Vreme je za Klasiker (©AFP, ©Reuters)
Vreme je za Klasiker (©AFP, ©Reuters)

MOZZART ANALIZZA: De Klassieker gde prava na grešku nema

Vreme čitanja: 6min | ned. 22.01.23. | 09:08

Vreme je za novi duel Fajenorda i Ajaksa

Svanuo je dan kada se igra najveća utakmica u holandskoj ligi - Klasiker između Fajenorda i Ajaksa. U napetoj trci za titulu, mnogo je različitih priča aktivnih i obećava da će biti strastvenije nego inače, jer se bivši igrač Fajenorda Stiven Berghuis prvi put vraća pred vernike Fajenorda u dresu Ajaksa.

PREPOROĐENI FAJENORD POD SLOTOVIM VOĐSTVOM

Izabrane vesti

Fajenord je iznenađenje sezone. Prošlogodišnji finalisti konferencijske lige izgubili su sedam igrača od svojih jedanaest igrača iz tog finala tokom leta i potpisali ugovor sa šesnaest igrača zauzvrat, ostavljajući Arne Slot sa potpuno novim timom. Uprkos problemima koje to donosi, talentovani mladi trener sklopio je tim od svoje nove strane legije i čak je uspeo da dovede Fajenord na prvo mesto, skoro na polovini sezone.

Pre dolaska Slota u Roterdam, klub je vodio nama poznati Dik Advokat i tim je igrao veoma konzervativan fudbal. Slot je, međutim, potpuno promenio stil igre kluba sa južne strane Roterdama. Ključni principi su da želi da njegov tim gradi igru od pozadi, igra u visokom temp tranzicioni fudbal i pritiska visoko kada protivnik ima loptu, kako bi je što pre vratio. U stvari, Fajenord je najbolje rangirani tim u prvih 10 evropskih liga kada je u pitanju postizanje golova nakon osvajanja lopte visoko na terenu.

Iako su ključni igrači poput Sinistere (Lids junajted), Malasije (Mančester junajted), Aursnesa (Benfika) i Senezija (Bornmut) otišli, Orkun Kokču je doživeo kolaps transfera, što je za njega značilo još jednu sezonu u Roterdamu. Dobio je kapitensku traku i najbolji je i najvažniji igrač Fajenorda ove sezone. Turski plejmejker je prihvatio svoju ulogu lidera i postigao je impresivnih sedam golova u 15 ligaških utakmica do sada. On je specijalista van kaznenog prostora, pošto je 18 od njegovih poslednjih 19 golova koji nisu bili penali, postignuto sa distance.

Igrač koji bi mogao da bude iznenađenje za sutrašnji Klasiker je Mats Vifer. Ako nikada niste čuli za njega, to nije iznenađujuće, jer je ovaj 23-godišnjak doveden iz Ekcelsiora za nešto manje od 600.000 evra prošlog leta. Do sada je bio rezerva Kvintena Timbera, ali pošto se brat igrača Ajaksa i holandskog reprezentativca povredio, a Fajenordu je nedostajala prava šestica u timu, Vifer je dobio svoju šansu.

Posle sjajne igre protiv Zvolea u kupu, gde je čak postigao i asistirao gol, odigrao je fantastičnu utakmicu protiv Groningena i dodao još jednu asistenciju. Fajenord je tražio ovakvog igrača otkako je Norvežanin Aursnes otišao prošlog leta. Vifer je neverovatno staložen i inteligentan vezni igrač sa odličnim dodavanjima, koji nastavlja da napreduje sa svakom nedeljom koja prolazi. Ovaj meč će biti najveći test u njegovoj dosadašnjoj karijeri.



AJAKS BEZ POBEDE U PET MEČEVA, ŠROJDER POD PRITISKOM

Ajaks je sa druge strane izgubio svog veoma uspešnog trenera, Erika ten Haga, koji je prešao u Mančester junajted i zamenio ga je Alfred Šrojder. Šoder je doveden kao taktički genije, ali do sada nije uspeo da uspostavi dublju vezu i sa navijačima i sa igračima.

Sa nula pobeda u poslednjih pet ligaških mečeva, Šrojder je pod ogromnim pritiskom i loš rezultat protiv velikog rivala mogao bi da bude odlučujući faktor u njegovom gubitku posla.

Kako to obično biva, iskusnije igrače okrivljuju kada stvari krenu loše, a nije bilo drugačije ni u Amsterdamu. Glavni žrtveni jarci su bili Dejli Blind, koji je isteran iz kluba i prešao u minhenski Bajern i naš Dušan Tadić, kapiten Ajaksa. Ali da li je Tadić zaista krivac?

Statistika pokazuje drugačiju priču. Jedno od glavnih pitanja sa kojima se Tadić suočio ove sezone je neizvesnost oko njegove pozicije. Iako je uglavnom korišćen kao levo krilo ili kao lažna "devetka" tokom svog vremena u Ajaksu, ove sezone je igrao koliko na desnom krilu, toliko i na levom. Uprkos stalnim smenama, Tadić je i dalje najkreativniji igrač lige, iako Gakpo, koji je sada u Liverpulu, ima još asistencije više.



Tadić je i ranije bio veoma uspešan protiv rivala iz Roterdama, postigavši 3 gola i asistirajući pri 3 gola u 8 Klasikersa. Ako Ajaks želi da izađe iz krize sa kojom se suočava, mnogo će zavisiti od njegovog kapitena.

U timu koji je u velikoj meri van forme, teško je napraviti razliku kao mlad igrač, ali Ajaks ne bi bio Ajaks bez nekoliko talentovanih mladih iz sopstvene akademije. Dvojica se posebno ističu, prvi je 20-godišnji vezista Kenet Tejlor, koji je fantastično započeo ovu sezonu sa 5 golova i 3 asistencije u 14 mečeva. Izabran je za talenat novembra meseca u Erediviziji, ali muku muči sa formom otkako je takmičenje nastavljeno.

Drugi je robusni 20-godišnji napadač Brajan Brobi. Njegova priča je posebna, pošto je rođeni Amsterdamac deo kluba od 2010. godine, stigao je u prvi tim, ali je otišao u RB Lajpcig pošto je odbio da potpiše novi ugovor. Za sada ništa čudno, ali samo godinu dana kasnije Ajaks ga je vratio za 16 miliona evra. Brobi nije bio srećan u Nemačkoj i nedostajao mu je njegov klub, Ajaks, dok je Ajaks prodao Halera u Dortmund i trebao mu je novi napadač.

Brobi je do sada postigao 8 golova ove sezone, ali su poslednja dva postignuta čak u oktobra prošle godine.

TRADICIJA NA STRANI AJAKSA

Gledajući trenutnu formu, Ajaks je sve samo ne favorit u derbiju, ali ako postoji nešto što će njihovim navijačima dati nadu, to je njihov rekord protiv Fajenorda. Pobedili su u poslednjih šest mečeva protiv ogorčenih rivala i samo jednom su izgubili u poslednjih 14 mečeva od Fajenorda.

Taj jedan poraz je ipak bio poseban, jer se završio rezultatom 6-2, a legendarni Robin van Persi je tada postigao dva gola za Fajenord, a još bolje je prošao Stiven Bergujs, sa jednim golom i dve asistencije.

BERGHUIS SE VRAĆA NA DE KAJP

Jedna stvar koja će ovog Klasikera učiniti napetijim nego inače je povratak Stivena Berghujsa na de Kajpu. Bivši igrač Fajenorda prešao je u Ajaks u veoma kontroverznom transferu prošle sezone i odahnuo je što navijači nisu bili dozvoljeni zbog Covid mera prošle sezone, kada su se timovi suočili u Roterdamu.

Međutim, danas je druga priča i moraće da se suoči sa neprijateljskom publikom dok se vraća da igra protiv tima za koji je odigrao 199 mečeva, postigavši 87 golova, uz 64 asistencije.

Fajenord je preduzeo mere, pošto je postavio mreže ispred tribina, kako bi sprečio navijače da bacaju vatromet i druge predmete na Berghujsa.

RAZLIKA IZMEĐU TIMOVA MOGLA BI DA BUDE OSAM BODOVA

Eventualna pobeda Fejenorda značila bi da zaostatak za Ajaksom postaje 8 bodova, a sa PSV-om van forme (dva remija iz dva meča otkako je Gakpo otišao), klub iz Roterdama bi mogao da napravi veliki korak u lovu na svoju 16. titulu. Za Ajaks, s druge strane, ovaj meč će odlučiti da li Šrojder ostaje i nastavi da se bori za titulu ili će biti otpušten, prepuštajući klub novom treneru.

Sa 3,6 golova po meču u poslednjih deset Klassiekers-a i dva napadački nastrojena trenera, obećava da će to biti još jedan spektakl.

PIŠE: Serbian Football Scout

EREDIVIZIJA - 17. KOLO

Petak

Eskcelzior - Volendam 2:0 (1:0)

/Mirani 18ag, Azarkan 80/

Subota

NEC - Emen 3:1 (2:1)

/Dimata 12 penal, 35, Sisoko 52 – Živković 44/

Kambur - Sparta 0:3 (0:2)

/Lauritsen 9, Saito 18, Van Kroj 51/

PSV - Vitese 1:0 (0:0)

/Til 48/

Nedelja

12.15: (1,75)Herenven (3,60) Groningen (4,90)

14.30:(2,70) Fajenord (3,40) Ajaks (2,55)

14.30: (1,75) Tvente (3,60) Utreht (4,90)

16.45: (1,30) AZ Alkmar (5,70) Fortuna Sitard (9,00)

Odloženo

RKC - Go Ahed Igls

***kvote su podložne promenama


tagovi

AjaksFajenordDer KlasikerDušan TadićStiven Berghujs

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara