Fudbaleri Montereja (©Reuters)
Fudbaleri Montereja (©Reuters)

Monterej ide po duplu krunu

Vreme čitanja: 3min | sre. 04.11.20. | 23:59

Aktuelni prvak Meksika brani minimalnu prednost protiv Tihuane u revanš meču finala Kupa

Pehar Kupa Meksika čeka na vlasnika već 15 meseci. Nekoliko puta prolongirana završnica najzad će tokom noći dobiti epilog, posle revanš susreta finala u kome se sastaju Monterej i Tihuana (03.35). Domaćin brani minimalnu prednost posle pobede 0:1 ostvarene 21. oktobra na stadionu Kalijente, zahvaljujući penalu koji je kapitalizovao kapiten Nikolas Sančez.

Obe ekipe su prvi duel završile sa po 10 igrača u polju, pošto su Danijel Para iz Montereja i Marsel Ruiz iz Tuhuane pocrveneli. Za Rajadose, odnosno Prugaste, ovo bi mogao da bude treći Kup Meksika posle osvajanja 1992. i 2017. godine, dok Los Holosi love prvi pehar u ovom takmičenju.

Izabrane vesti

U modernoj eri meksičkog fudbala samo je Čivas uspeo da osvoji duplu krunu na lokalnim turnirima, a baš to sada ima priliku da ostvari Monterej. U prvoj polovini 2017. godine tim iz Gvadalahare je uspeo da se kruniše u Kupu i šampionatu pod komandom argentinskog trenera Matijasa Almeide, inače nekada velikog asa River Plejta, Parme, Lacija i Intera. Monterej je aktuelni meksički prvak, pošto je prethodna sezona u Klausuri suspendovana zbog zdravstvene krize. Ekipa Antonija Mohameda, osim što je aktuelni šampion MX lige, ujedno je i vladar KONKAKAF Lige šampiona, turnira koji su Prugasti pokorili u maju 2019. godine i koji, takođe, nije imao novog osvajača jer je finalna serija suspendovana zbog pandemije Covid-19.

Monterej je jedan od klubova sa najvernijom bazom navijača u Meksiku. Osvajač je samo pet domaćih titula, ali četiri od njih došle su u 21. veku, a takođe se četiri puta peo na tron u KONKAKAF Ligi šampiona. Sa druge strane, Tihuana je relativno mlad klub, osnovan tek 2007. godine, ali je brzo porasla usled ciljeva ambicioznih vlasnika. Do 2011. godine, Los Holosi su ostvarili vrhunski let u meksičkom fudbalu, a u roku od godinu dana osvojili su Aperturu 2012. i plasirali se u polufinale Kopa Libertadores 2013.

Argentinski strateg domaćih, punog imena Rikardo Antonio Mohamed Matijević, zvani El Turko zbog porekla koje vodi iz Libana, Sirije, ali i Hrvatske, bio je kormilar Tihuane u pomenutom osvajanju Aperture 2012. godine.

"Znamo da nismo ništa pobedili, da je utakmica 0:0 i da igramo finale uz sve mere opreza", rekao je Mohamed o okršaju protiv Holosa.

El Turko smatra da bi pobeda u finalu Kupa bila injekcija motivacije za Aperturu.

"To bi za nas bio vrlo dobar udarac u psihološkom delu, jer to je cilj koji smo sebi postavili u januaru. Veoma smo koncentrisani, veoma posvećeni i razmišljamo samo o pobedi", rekao je strateg Montereja, koji u svom sastavu ima igrače poput Vinsenta Jansena, Matijasa Kranevitera i Dorlana Pabona.

Na drugoj strani, takođe Argentinac kraj aut linije. Pablo Guede umesto samo o meču govorio je i o glasinama koje su se pojavile tokom nedelje, u kojima se pominjala moguća ostavka.

"Želim da budem veoma jasan, vrlo sam srećan u klubu. Ovo je projekat koji je započeo sa mnogo novih igrača, mladih igrača koji su imali veoma dobar rast. Ne razmišljam o ostavci jer naklonost koju sam dobio od kluba i podršku, u lošim trenucima koje smo prošli, bila je spektakularna i nijednog trenutka se na mene nije vršio pritisak da odem", priznao je Guede.

Šef Tihuane osvajao je sve trofeje u Čileu, jedan u Argentini, ali ovaj Kup protiv Montereja bio bi njegova najveći skalp.

"Na početku kada sam stigao rekao sam da je dolazak u Tihuanu najvažniji izazov u ​​mojoj karijeri, a ovo je možda najvažniji trofej zbog svih loših stvari koje smo prošli. Umoran sam od reči da to ne zvuči kao izgovor, ali to je stvarnost", istakao je Argentinac.

KUP MEKSIKA, FINALE (REVANŠ MEČ)

Četvrtak

03.35: (1,58) Monterej (3,70) Tihuana (5,60) /prvi meč 1:0/

*** kvote su podložne promenama


tagovi

MonterejTihuanaMeksiko

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara