Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

Može li iko da zaustavi Pedersena? Tufegdžićev Valur gazi ka novoj tituli

Vreme čitanja: 2min | pon. 07.06.21. | 12:36

U derbiju sedmog kola šampionata Islanda sastaju se jedina dva tima koji još ne znaju za poraz, aktuelni prvak dočekuje Vikingur (ponedeljak, 22.00). Bonus kvota u Mozzart Sportu na trijumf Valura je 2,00

Izgleda da Patrik Pedersen baš mnogo voli Rejkjavik i prija mu život tamo. Nema drugog objašnjenja zašto bi napadač te klase igrao i dalje u šampionatu Islanda. Snažni danski golgeter i dalje je u Valuru, a golovima vuče svoj tim ka drugoj uzastopnoj tituli. Ovog ponedeljka nanišanio je Vikingur, protivnika u sedmom kolu prvenstva i jedini preostali tim koji još uvek ne zna za poraz.

Trenutno je Valur prvi na tabeli, sa pet pobeda i remijem protiv Hafnarfjordura (1:1). Gradski rival Vikingur ima nerešeni ishod više, pa samim tim i dva poena manje. Nije uspeo da savlada Akranes (1:1) i u prošlom kolu Filkir (2:2).

Izabrane vesti

22.00: (2,00) Valur (3,45) Vikingur (3,45)

Kao što smo već i napisali, najveća zvezda domaćina je Pedersen, koji je na 10 mečeva ove sezone postigao šest golova. Tu se računaju i mečevi u Liga kupu, gde je Valur stigao do polufinala, posle čega je takmičenje prekinuto zbog pandemije virusa korona. U međuvremenu je počelo prvenstvo, kalendar je zgusnut, tako da se to takmičenje ni neće nastaviti. Propala je tako Valuru idealna prilika da po četvrti put osvoji taj pehar.

Pedersenu je ovo već četvrti mandat u drugom najtrofejnijem islandskom klubu, posle KR. Između sezona na Islandu igrao je za Vendsisel, norveški Viking i moldavski Šerif. Do sada je 29-godišnji centarfor na 141 utakmici za Valur postigao 91 gol i upisao 20 asistencija.

Dva puta je do sada Pedersen bio najbolji strelac lige, a to su samo neki od pehara koji krase njegove vitrine. Osvajao je tri puta titulu u Islandu i jednom u Moldaviji. Takođe, podizao je i Kup Islanda i Liga kup. Na njegovo iskustvo i golove računa ozbiljno i kruševački stručnjak Srđan Tufegdžić, koji je pomoćni trener u Valuru.

Njegov tim je bio bolji od Vikingura na sva četiri susreta od kako je Tufegdžić u timu. On je došao u Valur 1. januara 2020. godine, pošto mu je prethodno istekao ugovor sa Grindavikom, gde je bio šef stručnog štaba. U Valuru je to Hejmir Gudjonson.

Vikingur nije uspeo da savlada Valur nijednom na poslednjih 18 susreta u svim takmičenjima, odnosno od jula 2015. godine. Od tada je izgubio 11 mečeva.

Ipak, sada je tim iz Rejkjavika u dobroj formi. Ako ne računamo duel sa Keflavikom u Liga kupu, gde je izgubio posle penala, u 90 minuta nije poražen od 16. januara, odnosno na 15 uzastopnih susreta. Poslednji koji je uzeo meru Vikinguru bio je upravo Valur, slavio je sa 4:1, a Pedersen tada nije bio strelac.

PRVENSTVO ISLANDA - 8. KOLO

Ponedeljak

22.00: (2,00) Valur (3,45) Vikingur (3,45)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Island 1ValurVikingur

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara