Bekovi kao napadači (© Reuters)
Bekovi kao napadači (© Reuters)

Najbolji bekovi u istoriji Premijer lige: TAA i Robo su kao Karlos i Kafu

Vreme čitanja: 2min | uto. 21.12.21. | 11:25

Geri Nevil o Liverpulovom tandemu

Prošla je decenija otkako ga je Arsen Venger nazvao najboljim desnim bekom u istoriji Premijer lige. Fudbal se u međuvremenu promenio toliko da verovatno i sam Geri Nevil više sebe ne smatra posebnim igračem, već na pijadestal uzdiše Trenta Aleksandra Arnolda.

Da sve bude zanimljivije, legenda Mančester junajteda hvali aktuelnog prvotimca Liverpula, a zna se da je reč o najvećem rivalstvu na Ostrvu. Sve povodom još jedne izuzetne sezone reprezentativca Engleske, ali i sjajne pomoći sa suprotne strane terena u liku Endija Robertsona.

Izabrane vesti

Bekovski par ekipe Jirgena Klopa vrednuje Geri Nevil najvišim ocenama.

Dok komentarišem utakmice, naročito ako unosim emociju kao što je bio slučaj protiv Totenhema, moram da proverim sebe da li njih dvojicu pominjem u smislu najboljih bekova koje sam ikad video, Roberta Karlosa i Kafua. Brazilcu su godinama bili primer šta bi moderni bekovi trebalo da rade. Transformisali su tu poziciju. Znam da je i ranije bilo napadački orijentisanih bekova, Liverpul ih je imao sedamdesetih, međutim, pogledajte šta Trent i Endi danas rade. Prvo su napadači, pa defanzivci, doprinose izvođenjem slobodnih udaraca, potom centaršutevima, akcijama, uključeni su u svaki segement igre. Učinili su bekove značajnim delom tima“, pojasnio je Nevil, inače stručni konsultant Skaj sporta.

Njegova tvrdnja ima uporište u podatku da su Trent Aleksander Arnold i Endri Robertson od leta 2017. zajedno ostvarili po 40 asistencije na terenima Premijer lige.

Karlos i Kafu su bili posebni, međutim, ova dvojica... Nikad ranije nisam video da neki premijerligaški klub ima takav tandem bekova kao što ih ima Liverpul. Apsolutno je uživanje gledati ih kako igraju, ali i kako sarađuju. Robertson je toliko dosledan da sve radi dobro. Sjajno se brani, takmičarski je nastrojen, protiv Totenhema je dao i namestio gol. Aleksandar Arnold je apsolutno fenomenalan kad je reč o kvalitetu pasa i centaršutu. Nijedan bek ranije nije igrao kao on. Trent igra kao De Brujne, Bekam ili Džerard. Ponaša se kao ofanzivni vezni, a zapravo je bek. To je najveće priznanje koje mogu da mu odam“.

Teško da neka druga ekipa u Engleskoj toliko zavisi od bekova kao Liverpul. Primera radi, Čelsi ima sjajnog Risa Džejmsa, Mančester Siti ove sezone spektakularnog Žoao Kansela, ali Trent i Robo se potvrđuju iz meča u meč.

„Neverovatno je šta rade ovi momci. Odrastao sam pričajuući da bekovi moraju da idu napred, daju i nameštaju golove“, dodao je Geri Nevil.

 


tagovi

Trent Aleksander ArnoldEndi RobertsonEndrju RobertsonLiverpulGeri Nevil

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara