Andrej Ilić, Jovan Vlalukin, Aleksandar Čavrić, Ivan Šaponjić, Zoran Tošić i Dušan Jovančić (©Starsport)
Andrej Ilić, Jovan Vlalukin, Aleksandar Čavrić, Ivan Šaponjić, Zoran Tošić i Dušan Jovančić (©Starsport)

Na šest od sedam mečeva u Ligi šampiona igraju Srbi, danas se 19 njih bori za grupnu fazu

Vreme čitanja: 6min | sre. 06.07.22. | 11:22

Koliko je srpska dijaspora brojna savršeno pokazuju kvalifikacije za elitno takmičenje u fudbalu. Sa našim fudbalerima u svojim redovima uspeh ove srede traže Slovan iz Bratislave, Maribor, Šahtjor iz Soligorska, Tobol, Ferencvaroš, HJK Helsnki, Zrinjski, RFS, Dinamo Batumi i KI Klaksvik

Srpski fudbaler je cenjen kao malo koji u svetu. Jednostavno, takav odnos cene i kvaliteta nije lako pronaći u nekim razvijenijim državama, pa se širom sveta fudbalski klubovi opredeljuju za angažovanje naših igrača. Koliko je to izraženo savršeno se vidi na početku kvalifikacija za Ligu šampiona, u utorak su nastupila četvorica (dvojica ostali na klupi), dok ove srede čak 18 srpskih igrača čeka svoju šansu.

Kada dodamo i trenera Tobola Milana Milanovića, 19 Srba se bori danas za grupnu fazu. Od sedam mečeva koji su na programu, samo će jedan da prođe bez njih. Ostali su raspoređeni na 10 klubova, od kojih će većina da se sastane međusobno.

Izabrane vesti

Pa da krenemo redom. Program zvanično kreće od 16 časova, susretom prvaka Kazahstana Tobola i Ferencvaroša. Verovatno je to i derbi ove faze, jer Tobol poseduje ozbiljan kvalitet čim je uspeo prošle sezone da dođe do trona ispred Kajrata i Astane, dok je mađarski prvak rešenost da dogura daleko u eliti dokazao kroz transfere. U poslednja dva prelazna roka, samo na obeštećenja novih igrača Ferencvaroš je potrošio 7.000.000 evra. Ovog leta je izdvojio 2.000.000 da bi doveo Adamu Traorea iz Šerifa.

Zato će biti posebno važno Tobolu da ostvari što bolji rezultat u prvom meču. Domaći teren i klima, podrška sa tribina, uigranost jer je prvenstvo u toku za razliku od mađarskog i umor protivnika zbog dugog puta najveći su aduti Milanovićevog tima. Jasno je da će na Zorana Tošića i Dušana Jovančića pasti najveći teret, bivši aduti Partizana i Crvene zvezde su najveće zvezde Kazahstanaca.

16.00: (3,60) Tobol (3,45) Ferencvaroš (2,05)

Tošić je fenomenalan ove sezone, na 13 mečeva je postigao četiri gola i zabeležio šest asistencija, zbog čega ga gotovo svakodnevno hvale mediji, pa čak i protivnički igrači. Standardan je i Jovančić, nekadašnji kapiten Vojvodine je postigao dva gola na 14 mečeva, a za vikend je pogotkom iz jedanaesterca u 100. minutu doneo bod protiv Turana (2:2), iako je do 86. minuta Tobol gubio sa 2:0.

Uoči meča sa Ferencvarošem u Tobol je stigao još jedan srpski fudbaler, doskorašnji as Vojvodine Miljan Vukadinović. On je registrovan za 1. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, verovatno će se naći na klupi, ali kako je tek stigao nije realno očekivati ga već danas na terenu. Do revanša, koji je na programu sledeće nedelje, možda i bude spreman.

Ferencvaroš takođe u svojim redovima ima jednog srpskog fudbalera, Željka Gavrića, ali njega nećemo gledati večeras. Ruski trener Stanislav Čerčesov ne računa na bivše krilo Zvezde, pa ga nije ni poveo na put u Kostnaj, grad na severu Kazahstana.

Od 18 časova na programu su dva meča, a na oba će važnu ulogu da dobiju i naši fudbaleri. U Norveškoj će Bode/Glimt da dočeka KI Klaksvik sa Farskih Ostrva, a za goste godinama je već nezamenjiv šraf štoper Deni Pavlović. Nekadašnji igrač Čukaričkog, Voždovca, Mačve, čačanskog Borca i Novog Pazara u Klaksviku je od 2018. godine, a odigrao je ove sezone 13 mečeva u domaćem prvenstvu i postigao dva gola.

Deni Pavlović (©Starsport)Deni Pavlović (©Starsport)

Iako je KI ubedljivo najbolji tim u domaćem prvenstvu, posle 15 kola u novom šampionatu još ne zna za poraz i ima čak 14 pobeda, u ovom dvomeču će biti apsolutni autsajder. Istina, nije Bode više jak kao prošle jeseni, kada je tukao Romu u Ligi konferencije sa 6:1. Iz kluba su otišli Erik Bothejm i Patrik Berg, u prvenstvu Norveške je tek šesti posle 12 kola, sa 11 bodova manje od lidera Lilestrema, ali i takav ne bi smeo da ima problema protiv Farana.

U Helsinkiju će HJK, za koji kao pozajmljeni igrač AIK-a nastupa srpski napadač Bojan Radulović, da ugosti prvaka Letonije RFS. Tim iz Rige ima čak četvoricu naših fudbalera, bivši omladinac Partizana Andrej Ilić je starosedelac, dok su Stefan Panić, Stefan Cvetković i Jovan Vlalukin došli ovog leta, najviše zbog evropskih kvalifikacija. Cilj Letonaca je makar plasman u grupnu fazu Lige konferencije, što bi bio najveći klupski uspeh u istoriji te zemlje, a do njega bi neuporedivo lakše stigli ukoliko bi preskočili HJK. Jer, onda bi imali zagarantovno učešće u kvalifikacijama za Ligu Evrope, za razliku od ekipa koje ispadnu iz 1. kola, a koje će da se presele u 2. kolo kvalifikacija za Ligu konferencije.

Meč Didelanža i Tirane, koji se igra od 19.30 časova, jedini je bez srpskih igrača. Barem, ako ne računamo Dejvida Sinanija, starijeg brata Noričevog Danela. Obojica su rođeni u Beogradu, ali se njihova porodica preselila potom u Luksemburg, dobili su i njihove pasoše, pa su nastupali za tamošnju reprezentaciju. Po sličnom principu u ovom tekstu pod „naše“ ne računamo ni na fudbalere Alekse Amanovića ili Miloša Šatare, koji takođe imaju pasoše Srbije, ali nastupaju za druge reprezentacije.

Veoma zanimljiv će biti meč koji će se od 20 časova odigrati u Mostaru. Zrinjski će probati da iskoristi velike promene u redovima Šerifa i to što su Moldavci ogromna nepoznanica posle odlazaka Traorea, Bruna, Krisa Silve, Dimitriosa Kolovosa, Danila Arbeole, Dušana Markovića… Nažalost, jedini Srbin iz redova Zrinjskog, Slobodan Jakovljević, večeras neće igrati zbog povrede.

Zato, od 20.15 časova u Sloveniji ćemo gledati sigurno Nikolu Antića i Igora Ivanovića, uzdanice beloruskog šampiona Šahtjora iz Soligorska. Oni su veoma važni članovi beloruskog tima, koji se ove sezone muči u domaćem šampionatu i trenutno je tek šesti na tabeli posle 12 kola.

Maribor u svojim redovima ima Stevana Nikolića, 19-godišnjeg napadača iz Kraljeva. Ovaj nekadašnji omladinac Partizana i Zemuna stigao je prošlog januara u Sloveniju, ali za sada se još nije probio do prvog tima i u minulom šampionatu je odigrao tek jedan meč. Zato, ne očekujemo ga ni večeras na terenu, ali bitno je da je uz tim. Šansu će već dobiti u nekom momentu tokom ove sezone.

Dakle, u Sloveniji nećemo gledati direktan okršaj srpskih igrača na terenu, ali zato hoćemo u Bratislavi. Od 20.30 časova Slovan će ugostiti Dinamo Batumi, a taj meč će ujedno i zatvoriti današnji program.

20.30: (1,70) Slovan Bratislava (3,70) Dinamo Batumi (5,20)

Za predstavnika Slovačke igraju trojica naših igrača, Dejan Dražić i Aleksandar Čavrić su dugogodišnji aduti Slovana, a od prošle sezone priključio im se i Ivan Šaponjić. Mesto Čavrića i Šaponjića u startnoj postavi večeras se ne dovodi u pitanje, a videćemo kakvu ulogu je trener Vladimir Vajs namenio Dejanu Dražiću. Bivše krilo OFK Beograda je prošle sezone bilo na pozajmici u Honvedu. Vratio se Dražić u Bratislavu ovog leta, dobijao je tokom pripremnih mečeva vrlo dobru minutažu, čak se upisao bio i u strelce. Moguće je da on bude Vajsov džoker.

S druge strane Dinamo Batumi je u takmičarskom ritmu, ubedljivo je prvi u šampionatu Gruzije, gde je posle 20 kola stekao prednost od devet bodova u odnosu na najbližeg pratioca. Važan igrač u prvom timu je nekadašnji as Partizana Milan Radin, koji je na 13 mečeva dao tri gola. Dinamo Batumi je nedavno ostao bez najvažnijeg igrača Hviče Kvarachelije, kojem je istekla pozajmica iz Rubina i on je u međuvremenu prešao u Napoli. Tu je zato i dalje odlični Brazilac Flamarion, nekadašnji ofanzivac Lovćena. Najbolji je strelac prvenstva sa 14 golova, pa je verovatno najveća pretnja po Slovan.

Naravno, svi ovi pobrojani srpski fudbaleri nisu jedini koji bi mogli da zaigraju u grupnoj fazi Lige šampiona ove sezone. Prelazni rok je u toku, pojedini igrači tek treba da se priključe kvalifikacijama od drugog ili trećeg kola. Ne zaboravimo na to da će i Crvena zvezda da zaigra tek u 3. kolu. Sigurno je da ćemo gledati Srbe i u grupnoj fazi, počev od Dušana Vlahovića ili Dušana Tadića čiji Juventus i Ajaks su direktno izborili plasman tamo. Pitanje je samo koliko ćemo biti brojni u eliti.

-----------------

Duele u Mostaru i Bratislavi možete da gledate u direktnom prenosu na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a registracija je besplatna.

-----------------

LIGA ŠAMPIONA, KVALIFIKACIJE - 1. KOLO, PRVI MEČEVI

Utorak

Pjunik - Kluž 0:0

Malme - Vikingur 3:2 (2:1)

/Olson 16, Toivonen 42, Birmančević 83 - Ingason 38, Guđanson 90+2/

Ludogorec - Sutjeska 2:0 (0:0)

/Santana 74, Tisera 90+4/

Balkani - Žalgiris 1:1 (1:1)

/Gripši 15 - Buf 25/

Leh - Karabag 1:0 (1:0)

/Ishak 41/

TNS - Linfild 1:0 (0:0)

/Brobel 57/

Šamrok - Bohemijans 3:0 (2:0)

/Fin 25, Vots 40, Gafni 78/

Škupi - Linkoln 3:0 (2:0)

/Danfa 11, Adetunji 29, Čipolina 62 ag/

Sreda

16.00: (3,60) Tobol (3,45) Ferencvaroš (2,05)

18.00: (1,13) Bode/Glimt (8,50) KI Klaksvik (19,0)

18.00: (1,85) HJK Helsinki (3,50) RFS (4,40)

19.30: (2,60) Didelanž (3,10) Tirana (2,85)

20.00: (3,35) Zrinjski (3,20) Šerif (2,25)

20.15: (2,25) Maribor (3,10) Šahtjor Soligorsk (3,50)

20.30: (1,70) Slovan Bratislava (3,70) Dinamo Batumi (5,20)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Dušan JovančićFerencvarošTobolkvalifikacije za Ligu šampionaZoran TošićMilan MilanovićMiljan VukadinovićŽeljko GavrićJovan VlalukinStefan CvetkovićStefan PanićAndrej IlićNikola AntićIgor IvanovićIvan ŠaponjićAleksandar ČavrićDejan DražićSlovan Bratislava

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara