glasi popularan nadimak tima iz Estera, pre par dana izašlo je u susret gostima i potvrdilo prodaju neutralnih karata po jedinstvenoj vrednosti od tri hiljade pezosa.

01.30: (2,65) Kordoba Santijago (3,10) Himnasija La Plata (2,80)

Navijači i partneri Himnasije pokrenuli su veliku kampanju kako bi mogli da budu sa svojim timom koji se posle više od dve i po decenije ponovo bori za pehar nacionalnog prvaka. Tokom proteklog dana, ali i danas, kopnenim i vazdušnim putem usledila je velika mobilizacija i opsedanje najvećeg grada na severu Argentine od strane Vukova, koji su prevalili više od hiljadu kilometara koji razdvajaju Santijago del Estero od njihovog matičnog grada La Plate.

Domaća ekipa, Sentral Kordobe trenutno se nalazi na 22. poziciji prvenstvene tabele, sa 21 osvojenim bodom u 18 utakmica. Njihova dosadašnja kampanja broji šest pobeda, tri remija i devet poraza. Njihova udaljenost od poslednjeplasiranog Lanusa je 10 poena i za sada njihov opstanak u eliti nije ugrožen, čak ni na onoj opštoj tabeli u kojoj se računaju koeficijenti učinka.

Sa 22 postignuta i 25 primljenih golova na 18 mečeva, tim koji predvodi Abel Balbo - nekadašnji ubitačni napadač Udinezea i Rome - kao glavni problem ima nedostatak kompaktnosti i discipline u defanzivnom delu i to je jedan od glavnih razlog da saldo tima bude negativan -3.

U poslednjem kolu argentinskog šampionata Sentral Kordoba je sve ove probleme i nedostatke nekako uspela da prevaziđe i ostavi po strani, kada je savladala Godoj Kruz rezultatom 3:0 na stadionu Uniko Madre, u Kordobi. Feroviario je u tom meču sproveo izbalansiran plan igre koji je osmislio Balbo i pred svojim navijačima zaslužio ubedljiv trijumf.

Sada je protivnik Sentral Kordobe na kraju 20. kola dosta ozbiljniji i u goste dolazi sa jasnom namerom da odnese čitav plen. Himnasija iz La Plata trenutno je jedan od aktuelnih konkurenata za titulu i sa 36 osvojenih bodova zauzima treću poziciju na tabeli, sa samo sa dva boda zaostatka za liderom Tukumanom, koji je svoj meč odigrao prethodne noći. Na 19 utakmica bilans Vukova je deset pobeda, šest remija i samo tri poraza, sa 21 postignutim i 10 primljenih pogodaka.

Tako se tim predvođen Nestorom Gorositom više ističe po doslednosti u defanzivnoj fazi nego po mogućoj dominaciji u fazi napada, a pozitivna gol-razlika od +11 je veoma velika, između ostalog zbog kvaliteta i intenziteta koji ovaj tim koristi u brzim i efikasnim kontranapadima. U minulom kolu, Himnasija je na svom terenu ugostila Arsenal Sarandi i pobedila sa 2:0.

Stručni štab Vukova iz La Plate odlučio je da za ovaj meč vrati Giljerma Enrikea pošto je odležao suspenziju zbog nagomilavanja žutih kartona. On će zameniti Gonzala Gonzalesa. Jedan od bitnijih nedostataka u sastavu Nestora Gorosita biće Matijas Meluso, koji neće biti među akterima zbog upale tetive levog aduktora. Tako će ponovo Nikolas Kolazo biti njegova zamena.

Poslednja utakmica između ovih timova viđena je 23. oktobra 2021. godine, u sklopu Superlige. Bio je to veoma dinamičan okršaj, koji je završen nerešenim rezultatom 2:2.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

---------------

ARGENTINA 1 – 20. KOLO

Subota

Barakas Central – Godoj Kruz 3:1 (1:0)

/Sepulvde 45+4, Rodrigez 55ag, Glabi 65 – Oheda 62pen/

Nedelja

Njuels Old Bojs – Sarmijento 0:1 (0:0)

/Arismendi 58/

Tigre – Velez Sarsfild 2:0 (2:0)

/Armoa 6, Kolidio 22/

San Lorenco – River Plejt 0:1 (0:1)

/Mamana 40/

Banfild – Lanus 1:2 (0:1)

/Čavez 89 – Kabral 45+2, Orozko 85/

Ponedeljak

Platense – Rasing Klub 0:1 (0:0)

/Romero 59/

Taljeres Kordoba – Kolon Santa Fe 2:0 (2:0)

/Garo 21, 45+7/

Arsenal Sarandi - Aldosivi 3:0 (2:0)

/Mačado 24, Lomonako 31, Kruspki 64/

Boka Juniors - Urakan 0:0

Union Santa Fe - Independijente 0:1 (0:0)

/Romero 47/

Utorak

Argentinos Juniors - Atletiko Tukuman 1:2 (0:2)

/Zalazar 90 - Menendez 29, 38/

Estudijantes - Defensa i Hustisija 1:2 (0:1)

/Boseli 61 - Frijas 23, Rios 56/

23.00: (2,30) Patronato (3,15) Rosario (3,30)

Sreda

01.30: (2,65) Kordoba Santijago (3,10) Himnasija La Plata (2,80)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Argentina 1Himnasija La PlataSentral Kordoba

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara