Uroš Spajić, Đorđe Despotović, Marko Nikolić i Jaroslav Rakitski (©Reuters, Shutterstock, Starsport, AFP)
Uroš Spajić, Đorđe Despotović, Marko Nikolić i Jaroslav Rakitski (©Reuters, Shutterstock, Starsport, AFP)

Moskva već tri godine zavejana, može li zaboravljeni Dinamo da vrati sneg u Sankt Peterburg?

Vreme čitanja: 8min | pet. 23.07.21. | 12:21

Kreće ruska Premijer liga i nastavak potere za Zenitom. Prete Nikolić i Despotović, ali Spartak je opet glavni kandidat

Utakmicom Rostov - Dinamo Moskva večeras (19.00) počinje Premijer liga Rusije za sezonu 2021/22. U centru pažnje biće potera za trostrukim uzastopnim šampionom Zenitom, koji je krenuo silovito pobedom 3:0 nad Lokomotivom Marka Nikolića u Superkupu, a po običaju, nekoliko je kandidata koji će pokušati da preuzmu tron.

Pre svih moskovski Spartak, koji će kao drugoplasirani iz prošle sezone pokušati da se preko Benfike i još jednog rivala pridruži klubu iz Sankt Peterburga u Ligi šampiona kao drugi predstavnik ruskog fudbala.

Izabrane vesti

Zatim uspavani velikan Dinamo Moskva, koji je dolaskom dugogodišnjeg Klopovog pomoćnika, Željka Buvača, na mesto sportskog direktora i angažovanjem bivšeg trenera Majnca, Sandra Švarca, dobio nemačku disciplinu u organizaciji, a kupovinom nekada velike urugvajske nade, Dijega Laksalta za 3.500.000 evra od Milana, uz godišnju platu 2.500.000, nadaju se na VTB Areni i kvalitet uz levu aut liniju.

(3.00) Rostov (3.00) Dinamo (2.55)

Posle dugo vremena u Dinamu opet tinja nada u 12. titulu nacionalnog prvaka, prvu još od daleke 1976. godine.

"Napravili su prekretnicu dolaskom Buvača. Uveden je nemački mentalitet, imaju dobru ekipu sastavljenu od iskusnih i mladih igrača, što je presudno u današnjem fudbalu. Doveli su Laksalta, pa Balbuenu iz Vest Hema, a pričalo se čak i o Aleksandru Mitroviću. Ne znam šta se trenutno dešava oko toga, ali napravili su dobar sistem. Doveli su i Andreju Milutinovića za kondicionog trenera, što je velika stvar. Ove sezone bi mogli da budu među prva tri, videćemo da li i najbolji", priča iz Rusije za Mozzart Sport defanzivni vezista Urala, a ne tako davno Crvene zvezde, Branko Jovičić.

Tu je i osvajač Kupa, Lokomotiva, predvođena pomenutim srpskim strategom Markom Nikolićem, koji se odlično predstavio u svojoj prvoj sezoni u Rusiji, ali i ostao bez nekoliko standardnih prvotimaca, te sveprisutni CSKA, koji će na opšte iznenađenje biti rasterećen igranja u Evropi, ali i motivisan da se iskupi kod svojih navijača za šesto mesto iz prošle sezone, a ne sme se potceniti i Rubin.

Nošen golgeterskom formom Đorđa Despotovića, tim iz Kazanja zablistao je na proleće i sa desetog se probio na četvrto mesto tabele, pa će uz Soči ovog leta igrati kvalifikacije za Ligu konferencije.

Interesantno će biti i videti može li potencijalni rival Partizana u tom takmičenju da u četvrtoj godini postojanja nadmaši minuli uspeh i plasira se iznad pete pozicije, kojom je iznenadio mnoge.

Reč je o nedavno osnovanom klubu tako što se Dinamo Sankt Peterburg preselio u grad na obali Crnog mora.

"Soči je na neki način filijala Zenita. Primera radi, uzeli su od njih Argentinca Mamanu na pozajmicu za prošlu, a onda i za ovu sezonu. Doveli su i napadača Orenburga (Dmitrij Vorobjev, op.aut) koji je dao 24 gola u drugoj ligi Rusije. Imaju iskusne igrače. Za tri godine su napravili velike uspehe, od ulaska u Premijer ligu do izlaska na međunarodnu scenu", objašnjava Jovičić.

NAJSKUPLJI TRANSFER - CRNOGORAC IZ ŠVEDSKE

Kada je reč o transferima, u dosadašnjem toku prelaznog roka najviše su uložili Rubin i Dinamo. Prvi 6.500.000, a drugi 6.000.000 evra, s tim da je klub iz Kazanja sav novac dao na dovođenje jednog igrača, a Moskovljani na trojicu.

Konkurenciju u napadu Rubina, na levom krilu, pojačaće 22-godišnji Sead Hakšabanović, reprezentativac Crne Gore rođen i odrastao u Švedskoj. Za njegov transfer Norćepingu je plaćeno 6.500.000 evra, što je rekordna prodaja tog kluba.

Dinamo je vlasnik, za sada, najzvučnijeg transfera u Rusiji ovog leta, pošto je iz Milana stigao pomenuti Laksalt, a pored njega dovedena je velika nada gruzijskog fudbala, 18-godišnji centralni vezista Luka Gagnidze za 1.500.000 evra iz Dinamo Tbilisija, ali će prvo na kaljenje u Ural, i od Kopenhagena je otkupljen još jedan Urugvajac, desni bek, po potrebi i levi, Giljermo Varela, za 1.000.000 evra. Stigao im je i iskusni paragvajski štoper Fabijan Balbuena iz Vest Hema kao slobodan igrač.

(8.50) Himki (4.50) Zenit (1.40)

Zenit i moskovski trio Spartak-Lokomotiva-CSKA još se nije zahuktao na transfer pijaci. Ako uopšte i planiraju to, jer je po rečima Jovičića korona značajno uticala na trošenje ruskih klubova.

"Nema velikih transfera, klubovi uglavnom gledaju da zadrže igrače koje imaju. Zato ih se dosta vraća sa pozajmica, jer osim možda onih najbogatijih, drugi ne planiraju mnogo da troše", ističe Jovičić.

Šampion se isprsio za 27-godišnjeg štopera Dmitrija Čistjakova, koji je doveden iz Rostova za 3.250.000 evra. Spartak je posle pozajmice otkupio od Čelsija nigerijskog vezistu Viktora Mozesa za unapred dogovorenih 5.000.000 evra, a najveća promena na Otkritije areni biće novi trener. Crveno-beli u sezonu ulaze sa Portugalcem Ruijem Vitorijom, koji je nasledio Domenika Tedeska. Italijan odrastao u Nemačkoj još zimus je saopštio da neće produžiti ugovor, jer zbog čitave situacije sa korona virusom želi da više vremena provodi uz svoju porodicu.

Nikolić je u Lokomotivu doveo desnog beka iz Ahmata. Reč je o 22-godišnjem Maksimu Nenakovu, čiji je transfer iznosio 2.000.000 evra, dok je CSKA prilično tih. Kao zalog za budućnost Armejci su za 150.000 uzeli komšijskoj Lokomotivi 19-godišnjeg defanzivnog vezistu, Maksima Mukina.

(1.73) Lokomotiva (3.60) Arsenal Tula (5.10)

Pružio je Nikolić šansu mladom fudbaleru u 10 prvenstvenih utakmica prošle sezone, čak i 45 minuta u duelu Lige šampiona sa Salcburgom, ali nije mogao da ga zadrži zbog izlazne klauzule u ugovoru koja nije bila visoko postavljena. CSKA je to iskoristio i angažovao talentovanog tinejdžera.

Jedno od glavnih pojačanja Aleksej Berezucki mogao bi da dobije u vidu povratka 22-godišnjeg napadača Adolfa Gajića. Argentinac se vratio sa pozajmice Beneventu, gde je sakupio 15 nastupa u Seriji A, uz dva pogotka.

Među transferima vrednim pomena su svakako i Sočijeva kupovina centralnog veziste Meca, Viktorijena Angbana za 4.100.000 evra, te 3.000.000 koje je Rostov izbrojao da otkupi napadača Alija Soua od CSKA Sofije, a istu sumu je Krasnodar platio Ahmatu za napadača Vladimira Iljina.

KRASNODAR SE VRAĆA GORE, URAL SANJA KUP

Fudbaleri Krasnodara (©Reuters)Fudbaleri Krasnodara (©Reuters)

Bivši rival Crvene zvezde u kvalifikacijama za Ligu Evrope prošlu sezonu je završio na tek desetom mestu, pa se u predstojećoj očekuje mnogo više.

"Krasnodar ima predsednika (Sergej Galicki, op.aut) koji zna kako da radi, kako da ulaže, ali igrali su na tri fronta, a imali dosta povređenih igrača tokom sezone. U jednom trenutku su ostali bez oba leva beka, pa je krilni napadač morao da igra nekoliko utakmica na toj poziciji. Pred kraj sezone su promenili trenera, uzeo ih je Viktor Gončarenko koji je prethodno vodio CSKA. Sada će, verovatno, biti druga priča. Očekujem da uskoro počnu da dovode igrače", ispričao je Jovičić o zeleno-crnima.

Kada je reč o njegovom Uralu, koji je prošle sezone bio u donjem delu tabele, ali je na vreme obezbedio opstanak, cilj ostaje nepromenjen.

"Prošle sezone smo najviše bodova prosuli protiv timova slabije rangiranih od nas, a uzimali smo ih u duelima sa ekipama iz vrha tabele. Cilj nam je ponovo opstanak, ali mi želimo više. Ruska liga je dosta ujednačena i sve je moguće. Igrao je Ural dvaput finale Kupa (2017. i 2019), pa što da ne opet. Ostao nam je trener (Juri Matvejev), ostao je kostur tima, tako da imamo zajedničko iskustvo i nadam se da ćemo biti bolji nego u prošlom ciklusu", priželjkuje Jovičić.

IKS U DERBIJU 1. KOLA

Iskusni vezista pristao je da savetom pomogne Mozzartovim kladiocima kada je u pitanju derbi meč prvog kola ruskog prvenstva, između Rubina i Spartaka (subota, 19.00).

"Biće tvrda utakmica. Spartak će od prvog kola napasti titulu, ali je Rubin sjajno završio prošlu sezonu. Na jednoj strani Srbin (Đorđe Despotović), na drugoj prijateljski klub Crvene zvezde, pa neka bude nerešeno", priželjkuje Jovičić.

SRBI ČETVRTI NAJBROJNIJI

Od inostranih fudbalera u ruskoj Premijer ligi najviše je Brazilaca i Hrvata, po 11, zatim osmorica Šveđana, pa sedmorica naših legionara, uz trenera Marka Nikolića.

Od igrača to su: Đorđe Despotović (Rubin), Uroš Spajić (Krasnodar), Miroslav Bogosavac (Ahmat), Ivan Miladinović (Soči), Goran Čaušić (Arsenal Tula), Branko Jovičić (Ural) i Nemanja Miletić (Ufa).

Ukupan broj stranih fudbalera je 125, odnosno 31,6 odsto lige.

ZNAČAJNIJI TRANSFERI OVOG LETA

ZENIT

došli: Dmitri Čistjakov (Rostov, 3.250.000, otkup ugovora), Aleksandar Vasjutin (Đurgarden, kraj pozajmice)

otišli: Andrej Lunev (Bajer Leverkuzen, slobodan), Juri Žirkov (istekao ugovor)

SPARTAK

došli: Viktor Mozes (Čelsi, 5.000.000 otkup ugovora), Gus Til (Frajburg, kraj pozajmice)

otišli: Gus Til (Fajenord, pozajmica), Ajaz Guliev (Arsenal Tula, slobodan)

LOKOMOTIVA

došli: Maksim Nenakov (Ahmat, 2.000.000), Kiril Zinovič (Minsk, 180.000)

otišli: Maksim Muhin (CSKA, 170.000), Vedran Ćorluka (kraj karijere), Vladislav Ignjacev (slobodan) Luka Đorđević (slobodan), Eder (slobodan), Brajan Idovu (Himki, slobodan)

RUBIN

došli: Sead Hakšabanović (Norćeping, 6.500.000), Vladislav Ignjacev (Lokomotiva, slobodan)

otišli: Karl Starfelt (Seltik, 5.000.000), Zuriko Davitašvili (Arsenal Tula, slobodan), Igor Konovalov (Ahmat, pozajmica)

SOČI

došli: Viktorijen Angban (Mec, 4.100.000), Segej Terekov (Orenburg, 335.000), Rodrigao (Žil Visente, slobodan), Mateo Barać (Rapid Beč, slobodan)

otišli: Anton Zabolotnji (CSKA, slobodan), Elmir Nabiulin (Himki, slobodan), Miha Mevlja (Alanja, slobodan), Danila Prohin (Zenit, slobodan)

CSKA

došli: Maksim Muhin (Lokomotiva, 170.000), Anton Zabolotnji (Soči, slobodan), Adolfo Gajić (Benevento, kraj pozajmice), Sedrik Gogua (Rotor, kraj pozajmice), Jaka Bijol (Hanover, kraj pozajmice), Kristijan Bistrović (Kašimpasa, kraj pozajmice)

otišli: Salomon Rondon (Dalijen, kraj pozajmice), Ilja Šurkin (Dinamo Kijev, pozajmica)

DINAMO MOSKVA

došli: Dijego Laksalt (Milan, 3.500.000), Luka Gagnidze (Dinamo Tbilisi, 1.5000.000), Giljermo Varela (Kopenhagen, 1.000.000, otkup ugovora), Fabijan Balbuena (Vest Hem, slobodan)

otišli: Maksimilijan Filip (Volfsburg, 7.500.000, otkup ugovora), Igor Kalinin (Ural, 350.000), Danil Lipovoj (Krila Sovjetov, 230.000), Roman Nojštader (slobodan igrač), Šarl Kabore (slobodan igrač)

HIMKI

došli: Besard Sabović (Kajzeri, slobodan), Kiril Bolšakov (SKA Habarovsk, 40.000), Artem Sokolov (Šertanovo, 23.000), Brajan Idovu (Lokomotiva, slobodan), Dušan Stojinović (Celje, slobodan)

otišli: Kiril Boženov (Rostov, 100.000), Mohamed Konate (Ahmat, slobodan)

ROSTOV

došli: Ali Sou (CSKA Sofija, 3.000.000, otkup ugovora), Igor Kalinin (Ural, 600.000), Kiril Boženov (Himki, 100.000)

otišli: Dmitri Čistjakov (Zenit, 3.250.000), Arseni Logašov (Rostov, slobodan)

KRASNODAR

došli: Vladimir Iljin (Ahmat, 3.000.000), Uroš Spajić (Fajenord, kraj pozajmice), Junes Namli (Kolorado, kraj pozajmice)

otišli: Markus Berg (Geteborg, slobodan), German Onugka (Vejle, 600.000, otkup ugovora), Igor Smoljnikov (slobodan), Kristofer Olson (Anderleht, nisu poznati finansijski detalji)

AHMAT

došli: Mohamed Konate (Himki, slobodan), Danil Utkin (Krasnodar, pozajmica), Ravaneli (Šapekoense, kraj pozajmice)

otišli: Vladimir Iljin (Krasnodar, 3.000.000), Maksim Nenakov (Lokomotiva, 2.000.000)

URAL

došli: Igor Kalinin (Dinamo Moskva, 350.000, otkup ugovora), Kiril Kolesničenko (Kairat, 140.000), Luka Gagnidze (Dinamo Moskva, pozajmica)

otišli: Igor Kalinin (Rostov, 600.000), Stefan Stranberg (slobodan)

UFA

došli: Moric Bauer (Stouk, slobodan), Ruslan Fiščenko (Veles Moskva, slobodan)

otišli: Aleksej Černov (Vejle, 200.000), Nikolaj Giorgobijani (Alanija Vladikavkaz, 57.000)

ARSENAL TULA

došli: Aksel Bjornstrom (Sirius, 200.000), Zuriko Davitašvili (Rubin, slobodan), Ajaz Guliev (Spartak Moskva, slobodan)

otišli: Roman Minaev (Rotor, 60.000), Kiril Kombarov (kraj karijere)

KRILA SOVJETOV

došli: Danil Lipovoj (Dinamo Moskva, 230.000), Dmitro Ivanisenja (Zorja, slobodan)

otišli: Genadi Kiselev (Torpedo, slobodan), Rikardo Alves (Kairat, slobodan)

NIŽNJI NOVGOROD

došli: Timur Sulejmanov (Lokomotiva Kazanka, 172.000), Artur Nigmatulin (Arsenal Tula), Lukas Masoero (Lokomotiva Plovdiv, slobodan), Bekim Balaj (Šturm, slobodan)

otišli: Mihail Gasčenkov (Akžajik), Ismail Ediev (Rotor), Ivan Temnikov (Torpedo)

***podaci o transferima su preuzeti sa specijalizovanog sajta Transfermarkt

PREMIJER LIGA RUSIJE - PRVO KOLO

Petak

19.00: (3.00) Rostov (3.00) Dinamo (2.55)

Subota

16.30: (8.50) Himki (4.50) Zenit (1.40)

19.00: (1.73) Lokomotiva (3.60) Arsenal Tula (5.10)

19.00: (3.25) Rubin (3.30) Spartak (2.25)

Nedelja

16.30: (4.50) Ural (3.50) Krasnodar (1.83)

18.00: (2.50) Krila Sovjetov (3.10) Ahmat (3.00)

19.00: (1.60) CSKA (3.80) Ufa (6.00)

Ponedeljak

18.00: (4.00) Nižnji (3.30) Soči (2.00)

 ***kvote su podložne promenama


tagovi

Rusija 1Marko NikolićZenitLokomotiva MoskvaCSKA Moskva

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara