Dejan Damjanović u prvom meču sa Serezo Osakom (©AFP)
Dejan Damjanović u prvom meču sa Serezo Osakom (©AFP)

Najbolji tim Hongkonga piše istoriju u Ligi šampiona

Vreme čitanja: 3min | pet. 09.07.21. | 09:30

Kiči predvođen Dejanom Damjanovićem u petak od 12.00 ima priliku protiv Serezo Osake da obezbedi plasman u osminu finala elitnog takmičenja po prvi put od osnivanja

Promena sistema takmičenja u azijskoj Ligi šampiona donela je prohodnost i klubovima iz manjih liga, a situacija sa pandemijom koronavirusa pojedinim ekipama je otvorila neočekivano i vrata osmine finala. Jedna od njih je Kiči, prvak Hongkonga, koji u petak od 12 časova igra meč za plasman u nokaut faz elitnog takmičenja protiv japanske Serezo Osake.

Taj susret igra se u Buriramu, u Tajlandu, kao i svi mečevi Grupe J. Posle odluke kineskih klubova da zbog pandemije u eliti igraju sa rezervnim timovima ekipa Dejana Damjanovića je počela da ispisuje klupsku istoriju.

Izabrane vesti

Guangdžou je ispao iz konkurencije za drugu poziciju, u prvih pet kola njegovi omladinci nisu uspeli protivnicima nijednom da zatresu mrežu, samim tim ni da dođu do počasnog boda. Kiči je to iskoristio na najbolji mogući način i sa tri pobede, remijem i porazom od Serezo Osake je overio drugo mesto na tabeli.

12.00: (9,50) Kiči (4,80) Serezo Osaka (1,30)

Na žalost tima iz male države sa istoka Azije, to mu ne garantuje plasman u osminu finala. Zapravo, ako Japanci ponovo i danas budu slavili, najverovatnije će da bude eliminisan. U nokaut fazu ide samo šest najboljih drugoplasiranih timova po tri sa zapada i istoka, a sa 10 osvojenih bodova Kiči je na samoj granici.

Trenutno je peti na toj tabeli, ali Gamba Osaka u subotu i Daegu u nedelju još mogu da ga prestignu. Obe ekipe imaju po bod manje od Kičija i mnogo bolju gol razliku. Gambi bi zato bod protiv Đonbuka, a Daeguu remi sa nejakim Junajted Sitijem bili dovoljni da preskoče Al Hilal, Traktor, ali i Kiči ako izgubi.

Pobeda Damjanovićevom timu je zato sada imperativ. Onda bi na toj tabeli drugoplasiranih ekipa od ekipa sa istoka preskočio Patum Junajted i Pohang, pa ne bi morao više da prati rezultate rivala. Mogao bi da se koncentriše samo na žreb i istorijski nastup u osmini finala.

Kičiju je ovo peto učešće u Ligi šampiona, ali tek drugo u grupnoj fazi. On je 2015, 2017. i 2019. godine gubio u kvalifikacijama, dok je 2018. bio najslabiji u grupi sa Kašivom, Đonbukom i Tjanđinom. U AFC kupu je imao više uspeha, dva puta je igrao u četvrtfinalu, a 2014. i u polufinalu drugog po kvalitetu azijskog takmičenja za klubove.

Prvi duel sa Serezo Osakom Kiči je izgubio sa 2:1. Pomenute 2018. godine je jedine bodove u grupi ostvario pobedom nad japanskom Kašvom sa 1:0, a sada se nada sličnom poduhvatu.

U prethodnom susretu sa Osakom smo defanzivno odigrali sasvim dobro. Moramo da popravimo našu ofanzivu, jer nam je potrebno da osvojimo bodove. Moramo da odigramo bolje. Naši igrači su malo umorni, imamo i sitne probleme sa povredama, ali mislim da imamo dobru šansu. Rekao sam igračima, ova utakmica je kao finale“, kazao je trener Kičija Aleks Ču Či-kvong.

Kiči je u prvih pet kola postigao svega šest golova, od čega je Damjanović četiri puta bio strelac. Nekadašnji reprezentativac Crne Gore je u međuvremenu oborio rekord i postao najbolji strelac u istoriji azijske Lige šampiona. Sada samo pokušava da dodatno pomeri lestvicu.

AZIJSKA LIGA ŠAMPIONA – 6. KOLO

Grupa J, petak

12.00: (9,50) Kiči (4,80) Serezo Osaka (1,30)

16.00: (12,0) Guangdžou (6,00) Port (1,20)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Azijska liga šampionaAzijaKičiDejan DamjanovićSerezo Osaka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara