(©Reuters)
(©Reuters)

Može li večeras sve da se reši VS Može li večeras sve da se zakuva

Vreme čitanja: 3min | čet. 16.11.23. | 09:58

Pratiće se i u Srbiji tok utakmica u Podgorici i Sofiji

Odigrala je Srbija prijateljsku utakmicu sa Belgijom u Levenu (0:1) koja nije imala nikakav značaj, a ni naročiti smisao, jer je bila pred praznim tribinama, u kombinovanim sastavima, tako da je pitanje da li su selektori uopšte imali šta posebno da vide. Ipak je Liga nacija kvantni korak napred u odnosu na prijateljske utakmice...

Uglavnom, fudbaleri i navijači Srbije će večeras u miru iz fotelja gledati pretposlednje kolo kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a u našoj Grupi G moglo bi sve da se reši. I sve da se zakuva.

Izabrane vesti

Bugarska će u Sofiji ugostiti Mađarsku (18.00), nakon brojnih peripetija oko mesta održavanja utakmice, čak se spekulisalo da bi moglo da se desi da se i ne odigra. A malo pošto se taj meč završi, u Podgorici će istrčati na teren Crna Gora i Litvanija (20.45).

Da krenemo redom. Reprezentacija Bugarska nema nikakav takmičarski motiv u poslednja dva kola kvalifikacija. Ali, ambicija kod igrača postoji, jer je smenjen selektor Mladen Krstajić i na njegovo mesto je došao novi – Ilijan Iliev. A, kada dođe novi šef, svi kreću od nule i svi žele da se bore za svoje mesto pod Suncem. Tu je i stvar ponosa: Bugari jedini nemaju nijednu pobedu u ovim kvalifikacijama i nije im to baš neka podloga ni za naredni ciklus, kada krene trka za Svetsko prvenstvo.

Uspeli su Bugari da na svom terenu proletos zaustave Srbiju (1:1), minut ih je delio od pobede, pa se nadaju u Sofiji da bi mogli i lideru grupe Mađarskoj da otkinu makar bod.

Remi bi bio rezultat kojim bi se zadovoljili i naši severni susedi. Reprezentaciji koju vodi italijanski selektor Marko Rosi dovoljan je i bod pa da večeras obezbedi plasman na Evropsko prvenstvo. Ipak, posle proklizavanja u Litvaniji prošlog meseca, gde su jedva uspeli da spasu bod (2:2), Mađari će sa dosta opreza izaći na teren „Vasil Levski“ stadiona. Posle trijumfa nad Srbijom u Budimpešti otišli su u Kaunas kao na svadbu i to su umalo skupo platili.

Dakle, Mađarskoj pobeda ili bod večeras donose kartu za Nemačku, dok bi poraz ozbiljno zakomplikovao situaciju u grupi što se njih tiče. Jer u tom slučaju, a da Crna Gora pobedi Litvaniju, vodili bi u nedelju protiv Sokolova u Budimpešti direktnu borbu za plasman na EP. A, sa takvim pritiskom na leđima nije baš pesma igrati. Uz to, otvorila bi se šansa i da Srbija, uz splet okolnosti, dođe do prvog mesta u grupi. Ni to nije za bacanje...

U Podgorici će Crna Gora dočekati Litvaniju i u velikoj meri od ishoda utakmice u Sofiji će zavisiti raspoloženje kojim će Sokolovi istrčati na teren. Što se tiče Srbije, tu je sve jasno: ukoliko Crna Gora ne pobedi večeras Litvaniju, Orlovi će već tamo oko 23 časa postati novi učesnik Evropskog prvenstva u Nemačkoj. Ukoliko pak Jovetić, Savić i drugovi upišu trijumf, Srbija će morati u nedelju u Leskovcu da juri makar bod protiv Bugara.

Crna Gora jeste jača od Litvanije, ali nakon poraza u Beogradu (1:3) opao je malo elan u timu koji predvodi selektor Miodrag Radulović, najviše zbog činjenice da sada više ništa nije u rukama Sokolova. Teorijski, još postoje šanse za put na EP, međutim, u realnosti one su ispod deset odsto.

No, sve bi to moglo dramatično da se promeni ukoliko bi Bugari pobedili Mađarsku. Onda bi i meč u Podgorici dobio specifičnu težinu. A, vrlo moguće da bi to prolongiralo i plasman Srbije na EP do nedelje veče i utakmice u Leskovcu.

Sve kada se sabere, zanimljivo fudbalsko veče nas čeka na brdovitom Balkanu...

KVALIFIKACIJE ZA EP - 8. KOLO

Grupa G

18.00 (5.70) Bugarska (3.60) Mađarska (1.67)

20.45 (1.35) Crna Gora (5.30) Litvanija (10.5)



tagovi

reprezentacija Crne GoreFudbalska reprezentacija Mađarskereprezentacija BugarskeKvalifikacije za Euro 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara