Ivan Perišić (©Reuters)
Ivan Perišić (©Reuters)

Mrtva trka za vrh Grupe H: Hrvati se ispromašivali, pa razbili Kipar, Ruse častio Škrinijar (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pet. 08.10.21. | 22:51

Iličić dvostruki strelac u ubedljivom trijumfu Slovenije na Malti

Kako stvari trenutno stoje, za prvo mesto i verovatno siguran direktan plasman na Mundijal naredne godine odlučivaće se u Splitu 14. novembra! Jer posle dosadašnjih sedam kola jedino što Hrvatsku i Rusije razdvaja jeste gol-razlika koja ide u korist aktuelnog vicešampiona sveta. Po 16 bodova i jedni i drugi, s tim što je Hrvatska posle trijumfa u Larnaki na +10 (11:1), a Rusija na +7 (11:4). U slučaju da i u Splitu bude nerešeno baš kao u Moskvi prvog dana septembra, a pod uslovom da bodovni saldo na kraju ostane izjednačen, tim s boljom gol-razlikom ide dalje s vrha tabele Grupe H.

Kockasti su večeras mogli da naprave još i veću razliku u tom segmentu u odnosu na Ruse, ali su se propisno ispromašivali u Larnaki. Počev od Luke Modrića kojem je u 54. minutu golman Kipra Neofitos Mihail odbranio jedanaesterac, preko silnih ispuštenih šansi Borne Sose, Andreja Kramarića, Ivana Perišića, Nikole Vlašića... Na kraju ipak ubedljivih 3:0 (1:0) što izabranicima Ivice Dalića ostavlja sudbinu u njihovim rukama dok se ne spusti zavesa na ove kvalifikacije.

Izabrane vesti

Kipar je pružio tek manji otpor favorizovanim gostima, pa je do pozitivnog rezultata ili bar što blažeg poraza pokušao da stigne "bunkerom" i kroz jake duele. To je dalo samo lažnu nadu Kipranima da mogu da izbore častan poraz, bar je tako delovalo sve dok Joško Gvardiol nije u 80. minutu konačno razbio bedem ispred gola "hobotnice" Mihaila i psihički slomio protivnika. Jer nedugo pošto je Gvardiol povećao rezultat na 2:0 stigao je i pogodak Marka Livaje u drugom minutu nadoknade za kapitalnih 3:0 i tri gola prednosti u odnosu na Rusiju na tabeli Grupe H.

Furiozni naleti Hrvatske počeli su već od 13. minuta kada je prvu ozbiljniju šansu u gol pretvorio Kramarić. Ipak posle konsultacija s VAR sistemom pokazalo se da hrvatski golgeter bio u ofsajdu. Radost za goste stigla je u završnici prvog dela. Jak presing na sredini terena doveo je do greške domaćih, posle nekoliko razmena lopte Modrić je poslao razarajuću loptu u prostor koju je spremno dočekao Perišić i na semaforu je pre odlaska na odmor ipak stajalo 1:0 na Hrvatsku.

I kod drugog gola na meču Modrić je bio arhitekta. Ovog puta posle centaršuta iz kornera s leve napadačke strane, lopte se posle odbitka dokopak Gvardiol koji ju je spremno poslao u mrežu za 2:0, da bi Josip Brekalo na kraju obavio veći deo posla i spremio Livaji loptu za konačnih 3:0. Koliko je Hrvatska večeras bila dominantna, opet možda i nedovoljno ubedljiva govore sledeći podaci - ka golu je upućeno čak 28 šuteva, od čega je 11 išlo u okvir! U mreži su završila samo tri pokušaja...

Hrvatska je večeras postavila i novi rekord bez primljenog gola u zvaničnim mečevima. Dosadašnji učinak golmana Pletikose i Runja od 575 minuta pretekli su Livaković i Ivušić koji su večeras stigli do 616 minuta u kojima se mreža Hrvatske nije tresla.

Rusima je nadu za to prvo mesto i kartu za Katar sačuvao niko drugi do - Milan Škrinijar. Jedan od najcenjenijih štopera Serije A i sveta bio je strelac jedinog gola u meču koji je Rusija dobila samo pukom srećom. Da je bilo pravde Slovačka bi uzela makar bod, ako ne i odnela sve iz Kazanja jer je toliko bila bolji rival od domaćina koji je za 90 minuta imao samo jedan udarac u okvir gola...

Jedini gol pao je već u 24. minutu posle solidno izvedene akcije domaćina. Lopta je stigla u kazneni prostor gde je mladi Arsen Zaharin poslao opasnu loptu po zemlji, a Škrinijar ju je umesto u korner poslao direktno iza leđa nemoćnog Mareka Rodaka. Posle tog gola Valeri Karpin je gotovo sve karte bacio na defanzivu i čekanje greške protivnika, samo se rezultat više nije menjao...

Gledajući sve aspekte Slovačka je večeras bila bolji takmac! Ne samo što je kao gost utakmicu završila sa 70 odsto poseda lopte, već i 25 šuteva ka i pet u okvir gola Rusije! Ipak, nije se dalo Slovacima da izvuku bar remi koji, doduše, ne bi mnogo značio.

Slovenija je odnela Pirovu pobedu na Malti gde je rezultat glasio 4:0 (1:0). Dvostruki strelac bio je Josip Iličić, u 27. i 60. minutu, dok su Andraž Šporar i Bendžamin Šeško pogocima u 49. i 67. minutu na asistencije Sandija Lovrićatri ukupno za utakmicu – ulepšali trijumfalno veče Slovenije.

GRUPA H

Kipar – Hrvatska 0:3 (0:1)

/Perišić 45+2, Gvardiol 80, Livaja 90+2/

Malta – Slovenija 0:4 (0:1)

/Iličić 27, 60, Šporar 50, Šeško 67/

Rusija – Slovačka 1:0 (1:0)

/Škrinijar 24ag/



tagovi

Ivan PerišićJosip IličićMilan Škrinijarfudbalska reprezentacija Rusijereprezentacija Rusijereprezentacija HrvatskeFudbalska reprezentacija Slovenijereprezentacija SlovenijeKvalifikacije za Mundijal 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara