Navijači Rome na Olimpiku (©Reuters)
Navijači Rome na Olimpiku (©Reuters)

Murinjo rastrzan između Lige konferencije i derbija Rima, ali Olimpiko je čvrsta tvrđava

Vreme čitanja: 4min | čet. 17.03.22. | 12:54

Roma će u četvrtak od 21.00 čas probati da sačuva protiv Vitesea prednost od 1:0, te se domogne četvrtfinala, ali i da uštedi energiju za predstojeći okršaj sa Laciom za vikend

Kako je izgledala Roma tokom jesenje polusezone, ovo sada je i više nego korektno. Vučica se malo konsolidovala tokom januara i februara, prirodno i apetit navijača je automatski porastao. Žoze Murinjo zato mora da pronađe balans između realnosti i očekivanja, da proba da bez prevelike utrošnje energije preko Vitesea izbori plasman u četvrtfinale Lige konferencije, ali i da u isto vreme spremi ekipu za veliki derbi sa Laciom. Korak po korak, prvo duel sa Holanđanima, koji se od 21.00 časova igra na Olimpiku, a u koji ulazi sa prednošću od 1:0.

Rim je možda Večni grad, ali Roma definitivno nije fudbalski velikan kojeg smo navikli da gledamo u završnici evropskih takmičenja. Zato je ova Liga konferencije idealno takmičenje za Vučicu, da se navikne na igranje Evrope i tokom proleća u ovom tranzicionom periodu, kada Murinjo praktično od nule pokušava da podigne tim koji bi se u narednim godinama borio za Skudeto.

Izabrane vesti

Mnogi ne vole Portugalca i raduju se svakom njegovom neuspehu. Zaslužio je takav stav kod navijača svojim nadmenim ponašanjem i neretko veoma dosadnim, taktičkim fudbalom. Međutim, i on se promenio, svestan je da više nije deo te trenerske elite i da je sada praktično u drugoligaškom (ili čak pre trećeligaškom) evropskom rangu.

Od 2017. godine, kada je vodio Mančester Junajted do trofeja u Ligi Evrope, Murinjo nema nijedan osvojen trofej. Dovoljno da za zvanično četiri puta najboljeg trenera sveta mnogi kažu kako je njegovo vreme prošlo. Roma se neće boriti za odličja u Italiji, ispala je iz nacionalnog kupa u četvrtfinalu, u Seriji A je tek šesta sa 15 bodova manje od Milana. Ostala joj je samo ta Liga konferencije, gde konkurencija nije preteška.

21.00: (1,55) Roma (4,40) Vitese (6,50) - prvi meč 1:0

Teži deo posla u osmini finala je odrađen. U prvom meču, pre nedelju dana, u Holandiji je savladan Vitese sa 1:0. Moglo je da bude i ubedljivije, ali je Seržio Oliveira u razmaku od pet minuta zaradio dva žuta kartona, pa je Vučica ostala sa igračem manje u finišu meča. Poslednjih dvadesetak minuta je zbog toga morala da igra opreznije.

Doduše, Roma je loše otvorila tu utakmicu, u prvih 15 minuta je Vitese bio bliži golu. Prvo se Lois Openda obrukao i promašio zicer, a potom je Adrijan Grbić postigao gol, iz ofsajda. Kasnije se Roma konsolidovala i preuzela kontrolu nad utakmicom.

Generalno, Rimljani igraju sasvim solidno poslednjih nedelja. Od 16. januara do sada su odigrali 11 mečeva u svim takmičenjima, a izgubili su samo jedan, taj u Kupu Italije od Intera u Milanu. Imaju još šest pobeda i četiri remija. Poslednje tri pobede su ostvarene minimalcima, pre Vitesea su pali i Atalanta i Specija. U nedelju je Udineze bio blizu toga da pobedi Romu u Udinama, ali je golom Lorenca Pelegrinija u 94. minutu iz penala Murinjov tim iščupao 1:1.

--------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

Sada predstoji zahtevnih nekoliko dana, odmah posle večerašnjeg susreta, kakav god ishod bio, počinje priprema za derbi Rima. Nije taj meč važan samo zbog rivaliteta sa Laciom, već je to direktan Romin konkurent u borbi za petu poziciju, koja vodi u Ligu Evrope. Nebeskoplavi imaju bod više posle 29 kola.

Igrači moraju da se adaptiraju na ovu situaciju. Ako bismo se spremali za oba meča u isto vreme, izgubili bismo i u prvenstvu i u Ligi konferencije. Igramo protiv Vitesea odlučujuću utakmicu i zato nismo smeli da razmišljamo o nedelji. Lacio je s druge strane imao čitavu nedelju da se sprema za derbi. Mada, siguran sam da bi više voleli da su ostali u Ligi Evrope“, kazao je Murinjo.

Portugalac večeras ne može da računa na Oliveiru, ali ni na Đanluku Mančinija, takođe zbog suspenzije. Njih dvojica će igrati u nedelju, suspenzija važi samo za evropske mečeve. Nema ni Leonarda Spinacole, zbog povrede.

Kvota u Mozzartu na to da će Roma da osvoji Ligu konferencije je 6,50

Biće zanimljivo videti i kakva je situacija sa Nikolom Zaniolom. Prema najavama italijanskih medija, nije isključeno da 22-godišnji krilni napadač ostane protiv Vitesea na klupi, kako bi malo odmorio za duel sa Laciom. Navodno se Zaniolo žalio na umor. Ukoliko se najave ostvare, Feliks će ga zameniti u startnoj postavi.

Za kraj, nekoliko zanimljivih podataka u brojkama. Možda se ne stiče taj utisak na „prvu loptu“, ali Roma je strašan domaćin kada je Evropa u pitanju. Na poslednjih 26 evropskih mečeva na Olimpiku, poražena je samo jednom! Uz to, Murinjo je savršen protiv Holanđana, pobedio ih je na svih sedam dosadašnjih okršaja. Ima nečega u toj tradiciji...


tagovi

Liga konferencijeRomaŽoze MurinjoVitese

Obaveštavaj me

Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara