Šo Inagaki (desno), fudbaler Nagoje (©AFP)
Šo Inagaki (desno), fudbaler Nagoje (©AFP)

Nagoja overava osminu finala Lige šampiona, Gamba Osaka strepi protiv Tajlanđana

Vreme čitanja: 3min | ned. 04.07.21. | 09:56

Japanski klubovi u elitnom takmičenju izlaze na teren u nedelju, ali u potpuno različitim raspoloženjima će odmeriti snage sa Johorom i Čijangraj Junajtedom

Sedam puta su u 39 sezona azijsku Ligu šampiona osvajali klubovi iz Japana. Samo su Južnokorejci uspešniji od njih. Ove godine su takođe timovi iz Zemlje izlazećeg sunca među najvećim favoritima, a u nedelju na teren izlaze dva tima.

Prvo će Nagoja, koja je veoma blizu plasmana u osminu finala. Ona je lider u grupi G, sa osvojienih maksimalnih 12 bodova, a eventualna pobeda nad Johorom od 16 časova overila bi joj plasman u nokaut fazu.

Izabrane vesti

Kao što je poznato, dalje idu pobednici svih grupa, kao i šest najboljih drugoplasiranih timova. Nagoji bi 15 bodova bilo dovoljno da se osigura da bude među tih šest drugoplasiranih timova, ali će za prvu poziciju gotovo sigurno morati da se bori sa trostrukim azijskim šampionom Pohangom u poslednjem kolu. Uspela je Nagoja da savlada Južnokorejce u njihovom prvom okršaju, ali kako oni nisu posle toga nijednom proklizali, još mogu do prvog mesta.

16.00: (1,28) Nagoja (5,20) Johor (9,50)

Nagoja nikada nije uspela da dođe do same završnice elitnog takmičenja, za razliku od svojih zemljaka Urave, Ivate, Džef Junajteda, Tokija, Gamba Osake, Kašime i Jokohame, koji su igrali makar po jednom u finalu. Ove sezone bi to moglo da se promeni, jer za sada Nagoja ostavlja utisak veoma čvrste ekipe, koja još nije primila nijedan gol u eliti.

Sa klupe je predvodi italijanski stručnjak Masimo Fičadenti, nekadašnji strateg Verone, Ređine i Kaljarija. On je u Japanu od 2014. godine, prvo je zamenio Ranka Popovića u Tokiju, a posle je preko Sagan Tosua stigao do Nagoje 2019. godine. Uspeo je da prenese na svoj sadašnji tim onu italijansku čvrstinu, što pokazuje i njegova gol razlika na 67 mečeva sa Fičadentijem u svim takmičenjima – 92:47.

Od 15. novembra do sada Nagoja je odigrala ukupno 27 utakmica, a poražena je na samo dve. Bolji je bio Sagan Tosu u aprilu sa 2:1, a zatim i Sendaj u maju sa 1:0.

Posle Nagoje svoj meč igra i Gamba Osaka, u sklopu 4. kola u grupi H. Rival joj je od 18.00 Čijangraj Junajted, predstavnik Tajlanda. Izabranici Masanobu Macunamija se mnogo muče ove sezone i nikoga nisu ubedili da im je mesto među 16 najboljih ekipa na najvećem kontinentu.

U grupi H su drugi na tabeli, još nemaju poraz, ali su osvojili samo pet bodova. Savladali su nedorasle Tampines Roverse sa 2:0, remizirali sa Đonbukom 1:1, ali su onda u prošlom kolu potpuno razočarali svoje navijače i odigrali sa Čijangrajem samo 1:1. Tajlanđani su doduše imali mnogo sreće, izjednačili su preko Bila u 94. minutu, ali Japanci nisu bili dominantni na tom meču. Ni blizu.

18.00: (1,35) Gamba Osaka (4,50) Čijangraj Junajted (8,50)

Sudeći po dešavanjima u drugim grupama, drugoplasirana ekipa iz ove najverovatnije neće biti među šest najboljih i ostaće bez osmine finala. Zato Gamba Osaka mora da trijumfuje danas protiv Čijangraja, kako bi u poslednjem kolu imala šansu da pobedi Đonbuk i tako mu preotme prvo mesto.

Ako Gamba ne uspe da izbori plasman u osminu finala, neće da bude iznenađenje ako Macunami ostane bez posla. U Džej ligi su rezultati užasni, ekipa je tek 18. na tabeli, u zoni ispadanja. Doduše, odigrala je nekoliko utakmica manje od većine rivala i ne mora baš da strepi za opstanak, ali gornji deo tabele i novi izlazak na međunarodnu scenu su praktično nemoguća misija.


tagovi

Afrička Liga šampionaGamba OsakaNagoja Grampus Ejt

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara