Džordan Larson i Artjom Dzjuba (©Shutterstock)
Džordan Larson i Artjom Dzjuba (©Shutterstock)

Može biti samo jedan – Spartak VS Zenit

Vreme čitanja: 3min | sub. 03.10.20. | 13:45

Veliki derbi ruskog šampionata bez povređenog Aleksandra Kokorina. Iranac Azmun rovit, Dzjuba plaši Moskovljane

Posle devet kola – rame uz rame. Zenit i Spartak stoje izjednačeni na vrhu tabele Premijer lige Rusije, samo što šampion ima prednost zbog bolje gol-razlike. Danas (18.00) bi moglo da se reši dilemu ko će imati bolje prolazno vreme tačno na trećini šampionata.

Spartak je u boljoj formi. Od poslednjih pet utakmica u Premijer ligi dobio je četiri, a izgubio je samo gradski derbi od CSKA, u gostima (1:3). Na dva poslednja meča Gladijatori nisu primili ni gol.

Izabrane vesti

S druge strane, Zenit se muči, oscilira. U pet minulih kola slavio je samo dva puta, ali prošle nedelje je demolirao Ufu sa 6:0, što bi mogao da bude nagoveštaj povratka u šampionsku formu. Ali ekipi iz Sankt Peterburga slabo ide u gostima. Poraz od Dinama i remiji s Lokomotivom i Uralom su mu bilansi na tri poslednja susreta u gostima.

Pored borbe za prvo mesto, ovaj meč ima i specifičnu težinu kada su navijači u pitanju. Rivalitet između Spartaka i Zenita je posebno izražen zbog toga, jer u Sankt Peterburgu svaki moskovski klub, a Spartak je verovatno najveći, doživljavaju kao najvećeg neprijatelja. Važi i obrnuto, jer je Zenit svojim uzletanjem pokvario hegemoniju klubova iz prestonice Rusije.

Aleksandar Kokorin, najveće pojačanje Spartaka proteklog leta, samo što se vratio na teren opet se povredio i neće igrati dve nedelje. On je najbolje partije u karijeri pružao u dresu tima iz Sankt Peterburga, ali ga se šampion odrekao posle skandala i prebijaje politiičara u jednom moskovskom lokalu zbog čega je bio i u zatvoru. Neće to biti veliki problem za trenera Moskovljana Domenika Tedeska jer je Šveđanin Džordan Larson u odličnoj formi. Tu su Argentinac Ezekijel Ponse i Aleksandar Soboljev. Maksim Glušenkov je povređen već više od mesec dana.

Gosti najveće nade polažu u Artjoma Dzjubu, strelca šest golova u ovom šampionatu Premijer lige Rusije. Gorostasni napadač je uvek raspoložen kada igra sa Spartakom. Partner ruskom reprezentativcu u napadu, Iranac Serdar Azmun ima lakšu povredu i pod znakom pitanje je za duel na Otkritije areni. I dalju su van stroja Argentinac Sebastijan Driusi i Andrej Lunev.

Veliki problem za Spartak uoči ovog duela je loša serija od četiri utakmice u kojima nema pobedu nad Zenitom. Poslednja dva duela u Moskvi završena su pobedom gostiju (1:0) i remijem (1:1). Crveno-beli su 2017. poslednji put slavili na svom stadionu protiv nebeskoplavih.

CSKA je bio u seriji od tri pobede, ali je propšle nedelje zaustavlejn na svom terenu od gradskog rivala Lokomotive. Tim Marka Niikolića je slavio sa 1:0 i najavio izlazak iz krize. Priliku da se Armejci vrate u pobednički ritam je gostovanje Uralu u Jekaterinburgu (15.30). Za domaćina se u startnu ostavu ustalio Branko Jovičić, koji je prošlog meseca stigao iz Crvene zvezde.

Hrvat Kristijan Bistrović neće itgati za Moskovljene zvog crvenog kartona prošle nedelje. Povređeni su Islanđanin Hordur Magnuson, Krill Nababkin i Georgi Šenjikov. Za domaćina zvog suspenzije van konkurenciji za sastav je Norvežanin Stefan Strandberg. Od poslednjih 14 utakmica, CSKA je dobio čak 12 mečeva, a dva puta je bilo nerešeno.

RUSIJA – 10. KOLO

Subota

13.00: (1,87) Ufa (3,30) Rotor (4,70)

15.30: (3,05) Tambov (3,05) Arsenal Tula (2,50)

15.30: (5,10) Ural (3,60) CSKA M. (1,72)

18.00: (3,35) Spartak M. (3,35) Zenit (2,20)

Nedelja

13.00: (1,50) Lokomotiva M. (4,10) Himki (7,00)

15.30: (2,20) Rubin (3,20) Ahmat (3,50)

15.30: (2,70) Soči (2,95) Rostov (2,90)

19.00: (2,80) Dinamo M. (3,10) Krasnodar (2,65)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Zenit Sankt PeterburgZenitRusija 1Rusijaruska premijer ligaAleksandar KokorinArtjom DzjubaDžordan Larson

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara