Boržes i Kerolin (© AFP)
Boržes i Kerolin (© AFP)

Možda nisu najuspešnije, ali održavaju duh Kopakabane: Brazilke zaplesale za silovit start Mundijala

Vreme čitanja: 3min | pon. 24.07.23. | 15:14

Marta impresionira pojavom i u Australiji, nada u trijumfalan oproštaj nije ugašena, a tu je i prvi het-trik na prvenstvu

Lepršava igra, minijature na malom prostoru i nonšalantnost u pozitivnom smislu sve su ređa pojava u modernom fudbalu. Da svi ovi atributi zbog kojih je fudbal toliko lepa nisu u potpunosti izumrli pokazale su reprezentativke Brazila pobedom protiv Paname 4:0 (2:0) u utakmici prvog kola Grupe F Svetskog prvenstva za žene.

Tačno je da nikada nisu bile svetske šampionke i da posmatrano s rezultatskog aspekta ne mogu da se svrstaju u red najuspešnijih selekcija u istoriji ženskog fudbala, poput SAD-a, Nemačke, Norveške ili Japana. Samo jedno finale od pre 16 godina nije dovoljno dobra argumentacija fanovima brazilske selekcije u debatama čiji je cilj da dočaraju značaj selekcije. Iako još nisu osvojile najznačajniji trofej jasno je da su brazilske fudbalerke u prethodnih tridesetak godina uradile mnogo za popularizaciju ženskog fudbala, mnoge od njih verovatno i ključno uticale da se makar malo promeni način percepiranja ovog sporta kada ga igra lepši pol.

Izabrane vesti

Fudbal sa Kopakabane u dobroj meri održao se među popularnim Kanarinkama do danas, a to je potvrdila i utakmica protiv Paname. Finte sa plaže, odlaganje petom i igranje sa širokim osmehom obeležili su duel KONMEBOL i KONKAKAF tima. Selesao je slomio otpor jednog od čak osam debitanata na takmičenju u 19. minutu pogotkom Ari Boržes. Mlada fudbalerka MLS ligaša Rasing Lujvila iskoristila je precizan centaršut Bije Zanerato sa levog krila i matirala golmana Paname, Jenit Bejli.

Nastavile su Brazilke ofanzivno i bez kalkulacija što im se isplatilo u 39. minutu, još jednom gol je dala Boržes čime je ponovile dostignuće Nemice Aleksandre Pop koja je ranije tokom dana bila dvostruki strelac na utakmici protiv Maroka. Akcija je podsetila na prvi gol, s tim što je ovog puta Bejli odbranila udarac glavom, ali je imala nesreću da se lopta odbije do Boržes koja je neometano poentirala iz popravnog pokušaja.

Najlepši momenat na utakmici dogodio se na startu drugog poluvremena. Brazilke su u 48. minutu razmenile nekoliko elegantnih pasova čime su potpuno izludele panamske koleginice i uhvatile ih u svojevrsnu centrifugu. Akciju je krunisala Bija Zanerato lakom egzekucijom na dodavanje petom Ari Boržes.

Da je potpuno rešena da se odlepi u odnosu na konkurentkinje u trci za Zlatnu kopačku Svetskog prvenstva Ari Boržes je potvrdila het-trikom u 70. minutu, čime je preuzela lidersku poziciju na listi strelaca nakon petog takmičarskog dana za konačnih 4:0.

Na veliko oduševljenje rasprodatog stadiona u Adelajdu u igru je ušla najbolja fudbalerka svih vremena Marta. Šestostruka dobitnica Zlatne lopta i najbolji strelac u istoriji ženskih Mundijala dobila je priliku od 75. minuta čime je izazvala ovacije čak i malobrojnih pristalica Paname. Ovo je verovatno poslednji pokušaj da 37- godišnji zaštitni znak ženskog fudbala osvoji svetsku titulu, pa je i to dodatna simbolika učešća Brazila u Australiji i Novom Zelandu.   

Brazilke narednu utakmicu igraju 29. jula protiv Francuske, u duelu koji se s pravom može nazvati derbijem grupne faze. Panama će za protivnika imati Jamajku, najprijatnije iznenađenje prvog kola. Rege devojke senzacionalno su remizirale protiv Francuske i sada su neočekivano u trci za istorijski plasman u osminu finala.

GRUPA F

Ponedeljak:

Brazil – Panama 4:0 (2:0)

/Ari Boržes 19, 39, 70, Bija Zanerato 48/

Igrano u nedelju:

Francuska – Jamajka 0:0



tagovi

ženski fudbalSvetsko prvenstvo za žene

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara