Vladan Milojević (©Reuters)
Vladan Milojević (©Reuters)

Najbolji napad na najčvršću odbranu: Milojevićev APOEL deveta pobeda u nizu vodi na prvo mesto

Vreme čitanja: 3min | pet. 09.12.22. | 12:31

Velikan iz Nikozije je do duela sa liderom šampionata Kipra Pafosem (petak, 18) čak pet puta postizao gol u 90. minutu. Njegov današnji rival je četiri puta zatresao mrežu protivnika u nadoknadi vremena

Kada je srpski fudbalski trener Vladan Milojević sredinom oktobra ove godine seo na klupu APOEL-a, najtrofejniji kiparski klub je u prvenstvu imao učinak od dve pobede, tri remija i jednog poraza. Sa bivšim trenerom Crvene zvezde tim iz Nikozije je nanizao sedam uzastopnih prvenstvenih pobeda, pa ovog petka ima idealnu priliku da zasedne na vrh tabele. APOEL od 18 časova u okviru 14. kola prvenstva Kipra gostuje trenutnom lideru Pafosu, za kojim zaostaje samo jedan poen.

Milojevićev tim je zabeležio i jednu pobedu u nacionalnom kupu. Dakle, 52-godišnji strateg je za sada na 8/8. U tom nizu pali su redom Ahoronas Onisilos, Hloraka, AEK Larnaka, Apolon, Paralimni, Doksa, večiti rival Omonija i Nea Salamis.

Izabrane vesti

Većina, prepoznatljivim receptom trofejnog Aranđelovčanina – disciplinovanom, čvrstom odbranom koja teško prima golove. Apolonu su na tih osam utakmica samo dva tima zatresla mrežu, Hloraka i Nea Salamis po jednom.

Sada ćemo da vidimo Tilose na pravom ispitu, pošto gostuju najboljem napadu u ligi. Nije Pafos samo sakupio najviše bodova i ostao jedini neporažen tim u ligi, već je i postigao najviše golova. Ukupno 29 na 13 utakmica, čak 10 više od APOEL-a. Od toga čak devet je delo brazilskog ofanzivca Žaira, nekadašnjeg fudbalera Hajduka iz Splita, Šerifa i PAOK-a. Žairo je ubedljivo najbolji strelac takmičenja, sa četiri pogotka više od najbližeg pratioca, APOEL-ovog Markinjosa.

18.00: (2,50) Pafos (3,00) APOEL (2,90)

Još jedan zanimljiv podatak pred ovaj nesvakidašnji derbi: Sastaće se dve ekipe koje su postigle ubedljivo najviše golova u 90. minutu. APOEL pet, po jedan protiv Anortozisa, Apolona, Paralimnija, Omonije i Nea Salamisa, a Pafos četiri, pošto je u nadoknadi vremena tresao mreže Karmiotise, Hlorake, Paralimnija i Nea Salamisa. Naravno, nisu svi bili direktno za bodove, ali su dobro podsećanje da oba tima igraju čvrsto do samog kraja utakmice.

Pafos je veliko iznenađenje ove sezone, niko nije očekivao od njega borbu za titulu. Iskoristio je kikseve rivala, koji su neretko prosipali bodove pošto su se čuvali za evropska takmičenja. Nanizao je šest pobeda, a tu seriju je prekinuo tek u prethodna dva kola, kada je remizirao sa Arisom (2:2) i Olimpijakosom iz Nikozije (1:1).

Poslednji takmičarski poraz Pafos je doživeo još u maju, na gostovanju AEK Larnaki (2:0). Sezonu je završio na šestoj poziciji, a zanimljivo da je u poslednjem kolu direktno izbacio APOEL iz kvalifikacija za Ligu šampiona. Savladao je Tilose sa 3:1, to je iskoristila AEK Larnaka da preotme drugu poziciju, a naposletku je baš ona preko Partizana stigla do mesta u Ligi Evrope. APOEL-u je preostalo da igra kvalifikacije za Ligu konferencije, ali nije uspeo da eliminiše Jurgorden, što je bio jedan od uzroka smene trenera i dovođenja Milojevića.

APOEL i Pafos su se sastali već jednom u okviru ove sezone, u 1. kolu. Tada su u Nikoziji odigrali 1:1, Žairo je doneo prednost gostima, a u finišu meča je Mateo Sušić izjednačio.

Pred novi okršaj Milojevića je zadesio jedan problem. Gruzijski napadač Giorgi Kvilitaja se požalio na bol u mišiću, tako da će njegovo mesto u startnoj postavi morati da popune Marios Ilia ili Anton Maglica. Ni jedan, ni drugi se nisu nešto proslavili ove sezone, mada se mora priznati da ne mogu ni da se pohvale nekom velikom minutažom. Ilia za 372 minuta na terenu u svim takmičenjima nije postigao nijedan pogodak, dok je hrvatski napadač za 684 minuta, raspoređenih na 14 mečeva, bio precizan samo jednom. Maglica je u kvalifikacijama za Ligu konferencije zatresao mrežu Jurgordena, a ove sezone je sakupio i tri asistencije.

APOEL je najtrofejniji tim na Kipru sa 28 titulua, sedam više od Omonije i 15 od Anortozisa. Međutim, poslednji trofej je osvojio još 2019. godine. Dugo već traje post, a Milojevićev zadatak je da ga prekine.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

KIPAR 1 – 14. KOLO

Petak

18.00: (6,25) Doksa (3,80) AEK Larnaka (1,52)

18.00: (2,50) Pafos (3,00) APOEL (2,90)

Subota

18.00: (1,40) Anortozis (4,20) Olimpijakos Nikozija (7,75)

18.00: (4,40) Paralimni (3,35) Apolon (1,80)

Nedelja

16.00: (1,38) Omonija (4,40) Hloraka (7,75)

18.00: (3,40) AEL Limasol (3,10) Aris Limasol (2,15)

Ponedeljak

18.00: (2,10) Nea Salamis (3,25) Karmiotisa (3,35)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Kipar 1APOELAPOEL NikozijaPafosVladan Milojević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara