Dejvid Mojes i navijači Vest Hema na meču sa Notingem Forestom (©Reuters)
Dejvid Mojes i navijači Vest Hema na meču sa Notingem Forestom (©Reuters)

Mojes za osam meseci prešao put od heroja do toga da ga navijači teraju

Vreme čitanja: 3min | pon. 26.02.24. | 12:51

Škotskom treneru pobeda Vest Hema protiv Brentforda (21.00) neophodna za mir u kući

Bio je 7. jun prošle godine, Vest Hem je u finalu Lige konferencije savladao Fjorentinu sa 2:1 i osvojio tako prvi trofej posle 43 godine. Ni manje, ni više nego evropski. Tih dana je trener Čekićara Dejvid Mojes bio heroj londonskog kluba, a samo osam meseci posle toga doživeo je da ga navijači teraju da podnese ostavku. Nije ih poslušao, sedeće na klupi i protiv Brentforda (21.00) u 26. kolu Premijer lige. I nadaće se da će mu izabranici doneti pobedu i mir u kući.

Nemir je zbog loših rezultata. Čekićari od početka 2024. godine nijednom nisu trijumfovali. Po četiri puta su remizirali i izgubili. Zaključno sa neuspehom protiv Notingem Foresta (0:2) pre devet dana, kada su navijači i izrazili nezadovoljstvo.

Izabrane vesti

Mojesa su pogodili ti povici, ne krije to, ali i dalje ne namerava da se povuče. Smatra da i dalje radi dobar posao i da bi Vest Hemu sa drugim trenerom samo moglo da bude gore.

Činjenica je da je nekadašnji strateg Evertona i Mančester Junajteda došao usred sezone 2019/2020, kada su se Čekićari borili za opstanak. Ne samo da ga je doneo, već je u naredne sezone londonski klub bio sedmi u Premijer ligi, dok je prošle osvojio Ligu konferencije. Doneo je Mojes dva uzastopna učešća u Evropi.


21.00: (2,55) Vest Hem (3,50) Brentford (2,85)


Pomislili su zbog toga navijači da je vreme za dodatan iskorak, da se makar bude u konkurenciji za četvrtu poziciju i plasman u Ligu šampiona. Uspeo je Vest Hem da savlada Arsenal (dvaput), Čelsi, Mančester Junajted i Totenhem, ali je prosipao bodove protiv slabijih timova. Uz sve to, u februaru su stigle osvete Junajteda na Old Trafordu (3:0) i Arsenala na stadionu Čekićara (6:0). Posle toga nije ni čudo što je Mojesov tim skroz potonuo.

Kontinuitet i stabilnost su nedostajali Vest Hemu pre mog dolaska. Sada je ovo daleko stabilniji klub, ne skakuće non stop na tabeli. Tri uzastopne godine u Evropi su najbolji primer. Loše je ako ljudi tako brzo zaborave da smo osvojili evropski trofej“, rekao je Mojes za Skaj Sports, a potom se osvrnuo i na lošu formu:

Dešava se. Nismo savršeni ove sezone. Ne bih rekao baš da je to normalno za klub koji je na ovom nivou, ali ove godine smo imali nekoliko top timova koji su se mučili. Kada sam došao, navijači možda nisu bili tako moćni. Sada više od 60.000 njih dolazi na većinu utakmica. Kada vam ne ide dobro, tada vam je podrška navijača još potrebnija“.

Vest Hem je 10. na tabeli sa 36 bodova, čak osam manje od šestoplasiranog Mančester Junajteda i mesta koje vodi u Evropu. Uprkos tome, još uvek je moguće da gledamo Čekićare sledeće sezone u Ligi šampiona, ukoliko osvoje Ligu Evrope. U grupnoj fazi su zauzeli prvo mesto u konkurenciji TSC Bačke Topole, Olimpijakosa i Frajburga, pa su izborili direktan plasman u osminu finala, gde će se 7. i 14. marta ponovo sastati sa Frajburgom.

Naredni rival Mojesovog tima Brentford je u još težem položaju u Premijer ligi. Doživeo je četiri poraza u poslednjih pet kola, tek je 15. na tabeli sa 25 poena, pet više od Lutona, koji je u zoni ispadanja.

U prvom duelu ove sezone 4. novembra Brentford je pred svojim navijačima savladao Vest Hem posle preokreta sa 3:2.


PREMIJER LIGA – 26. KOLO

Subota

Aston Vila - Notingem Forest 4:2 (3:1)

/Votkins 4, Luiz 29, 39, Bejli 61 - Niakate 45+5, Gibs-Vajt 48/

Brajton - Everton 1:1 (0:0)

/Dank 90+5 - Brantvait 73/

Kristal Palas - Barnli 3:0 (0:0)

/Ričards 68, Ajev 72, Mateta 77/

Mančester Junajted - Fulam 1:2 (0:0)

/Megvajer 89 - Besi 65, Ivobi 90+7/

Bornmut - Mančester Siti 0:1 (0:1)

/Foden 24/

Arsenal - Njukasl 4:1 (2:0)

/Botman 18ag, Haverc 24, Saka 65, Kivior 69/

Nedelja

Vulverhempton - Šefild 1:0 (1:0)

/Sarabija 30/

Ponedeljak

21.00: (2,55) Vest Hem (3,50) Brentford (2,85)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaDejvid MojesVest HemBrentford

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara