Mbeja (©Wikipedia/Mazplusfly)
Mbeja (©Wikipedia/Mazplusfly)

Na pola puta od Kejptauna do Kaira, gde je biznis centar čak četiri države, dva kluba strepe za opstanak

Vreme čitanja: 4min | sub. 25.06.22. | 10:49

Od tri Mbejina prvoligaša u Tanzaniji, dva su u crvenoj zoni. Kvanza zato mora ove subote od 15 časova da savlada Ruvu Šuting, dok će Mbeja Siti potpuno rasterećen od 14.30 da dočeka novog šampiona Jang Afrikans

Tanzanija je jedna veoma zanimljiva afrička država, a Mbeja krajnje interesantan grad na njenom jugo-zapadu. Nije preterano velik, sa oko 385.000 stanovnika je tek peti najnaseljeniji, ali je izuzetno važan za čitav region. Zbog svog položaja je biznis centar, ne samo Tanzanije, već i okolnih država Malavija, Zambije i Konga. Kako to obično biva, razvoj grada je ispratio i fudbal, pa Mbeja trenutno ima tri prvoligaša. Doduše, već u narednih nedelju dana bi mogla da ostane bez dva – Kvanza i Tanzanija Prizons se bore za opstanak, a samo je Mbeja Siti bezbedan na sredini tabele.

Fudbal u Tanzaniji je generalno u usponu, njena liga se na CAF rang listi prošle godine probila do 12. pozicije, koja donosi maksimalna dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Afrikanci se još trude da ne dopuste bogatim klubovima i državama previše toga, pa niko ne može da ima više od dva tima, čak ni Maroko i Egipat, tako da je Tanzanija po tom kriterijumu već na vrhuncu.

Izabrane vesti

Verovatno će veća prohodnost na međunarodnu scenu omogućiti i klubovima izvan prestonice Dar es Salama da se uzdignu na viši nivo i umešaju u borbu za elitu i titulu. Decenijama u nazad za tron se bore gotovo isključivo Jang Afrikansi i Simba, dva najtrofejnija kluba (sada je 23:22 u titulama u korist Jange). U 21. veku samo jednom se desilo da neko od ove dve ekipe nije uzeo titulu, u sezoni 2013/2014 je ona završila u rukama njihovog gradskog rivala Azama, trenutno trećeplasirane ekipe u ligi.

Trofej namenjen šampionu Tanzanije poslednji put je napustio Dar es Salam 1999. godine, tada prvi i jedini put prvenstvo osvojio neki klub iz Mbeje. Tanzanija Prizonsi, klub koji finansira lokalna zatvorska služba, uspeo je da se popne na tron i oproba u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Međutim, već na prvom koraku ga je zaustavio Feroviario de Maputo iz Mozambika, zahvaljujući golu u gostima.

15.00: (2,25) Mbeja Kvanza (2,90) Ruvu Šuting (3,45)

Ostatak Tanzanije zbog finansijske moći grada Mbeje gleda baš ka jugo-zapadu u nadi da će neki njen klub prekinuti dominaciju Dar es Salama. Kroz Mbeju prolazi najvažniji put na Crnom kontinentu, Pan-afrički autoput, poznat i kao „veliki put severa“. Reč je o autoputu koji spaja jug sa severom i prostire se od Kejptauna, glavnog grada Južne Afrike, pa sve do Kaira i Aleksandrije, velikih gradova u Egiptu. Od prestonica, ovim putem su povezani Gaborone (Bocvana), Lusaka (Zambija), Nairobi (Kenija), Adis Abeba (Etiopija) i Kartum (Sudan).

Tanzanija je nekako pri sredini autoputa, a Mbeja blizu granice sa tri države, s toga se ogroman kapital završava u njoj. Delom su se „ogrebali“ i fudbalski klubovi, pa je čak i Kvanza uspela da se probije do elite. Po svoj prilici, u njoj neće uspeti da se zadrži duže od jedne sezone, osim ukoliko ove subote od 15 časova ne savlada Ruvu Šuting na svom terenu, u pretposlednjem kolu šampionata.

Mbeja Kvanza je u poslednja dva kola doživela poraze, od Azama (2:0) i Kinondonija (4:1), pa je pala na poslednju, 16. poziciju na tabeli. Ruvu Šuting je 13. sa četiri boda više, ali i on mora da popravi položaj ako želi da opstane, jer 13. i 14. mesto vode u plej-aut.

Kvanzi je preostalo da se nada doigravanju, jer 12-plasirani Mtibva Šugar ne može da stigne, zaostaje sedam poena. Eventualnim trijumfom danas bi došao u situaciju da pogura gradskog rivala Tanzaniju Prizons ka direktnoj eliminaciji, pošto Zatvorenici imaju samo dva poena više od Kvanze.

Prizonsi će takođe biti domaćini ovog vikenda u Mbeji, u nedelju će dočekati vicešampiona Simbu. Gotovo nemogućim deluje zadatak da nijedan klub iz ovog grada ne ispadne iz lige. Prvi duel Mbeje Kvanze i Ruvu Šutinga ove sezone okončan je 1:1, a taj rezultat praktično ne bi odgovarao sada nijednom timu.

14.30: (4,70) Mbeja Siti (3,20) Jang Afrikans (1,80)

Ove subote u Mbeju će doputovati i novi šampion. Od 14.30 časova će Mbeja Siti da ugosti Jang Afrikanse, u meču bez takmičarkog značaja. Igračima Jange je ostao još jedan cilj, koji je više stvar prestiža, da okončaju prvenstvo bez ijednog poraza. Dva kola pre kraja imaju 21 pobedu i sedam remija, tako da je njegovo ostvarenje vrlo izvesno.

Prvi susret Mbeje i Jange ove sezone završen je 0:0, što je bio njihov četvrti remi na poslednjih pet okršaja. Mbeja na pobedu čeka od 2016. godine.

Ovog vikenda nas, dakle, očekuje veoma zanimljiv fudbal na stadionu "Sokoine". Fudbalski objekat u Mbeji sa 20.000 mesta nazvan je po nekadašnjem premijeru Tanzanije, Edvardu Sokoineu. Od 1984. godine je domaćin elitnog fudbala, dom je Mbeja Sitija i Prizonsa, a uskoro ćemo da saznamo hoće li se i sledeće godine praktično svako kolo igrati na njemu ili će Zatvorenici da se presele u niži rang.

TANZANIJA 1 – 29. KOLO

Subota

13.00: (2,10) Koustal Union (3,00) Kagera Šugar (3,70)

13.00: (2,45) Polisi Tanzanija (2,75) Geita Gold (3,25)

14.30: (4,70) Mbeja Siti (3,20) Jang Afrikans (1,80)

15.00: (1,75) Biašara Mara Junajted (3,25) Kinondoni (5,00)

15.00: (2,25) Mbeja Kvanza (2,90) Ruvu Šuting (3,45)

18.00: (2,75) Dodoma Džidži (2,70) Azam (2,90)

Nedelja

15.00: (1,82) Mtibva Šugar (3,20) Namungo (4,60)

15.00: (5,10) Tanzanija Prizons (3,40) Simba (1,70)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

TanzanijaJang AfrikansMbeja SitiTanzanija 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara