©MN Press
©MN Press

Može li se napred bez mrve samokritike?

Vreme čitanja: 3min | pon. 26.12.22. | 18:22

Rovovi unutar Fudbalskog saveza Srbije sve dublji

Tinjajući sukob koji je postojao unutar frakcija Fudbalskog saveza Srbije eksplodirao je uoči Svetskog prvenstva, kada je većina izboksovala povlačenje kandidature Nenada Bjekovića za novog predsednika naše „kuće fudbala“.

Bio je to i svojevrsni udarac za Dragana Stojkovića Piksija, koji je zvanično selektor, ali suštinski siva eminencija celog Saveza, poruka da neke njegove odluke i pogotovo izbori ne mogu i neće biti prihvaćeni.

Izabrane vesti

Progutao je Piksi tu gorku pilulu, ali odnos prema toj drugoj „struji“ unutar FSS je pokazao i ovih dana, uoči sednice Izvršnog odbora na koju – neće doći. Iako je druga tačka dnevnog reda „Izveštaj o nastupu A reprezentacije Srbije na FIFA SP – Katar 2022.“ ispostavilo se da je taj deo posla, koji pripada selektoru, uradio direktor tima Stevan Stojanović. On je potpisan ispod izveštaja, on će ga i predstaviti članovima Izvršnog odbora u utorak.

Time se suštinski samo produbljuju već duboko iskopani rovovi unutar srpske kuće fudbala, razvija se antagonizam, a taj problem se neće rešiti dok se ne izabere novo rukovodstvo u naredna dva meseca.

„Fudbalski savez Srbije ne postoji već tri meseca“, reče nedavno jedan od vodećih ljudi unutar naše kuće fudbala.

Ono što još bode oči je i sam sadržaj izveštaja. Javnost je očekivala da će „u svojoj kući“ Piksi malo detaljnije objasniti razloge kraha u Kataru, zašto su Orlovi tamo zaribali i povremeno izgledali kao takmičarski vrlo neozbiljna ekipa. Ali, ispostavilo se da je samo pet kucanih strana pokrilo celu godinu, u kojoj je reprezentacija Srbije imala devet takmičarskih utakmica (Liga nacija i Mundijal) i nekoliko prijateljskih. Nema nigde ulaženja u srž problema, detaljnijeg objašnjenja neuspeha u Dohi, osim rečenica koje smo već sto puta čuli, da su povrede krive za sve. Samo povrede, niko i ništa više od toga.

Ne može a da se, zbog izveštaja, ne povuče paralela sa prethodnim selektorom Ljubišom Tumbakovićem. Činjenica je da fudbalska javnost nije bila zadovoljna rezultatima koje je ostvario, pogotovo porazom od Škotske u finalu baraža za Evropsko prvenstvo. Međutim i pored najavljene smene, Tumbaković se do kraja poneo izuzetno korektno prema Fudbalskom savezu i podneo je na kraju godine izveštaj na 40 strana!

U njemu je elaborirao ne samo trenutno stanje u reprezentaciji, objasnio, iz njegovog ugla, razloge neuspeha, nego je dao i smernice kuda bi reprezentacija Srbije trebalo da se kreće u narednom periodu. Da li su se njegove opservacije nekom dopale ili ne, to je neki drugi padež, ali je činjenica da je Tumbaković otišao u gospodskom maniru, istinski zabrinut za sudbinu Orlova.

Recimo, jedno vrlo zanimljivo zapažanje koje je izneo u izveštaju u decembru 2020:

Jedan od nedostataka, po mom mišljenju, odnosio se na samo jedan formiran način igre. Reprezentacije našeg nivoa imaju najmanje dva modela igre – ofanzivnije i defanzivnije orijentacije“, napisao je Tumbaković.

A, to je ostalo i kao jedna od kritika igre Srbije posle Katara: bili smo pročitani i bez plana B u tim situacijama.

Ostala je i još jedna njegova rečenica o kojoj bi posle Mundijala valjalo razmisliti:

Reprezentacija Srbije lako pobeđuje objektivno slabije protivnike. Ne pronalazi, međutim, način da pobedi ekipe iz vrha svetskog fudbala ili utakmice koje sa sobom nose veliki ulog“, konstatovao je Tumbaković.

Posle nemoći protiv Brazila i ispuštenog vođstva u rukama protiv Kameruna i Švajcarske, osvojenog tek jednog boda na Mundijalu više se niko ni ne seća lepe lisabonske noći.

Piksijevu smenu niko nije ni tražio, niti pominjao posle Katara, pritom je on sam rekao da ostaje da povede Srbiju ka Evropskom prvenstvu u Nemačkoj. I niko nema ništa protiv toga. Štaviše, ne pamti se kada je reprezentacija ostvarila lošiji rezultat na velikom takmičenju, a da je u javnosti pošteđena i najsitnije kritike.

Ali, neka temeljnija analiza neurađenog na Mundijalu mora da se čuje, da se ne bi isto dogodilo i za godinu i po dana na šampionatu kontinenta. Niko ni ne postavlja pitanje da li će Orlovi, u ovakvoj kvalifikacionoj grupi, do njega stići.


tagovi

Dragan Stojković PiksiLjubiša Tumbaković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara