Janis Papanikulau, Bartoš Kapuštka, Bartoš Sliš, Vladan Kovačević i Radovan Pankov (©Reuters)
Janis Papanikulau, Bartoš Kapuštka, Bartoš Sliš, Vladan Kovačević i Radovan Pankov (©Reuters)

Možda sam i ja nekad igrao na szczdz…

Vreme čitanja: 5min | pet. 21.07.23. | 12:55

Nova sezona poljske Ekstraklase, koja počinje ovog petka od 18 časova, igraće se u gradovima od Ščećina na zapadu, do Bjalistoka sa najistočnijim prvoligašem i Njepolomica na jugu. Tri kluba moraju da budu domaćini na tuđim stadionima, pa će tako Varta umesto u Poznanju da igra u Grođisk Vjelkopolskom. Titulu brani Rakov iz Čestohove, a najskuplje plaćeni novajlija je Iranac Ali Golizadeh, novi napadač Leha

Sećate li se onog starog snimka sa starijim gospodinom koji se tokom davanja izjave mučio da izgovori reč „zloostavljao“. Rečenica „možda sam i ja nekad zlzlzl“ bila je često izgovarana u šali početkom ovog veka. E pa, isto tako se i kladioci u kladionicama širom Srbije muče kada pokušavaju da ponove naglas imena klubova, gradova, pa čak i pojedinih igrača iz poljske Ekstraklase. Na "radost" svih onih kojima je poljski jezik pretežak za tumačenje, ovog petka od 18 časova susretom Varte i Pogona u Poznanju otpočeće novi, 98. šampionat.

U odnosu na prošlu sezonu, u Ekstraklasi nećemo više gledati Medž iz Legnjice, Lehiju iz Gdanjska i Vislu iz Plocka. Na njihovo mesto ušli su Lođ, Ruh iz Hožova i najkomplikovaniji klub za izgovor, Pušča iz Njepolomica. Ponovo će učestvovati 18 klubova u eliti, zanimljivo iz 16 različitih gradova. Samo Lođ i Poznanj imaju po dva predstavnika. Pored Lođa, iz tog grada dolazi i Viđev, dok su iz Poznanja Leh i Varta.

Izabrane vesti

S tim da FS Poljske nije dopustio Ruhu da igra u Hožovu, jer njegov stadion Šljenski ne ispunjava uslove takmičenja. Zbog toga će morati da igra u obližnjim Gljivicama, gde će da deli gradski stadion sa Pjastom.

Kroz slične muke prolazi i Pušča. Njen stadion u Njepolomici nije dovoljno dobar, trebalo je da igra u Krakovu na stadionu "Henrika Rejmana", što je dom posrnulog velikana Visle. Međutim, najvatreniji navijači drugoligaša su se pobunili, odbili su da prime Pušču, što je zakomplikovalo stvari. U prva dva kola Pušča će biti gost, u trećem bi trebalo da ugosti Stal iz Mjeleca, a još će čelnici lige da razmisle da li će to da uradi na stadionu Krakovije u Krakovu ili će ipak igrati u Njepolomici. Za sada je izvesnije ovo drugo rešenje.

18.00: (3,60) Varta (3,40) Pogon Ščećin (2,10)

Varta će takođe da bude privremeno izmeštena sa svog stadiona u Poznanju, pošto je u toku njegovo renoviranje. Dok se radovi ne završe, Varta će svoje mečeve igrati u gradu Grođisk Vjelkopolski.

Titulu brani Rakov iz Čenstohove, za koji igraju dvojica srpskih fudbalera, Vladan Kovačević i Milan Rundić. S tim da je Kovačević blizu odlaska u Bajer Leverkuzen, Rakov je već angažovao njegovu zamenu Antonisa Cifcisa, ali nekadašnji mladi reprezentativac BiH je još uvek među stativama, verovatno do završetka kvalifikacija za Ligu šampiona. Rakov je uspešno preskočio prvu prepreku, eliminisao je estonsku Floru sa ukupnih 4:0.

Još trojica srpskih fudbalera su u Ekstraklasi. Bivši štoper Čukaričkog i Crvene zvezde Radovan Pankov pojačao je ovog leta aktuelnog vicešampiona Legiju, Zlatan Alomerović igra za najistočnijeg prvoligaša Jageloniju, dok je Marko Poletanović od prošlog leta u Zaglebju. To je nekadašnjem vezisti Zvezde i Vojvodine četvrti poljski klub, prethodno je igrao za Vislu iz Krakova, Rakov i Jageloniju.

20.30: (1,37) Legija (4,80) Lođ (9,00)

Najbolji strelac Ekstraklase prošle sezone bio je španski napadač Mark Gual, koji je ovog leta promenio ekipu, ali ne i zemlju. On je u minulom šampionatu igrao na pozajmici u Jageloniji, istekao mu je sada ugovor sa ukrajinskim Dnjeprom 1, pa je bez obeštećenja došao u Legiju.

Sva četiri pojačanja 15-struki prvak Poljske je doveo besplatno. Poput Guala i Pankova nije platio obeštećenje ni za Patrika Kuna iz Rakova, ali ni Kolumbijca Hergena Elitima iz Votforda. S druge strane, na isti način je, po isteku ugovora, ostao bez defanzivaca Filipa Mladenovića (Panatinaikos) i Džoela Abua Hane (Makabi Netanja).

-----------------------------

SVI ŠAMPIONI POLJSKE

15 – Legija

14 – Gornik Zabže, Visla Krakov

13 – Ruh Hožov

8 – Leh Poznanj

4 – Krakovija, Viđev Lođ

2 – Polonija Bitom, Lođ, Stal, Šljonsk, Zaglebje

1 – Varta, Garbarnija, Šomberki, Polonija Varšava, Pjast Gljivice, Rakov

-----------------------------

Rakov je najviše zamenio ekipu u odnosu na prošlu sezonu. Otišli su Kun, Vladislavs Gutkovskis (Daedžon za 800.000 evra), Pedro Vijeira, Tomaš Petrašek i Sebastijan Musiolik, a došli su Džon Jeboah (Šljonsk), Svarnas (AEK Atina), David Drahal (Medž), Soni Kitel (Hamburger), Tomaš Valčak (Visla Plok) i Adnan Kovačević (Ferencvaroš). Zbirno, Rakov je potrošio 3.000.000 evra na pojačanja.

Najskuplje pojačanje ovog leta ipak nisu doveli ni Rakov, ni Legija, već ekipa koja je završila prošli šampionat na trećoj poziciji sa 14 bodova manje od šampiona – Leh iz Poznanja. Reč je o iranskom reprezentativcu Aliju Golizadehu, koji je došao iz Šarlroe za 1.800.000 evra. Njega pamte navijači Partizana, bio je među najboljim fudbalerima belgijskog tima u kvalifikacijama za Ligu Evrope 2020. godine, kada je Šarlroa bio bolji od Beograđana posle produžetaka.

Golizadeh je angažovan kao zamena za najboljeg Lehovog igrača prošle sezone, Mihala Skoraša. Ovaj 23-godišnji krilni napadač je prešao u Klub Briž za 6.000.000 evra, što je bio apsolutno najveći izlazni transfer ovog leta u Ekstraklasi. Štaviše, Skoraš je treći najskuplji igrač koji je ikada otišao iz Poljske, posle Jakuba Modera u Brajton (11.000.000) i Radoslava Majeckog u Monako (7.000.000).

Lukas Podolski (©AFP)Lukas Podolski (©AFP)

Jedna od najvećih zvezda poljske lige i dalje će biti Lukas Podolski. Legendarni napadač reprezentacije Nemačke od 2021. godine igra za Gornik iz Zabžea, sa kojim je ovog leta produžio ugovor do kraja sezone 2024/2025. Podolski, koji je 4. juna proslavio 38. rođendan, prošle sezone je bio najbolji asistent lige sa 10 nameštenih golova. Uz to ih je i postigao šest.

Ekstraklasa se ove sezone igra po istom sistemu kao prošle, bez nekog suvišnog komplikovanja u vidu plej-ofa i plej-auta. Dakle, odigraće se liga od 34 kola, svako sa svakim će se sastati po dva puta, posle čega će tri najlošije ekipe da ispadnu u niši rang. Prvak će igrati kvalifikacije za Ligu šampiona, drugoplasirani i trećeplasirani sigurno kvalifikacije za Ligu konferencije, a možda i četvrti, u zavisnosti od toga ko osvoji Kup Poljske.

POLJSKA 1 – 1. KOLO

Petak

18.00: (3,60) Varta (3,40) Pogon Ščećin (2,10)

20.30: (1,37) Legija (4,80) Lođ (9,00)

Subota

15.00: (2,90) Stal (3,25) Krakovija (2,50)

17.30: (1,35) Rakov (4,90) Jagelonija (9,50)

20.00: (3,10) Pjast Gljivice (3,30) Leh (2,35)

Nedelja

15.00: (2,20) Gornik (3,35) Radomijak (3,35)

17.30: (1,77) Zaglebje (3,60) Ruh Hožov (4,80)

20.00: (1,90) Viđev (3,50) Pušča (4,10)

Ponedeljak

19.00: (2,45) Korona Kelce (3,35) Šljonsk (2,90)

***Kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

LegijaPoljska 1RakovLeh PoznanjRadovan PankovMilan RundićVladan KovačevićMarko PoletanovićZlatan AlomerovićLukas Podolski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara