Tomas Miler i Džamal Musijala (AFP)
Tomas Miler i Džamal Musijala (AFP)

Musijala mora da igra u prvoj postavi Nemačke: Preti li Tomasu Mileru klupa na Mundijalu?

Vreme čitanja: 3min | uto. 27.09.22. | 08:01

Uli Henes nema dilemu koju ulogu bi trebalo da ima mlada zvezda koja je blesnula na Vembliju

Strašno drugo poluvreme odigrali su Engleska i Nemačka u meču poslednjeg, 6. kola A divizije Lige nacija, a ono je poslužilo kao poligon Džamalu Musijali da u 15. nastupu za Pancere pokaže kvalitetet vredan ne samo startne postave na dolazećem Svetskom prvenstvu, već spremnost da u Kataru bude jedan od nosilaca igre, permanentna opasnost za protivničke odbrane, prvenstveno Španije, Japana i Kostarike sa kojima se nalazi u Grupi E.

U Musijalinom slučaju, godine su samo broj. Tek mu je 19, a u aktuelnoj takmičarskoj sezoni profilisao se kao jedan od najboljih fudbalera minhenskog Bajerna. Gazi već treću sezonu u elitnom rangu nemačkog fudbala (teoretski četvrtu, mada je u premijernoj 2019/20 upisao samo jedan nastup), a igrama i potencijalom zaslužio je maltene sam vrh liste najvrednijih fudbalera Bundeslige. Skuplji je samo Džud Belingem sa vrednošću od 90.000.000 evra, dok Musijala deli drugo mesto sa Kristoferom Nkunkuom i klupsko-reprezentativnim kolegom Jozuom Kimihom.

Izabrane vesti

Popularni Bambi dobio je nadimak zbog naizgled tananih nožica, ali iza njih se krije lakoća koraka i driblinga od kojima se protivniku zavrti u glavi. Mada u poslednje vreme nije neki reper štoperske pouzdanosti, Hari Megvajer je potpuno izgubio kompas posle Musijaline biciklice i usledila je sekirica po nogama laneta iz Štutgarta, samim tim i penal za Nemačku. Mogao je nekadašnji član mlađih selekcija Engleske da bude kreator još jednog pogotka samo da je Timo Verner bio nešto precizniji.

"Mlada zvezda mora da igra u reprezentaciji Nemačke. Musijalin sam veliki fan. Bio je pod ogromnim pritiskom uoči utakmice, ali ga je junački izdržao. Ako bude igrao kao danas, mora da bude nosilac i u Bajernu i u reprezentaciji. Ali šta to znači za Tomasa Milera? Da li mu preti klupa na Svetskom prvenstu", zapitao se nekadašnji predsednik Bajerna i legenda nemačkog fudbala Uli Henes.

Miler je recimo odigrao 85. minuta protiv Mađara bez konkretnog učinka, a Musijala počeo u Londonu baš umesto kapitena državnog tima. I? Tinejdžer je doneo Pancerima energiju koja je nedostajala pre par dana. Nije samo iznudio penal, već je ukrao loptu Megvajeru i time otvorio akciju koja je prethodila drugom golu Nemačke.

Međutim, iako gazi 34. godinu života, Tomas Miler je daleko od starog gvožđa. Tri godine zaredom je najbolji paker Bundeslige sa 20+ asistencija. Za razliku od sredine prošle decenije, poslednjih sezona je orijentisaniji na nameštanje, nego na postizanje golova. Doduše, to je dobrim delom posledica činjenice da je Bajern svih tih godina imao u navali gol-mašinu kakava je Robert Levandovski.

I ne, nije rešenje da Musijala igra, a Miler sedi na klupi, a kako stvari stoje ni obrnuta solucija ne dolazi baš u obzir. Ipak je previše radosti Miler doneo jednoj od najfudbalskijih nacija na planeti. Mudijal u Kataru biće mu četvrti po redu, a sa 10 pogodaka najbolji je strelac svetskih prvenstava u konkurenciji aktivnih fudbalera. Šest golova više ima apsolutni rekorder i zemljak mu Miroslav Klose.

Kako Hansi Flik nema golgetera Kloseovog kalibra, jer se Verner muči sa postizanjem golova, a Kai Haverc jednostavno nije devetka, selektora čeka težak posao prilikom pronalaženja idealnog rešenja. Da li je to da Milera resetuje na podešavanja od pre desetak godina i ponovo dobije golgetera iz senke sposobnog da postiže po pet golova po mundijalu i pojuri ili se bar približi Kloseovom rekordu. Rešenje se krije jedino u Flikovoj glavi, a za koje god da se odluči, rezultat u Kataru pokazaće da li je bio u pravu.


tagovi

Džamal MusijalaUli HenesFudbalska reprezentacija Nemačke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara