Lukas Mora (©AFP)
Lukas Mora (©AFP)

Morumbi je neosvojiva tvrđava u Kopa Sudamerikani

Vreme čitanja: 5min | čet. 31.08.23. | 22:17

Sao Paulo dobio 10 uzastopnih utakmica na svom stadionu u drugorangiranom južnoameričkom takmičenju, a noćas (23.55) tim Dorivala Žuniora juri gol minusa (1:2) iz Kita protiv LDU-a

Čuveni Morumbi noćas (23.55) će biti poprište revanša četvrtfinala Kopa Sudamerikane. Sedam dana ranije, u glavnom gradu Ekvadora, Kitu, LDU je pobedio Sao Paulo sa 2:1, tako će u slučaju nove pobede ili remija imati pravo da nastave borbu za pehar u drugorangiranom takmičenju u Južnoj Americi.

Trikolorima da bi preokrenuli situaciju biće neophodna pobeda sa dva ili više golova razlike. Uspeh sa minimalnom razlikom odvešće u penal rulet. Pobednik ovog dvomeča u polufinalu se ukršta sa boljim iz okršaja između dva brazilska predstavnika Fortaleze i Amerike Mineiro.

Izabrane vesti

Sao Paulo je sve karte bacio na ovo takmičenje. U Seriji A posrće, izgubio je za vikend od Amerike Mineiro u gostima sa 2:1, tima sa najgorom odbranom u nacionalnoj ligi i jednim od glavnih kandidata za ispadanje, uprkos tome što se nalaze na istoj istanci u Kopa Sudamerikani ko i Trikolori. Sao Paulo je čak jedan od golova na tom susretu primio kada je na terenu imao igrača više, što uglavnom pokazuje nedostatak pažnje u fazi odbrane. Nešto ranije, takođe u Seriji A, remiirali su bez golova protiv lidera Botafoga, kod kuće.

23.55: (1,45) Sao Paulo (4,30) LDU Kito (7,75)

Sao Paulo ulazi u utakmicu u kojoj mu je neophodna pobeda kako bi imao šansu da prođe u sledeću rundu ovog takmičenja. Ovo nije prvi put da su Trikolori u ovokvoj poziciji. Zapravo u identičnoj situaciji su se našli i u predhodnoj fazi takmičenja kada su rezultatski zaostajali posle prvog meča sa San Lorencom. Godinu dana ranije, takođe su zaostali za Atletiko Gojaniensom posle prve utakmice u polufinalu Sudamerikane 2022. i oba puta su našli način da napreduju dalje. U oba pomenuta navrata, Sao Paulo je imao luksuz da revanš igra kod kuće, gde je slavio u deset uzastopnih mečeva u ovom takmičenju.

Momci Dorivala Žuniora su neporaženi u devet od svojih prethodnih deset mečeva odigranih na Morumbiju u svim takmičenjima, a čak sedam puta mreža im je ostala netaknuta. Imali su samo jedan susret sa ekipom iz Ekvadora u ovom takmičenju, savladavši Emelek kod kuće sa 4:2 u prvoj utakmici četvrtfinala 2014. godine, prošavši u narednu rundu ukupnim rezultatom 6:5. Ukoliko bi Sao Paulo uspeo da preokrene još jedan minus, postao bi prvi klub koji će se plasirati u polufinale Kopa Sudamerikane uzastopno od kada je to uradio kolumbijski Junior 2017. i 2018. godine.

U prvi meč, Sao Paulo je ušao veoma opušteno i primio je dva gola već do 25. minuta prvog dela igre. Ali gol Lukasa More u finišu meča, ostavio je duel znatno otvorenijim. Istina, očekivao se veoma agresivan LDU, ali ni kod kuće nisu uspeli da ostvare veći posed lopte. Samo 46 odsto, ali uz čak 19 šuteva ka protivničkom gol, od čega sedam u sam okvir. Ovako ofanzivna strategija od strane ekvadorskog predstavnika zasigurno se neće ponoviti, jer bi ovoga puta Sao Paulo trebalo da igra veoma agresivno u napadački u želji da izađe iz rezultatskog deficita. Iako je oscilirao, tehnički je superioran tim u odnosu na LDU, koji bi trebalo da ima poteškoća u gostima.

LDU u ovaj meč dolazi iz dve uzastopne pobede. Prvu od njih ostvario je pre sedam dana protiv istog rivala koji ga očekuje i noćas, a zatim je predhodnog vikenda u nacionalnoj ligi pobedio Gualaseo, na gostovanju sa 3:1. Ipak, ni ekvadorski tim nije tehničko remek-delo. Ponekad na ima poteškoća sa pronalaskom i kreiranjem igre, posebno kada se igra znatno niže od nadmorske visine na koju su navikli. Za Kopa Sudamerikanu, u osmini finala, igrali su protiv Njublensea iz Čilea. U prvom meču u gostima slavili su minimalnim rezultatom, ali su izgubili kod kuće isto tako minimalnom razlikom, te su put do četvrt finala morali da potraže kroz penal seriju.

23.55: (1,62) Fortaleza (3,80) Amerika Mineiro (5,80)

Treba naglasiti da je tim Luisa Zubeldije neporažen u poslednjih devet gostujućih utakmica u svim takmičenjima. Ipak, Los Blankosi nisu dali više od jednog gola ni u jednom meču u gostima u ovogodišnjem takmičenju. Ako uspeju da prebrode Sao Paulo, to će biti prvi put da uđu u polufinale ovog turnira od 2011. godine, kada je Kito završio kao vicešampion iz Universidada iz Čilea.

Što se tiče sastava noćanjih rivala, Igor Vinisijus i dalje nedostaje u postavi Sao Paula zbog bolova u preponama, Patrik i Lukas Beraldo imaju identičnu povredu, uganuće skočnog zgloba, Erison i Kajo Paulista imaju probleme sa butin mišićima, dok David već duže vreme vuče povredu kolena. Trener Doroval Žunior je prošle nedelje napravio tri promene u svom uvodnom sastavu na gostovanju u Kitu, pri čemu su Velington, Gabrijel Neves i Lukas Mora ušli umesto Pauliste, Pabla Maje i Lusijana, nešto što bi se moglo očekivati i ovoga puta pred svojom publikom.

U prvom meču, u postavi LDU-a videli smo i dvoje novajlija koji su startovali protiv Sao Paula, pošto su Fakundo Rodrigez i Sebastijan Gonzales zamenili Rikarda Minu i Aleksandra Alvarada. Džojan Hulio je postigao gol u dva uzastopna meča Kopa Sudamerikane, i jedan je od glavnih aduta Ekvadoraca i za ovaj susret.

Ova dva tima međusobno su odmeravala snage u pet navrata. Tri puta je slavio LDU Kito, računajući i poslednju pobedu ostvarenu pre sedam dana, dok je Sao Paulo zabeležio jedan trijumf manje. Zanimljiva činjenica je da su pobede kod oba tima ostvarivane isključivo pred svojim navijačima.

---------

Zaroni u svet Mundobasketa, rešavaj izazzove svakog dana i osvoji deo od 200.000 dinara dnevnog nagradnog fonda!

---------

KOPA SUDAMERIKANA - ČETVRTFINALE, REVANŠI

Sreda

Estudijantes - Korintijans 1:0 (1:0), penalima 2:3, prvi meč 0:1

/Mendez 1/

Defensa i Hutisija – Botafogo 2:1 (1:1), prvi meč: 1:1

/Fernandez 15, 72 – Bolonja 45+6ag/

Četvrtak

23.55: (1,62) Fortaleza (3,80) Amerika Mineiro (5,80), prvi meč 3:1

23.55: (1,45) Sao Paulo (4,30) LDU Kito (7,75), prvi meč 1:2

***kvote su podložne promenama

PIŠE: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Sao PauloKopa SudamerikanaJužna AmerikaLDU Kito

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara