Nermin Haskić i Nemanja Bilbija (©velez.fk/hsk.zrinjski)
Nermin Haskić i Nemanja Bilbija (©velez.fk/hsk.zrinjski)

Najbolji fudbal se igra u Mostaru - Zrinjski i Velež za pehar Kupa BiH

Vreme čitanja: 6min | sre. 17.05.23. | 10:34

Finale na Bilinom Polju u Zenici od 18.00

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Prošle godine prvenstvo je osvojio Zrinjski, dok je Kup pripao Veležu. Ove godine Zrinjski je odbranio titulu u Premijer ligi, dok će u finalu najmasovnijeg takmičenja igrati sa Veležom. Dakle, jedno je jasno. Najbolji fudbal u BiH igra se u Mostaru, jer će oba pehara kao i prošle sezone završiti u Gradu na Neretvi. 

Izabrane vesti

Slavio je Mostar prošle godine Sergeja Jakirovića i Feđu Dudića jer su ova dvojica stručnjaka doneli pehare u vitrine svojih klubova. Ove godine ulicama Mostara uzvikuju se imena Krunoslava Rendulića i Nedima Jusufbegovića. Ovaj prvi mogao bi ispisati istoriju i nakon dugo vremena doneti duplu krunu Plemićima, dok bi trener Veleža uspeo napraviti čudo, posle ne baš tako dobre prve polusezone kada je na klupi sedeo Amar Osim… 

Sve u svemu, očekuje nas zanimljiv mostarski okršaj za pehar Kupa BiH, a tribine stadiona Bilino Polje trebalo bi da budu ispunjene do poslednjeg mesta, što će dodatno upotpuniti ovaj lepi fudbalski ambijent. Prošle godine je ovaj stadion u finalu Kupa bio srećan Veležu…. 

VELEŽ - ZRINJSKI (18:00)

Već dve godine unazad Zrinjski je dokazao da mu zaista nema ravnog u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Prošlu sezonu je oborio sve moguće rekorde, a slično je i ove sezone, budući da su već neko vreme i matematički osigurali titulu, pa će do kraja sezone u Premijer ligi igrati potpuno rasterećeno. Titula u ligi je već odbranjena, a ime trenera Krunoslava Rendulića moglo bi biti ispisano zlatnim slovima u istoriji kluba, pošto Plemići imaju priliku da po prvi put osvoje duplu krunu. Samo jednom su osvojili najmasovnije takmičenje, a bilo je to u sezoni 2008. kada nisu bili šampioni Premijer lige, tako da će motiv sada biti još veći. Zrinjski je svakako pokazao da ima i glavu i rep, pa ni nagla promena trenera na zimu nije ostavila traga, jer je sistem koji je imao Sergej Jakirović samo upotpunjen, pa su Plemići nastavili da melju protivnike.   

U Kupu je sve krenulo od ekipe iz nižeg ranga Zvijezde 09, koju su Plemići lako savladali rezultatom 4:0. Zanimljivo, žreb je pripazio Zrinjski i u naredne dve runde, jer su za protivnike imali takođe ekipe iz nižeg ranga. U osmini finala su savladani Laktaši sa 4:0, dok je u četvrtini finala eliminisan Radnik iz Bijeljine sa ukupnih 5:1. Interesantno je da je taj primljeni pogodak zapravo bio jedini u celokupnom takmičenju kada se Zrinjskom tresla mreža, jer je u polufinalu savladan Tuzla Siti sa ukupnih 7:0 u dvomeču. Kako melje u prvenstvu, tako Zrinjski radi i u Kupu, mada će finale biti potpuno drugačije. Imao je priliku šef stručnog štaba Krunoslav Rendulić da odmori ekipu, pa su tako bili pošteđeni oni najvažniji poput Nemanje Bilbije. Upravo je kapiten Plemića najbolji strelac i Lige i Kupa sa ukupno 28 golova, pa će i večeras biti u centru pažnje.

Dupla kruna bio bi šlag na tortu fantastične sezone kapitena Zrinjskog. Iako Plemići u ovaj meč ulaze kao favoriti, svestan je šef stručnog štaba Krunoslav Rendulić, da je u jednom meču na neutralnom terenu sve moguće. 

Očekujemo izuzetno zahtevnu utakmicu, igra se jedan susret, favorita nema, nadam se da će utakmica biti lepa i da će biti užitak je gledati, te da ćemo pružiti dobru igru i nadam se pobediti. Ovde nema favorita, to je gradski derbi, utakmice su uvek po pola bez obzira na trenutno stanje forme i eventualne povrede. U toj utakmici favorit ne postoji, ne samo u Mostaru nego svugde u svetu. Šanse su 50-50, nadam se da će otići na našu stranu“, istakao je Rendulić. 

Plemići su trenutno u nešto boljoj formi u prvenstvu od Rođenih što za Rendulića ne znači mnogo jer je Kup drugo takmičenje.  

„Prvenstvo je jedna, a Kup druga priča. U prvenstvu smo najviše pokazali, zasluženo smo prvi, ali Kup je drugo takmičenje, ovo je jedna utakmica“ dodao je Rendulić koji je govorio i o pritisku pred finale.   

„Pritisak je uvek prisutan s obzirom na značaj utakmice, no nije dobro ako je on izražen u prevelikoj meri, pa te sputava u izvedbi na terenu. Ja sam uveren da se to neće dogoditi i da ćemo pružiti lepu predstavu, jer naš cilj je dupla kruna“, jasan je Rendulić koji je dodao da bi se u tim trebao vratiti brzonogi Mario Tičinović, dok su pod upitnikom Damir Zlomislić i Antonio Ivančić

18.00: (4,40) Velež (3,45) Zrinjski (1,77)

Prošle godine Velež je prekinuo dugu tradiciju, i nakon više od 30 godina doneo pehar državnog Kupa u svoje vitrine. Slavilo se danima u crvenom delu Mostara kao nagoveštaj neke nove svetlije budućnosti slavnog kluba. I zaista je ispalo tako. Iako je Feđa Dudić otišao, a sezonu ne baš dobro počeo Amar Osim, zimus je stvari na svoje mesto postavio Nedim Jusufbegović i doveo Rođene nadomak odbrane titule u Kupu. Dobre igre Veleža manifestovale su se i u ligi, pa su i tu u prilici da se domognu Evrope, ali je jasno kao dan da je prvenstveni cilj na najmasovnijem takmičenju.  

Sve je krenulo od ekipe iz nižeg ranga i eliminacije Toška iz Tešnja sa 2:0, da bi onda u osmini finala Velež bio bolji od Posušja istim rezultatom. Četvrtfinale je donelo dvomeč sa dobojskom Slogom i ukupnim trijumfom od 6:0, a onda je u polufinalu poklekao i Željezničar sa ukupnih 3:1. Zanimljivo, kao i Zrinjski i Velež je do sada u Kupu primio samo jedan pogodak dok napad predvodi Nermin Haskić sa četiri gola u Kupu te 11 u Ligi.  

Biće ovo prilika da Velež dođe do četvrtog trofeja u Kupu. Drugog vezanog u BiH, dok su dva puta osvajalu Kup Maršala Tita. Sve u svemu, veliki dan za Rođene, pogotovo što igraju protiv gradskog rivala. Otkako je seo na klupu Veleža, Nedim Jusufbegović je zaista doneo neke nove stvari koje su urodile plodom. U BiH javnosti je poznat kao taktički pedantan do poslednjeg detalja što se može videti u većini utakmica, pa će biti zanimljivo videti šta će pripremiti za duel sa najboljom ekipom u državi.  

Sama činjenica i način kako se odvija prvenstvo u zadnje dve-tri godine, šta Zrinjski predstavlja i s kakvom dominacijom igra Premijer ligu BiH, apsolutno ukazuje na to da su jedna od najboljih, ako ne i najbolja ekipa. Prema tome, od nekih stvari, sve i da hoćete, ne možete pobeći. Mi nećemo preuzeti ulogu favorita, ali apsolutno želimo da pobedimo i hoćemo da se predstavimo u najboljem svetlu. Smatramo da imamo kvalitet da se suprotstavimo Zrinjskom i da ostvarimo pobedu. Kada se saberu sve okolnosti, oni imaju jednu određenu prednost. Međutim, mi imamo svoje adute, imamo svoje argumente… Verujemo u njih, verujemo u tim koji imamo i da zajedno, skupa s navijačima, možemo da odigramo dobru utakmicu. Ako bude tako, možemo se nadati povoljnom rezultatu“, kazao je trener Veleža Nedim Jusufbegović. 

MEĐUSOBNI DUELI: 

Velež u zadnjih osam utakmica nije pobedio Zrinjski, a zadnji put to im je pošlo za rukom 8. avgusta 2020. godine. Sva tri puta ove sezone slavio je Zrinjski. Dva puta po 1:0 i jednom 3:1. Međutim, ovde je ulog mnogo drugačiji, a utakmica na neutralnom terenu potpuno različita od prvenstvene.  

BILBIJA I HASKIĆ: 

Fantastični napadači biće glavna pretnja i u večerašnjem susretu. Nemanja Bilbija je najbolji igrač, ali i strelac celokupne lige. Ubojiti kapiten Plemića postigao je ukupno 28 golova (pet u Kupu), dok je Nermin Haskić 16 puta tresao protivničke mreže (četiri u Kupu).

BOSNA I HERCEGOVINA, KUP - FINALE (ZENICA)

Sreda

18.00: (4,40) Velež (3,45) Zrinjski (1,77)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Bosna i HercegovinaZrinjskiVelež

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara