Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

Nagrada za osvajanje Kupa Portugalije tri puta manja nego za jedan bod u Ligi šampiona

Vreme čitanja: 2min | čet. 09.09.21. | 11:26

Utakmicom niželigaša Os Limijanosa i Montalegrea ovog četvrtka od 17 časova počeće 82. izdanje najmasovnijeg klupskog takmičenja u zemlji na Iberijskom poluostrvu

Finansijske nagrade su postale fudbalskim klubovima najvažnija stvar. Trofeji, pogotovo oni manji, neće im doneti mnogo toga. Zato su nacionalni kupovi i izgubili na značaju, pogotovo od kako je ugašen Kup pobednika kupova. Ambicioznijim timovima je važnije da izađu u neko takmičenje UEFA, makar samo i učestvovali tamo, a ova manja takmičenja koriste za razigravanje rezervnih timova. Nema sumnje da će tako da bude i ove sezone u Kupu Portugalije, koji počinje ovog četvrtka od 17 časova duelom četvrtoligaša Os Limijanosa i novog trećeligaša Montalegrea.

17.00: (5,00) Os Limijanos (3,50) Montalegre (1,68)

Izabrane vesti

Gotovo sigurno da će Porto, Benfika, Braga, Sporting i ostali velikani portugalskog fudbala, koji u Kup ulaze od 3. kola, barem u početku da šalju omladince na teren. Uostalom, nagradni fond koji je obezbedio FS Portugalije za ovo takmičenje toliko su slabe, da ni niželigašima ne znači preterano. Tek toliko da pokrije deo troškova za putovanje ili organizaciju meča.

Naime, pobednik finala koji je na programu 22. maja sledeće godine, zaradiće 300.000 evra. Poređenja radi, to je čak tri puta manje nego što UEFA daje kao nagradu za remi u Ligi šampiona. Tamo se bod ove sezone vrednuje 930.000 evra, pobeda 2.800.000 evra. Podsetimo, ove sezone u eliti igraju Sporting, Porto i Benfika.

Poraženi finalista Kupa Portugalije dobiće 150.000 evra, a timovi koji su ispali iz takmičenja pre toga zaradiće samo mrvice. Naime, plasman u polufinale vredi 17.500 evra, četvrtfinale 12.000, a u osminu finala 9.000 evra.

Tako će u ponedeljak Os Limijanos i Montalegre da igraju za više nego skromnu nagradu od 3.000 evra. Dobro, i za prestiž. Poslednji put su se timovi sa severa Portugalije sastali u sezoni 2018/19. u Kampeonatu (tada četvrtom rangu), a oba puta je Montalegre trijumfovao, sa po 2:1 i 1:0. Ti bodovi su mu bili dovoljni taman za toliko da završi u gornjoj polovini tabele, pa da iskoristi reformu sistema takmičenja u Portugaliji i da se tokom prošle sezone kroz doigravanje izbori za treći rang.

Za sada mu tamo ide dobro, osvojio je šest poena iz tri kola, pa je na deobi druge pozicije u grupi A. Oba trijumfa je ostvario na svom terenu, dok je kao gost poražen od Lusitanije sa 2:1.

Sa druge strane, Os Limijanos je odigrao samo jedan meč u svom takmičenju. Bio je bolji od Madeire sa sjajnih 8:1. Taj meč je odigran prošle nedelje.


tagovi

Kup PortugalijeLiga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara