Reprezentacija BiH u Kazahstanu (©Reuters)
Reprezentacija BiH u Kazahstanu (©Reuters)

Najgore kvalifikacije BiH: Pjanićevi izlasci, kafe i “šamari“ - Džeko i drugovi kao Malta, Farani, Estonci...

Vreme čitanja: 3min | sre. 17.11.21. | 11:29

“Ne razmišljam o ostavci“, kaže Ivajlo Petev, najneuspešniji selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine

Porazom od Ukrajine (0:2) na Bilinom Polju u Zenici reprezentacija Bosne i Hercegovine okončala je još jedne neuspešne kvalifikacije. Iako se nakon oktobarskog ciklusa možda i pomislilo da Zmajevi mogu doći do željenog baraža, Finska i Ukrajina su u novembarskom prozoru razotkrile sve slabosti BiH tima, očitale im lekciju i pokazale im da u ovom trenutku nisu ni blizu dostojnog kvaliteta za veliko takmičenje.

Nakon osam odigranih utakmica, BiH je osvojila sedam bodova. Jedna pobeda, četiri remija i tri poraza. Gol razlika 9:12. Kod kuće svega jedan osvojen bod i to protiv Kazahstana. Premalo za reprezentaciju koja gaji nade da se domogne nekog velikog takmičenja.

Izabrane vesti

Poređenja radi, jedan Luksemburg i i Letonija su osvojili po devet bodova. Gruzija sedam, Andora šest, a slabašni Kipar i Malta po pet bodova. Mizeran učinak koji za BiH znači najgore kvalifikacije u istoriji, a selektora Ivaila Peteva stavlja na prvo mesto liste najneuspešnijih selektora. Ipak, bugarski stručnjak stvari gleda drugačije.

Generalno, jedini pravi kiks koji smo napravili bio je protiv Finske u subotu. Za sve ostalo, nemam šta da prigovorim momcima. Ta utakmica nas je mnogo koštala i odigrali smo jako loše. Mogu biti nezadovoljan i sa 2:2 protiv Kazahstana, ali tada smo odigrali dobru utakmicu. Nisam nezadovoljan porazom od Ukrajine, jer mislim da nije realan rezultat. Dao sam novim momcima šansu i pokazali su volju, želju i borbu. To mi je bilo bitno. Mislim da smo napravili korak napred“, istakao je Petev koji je nezadovoljnoj sportskoj javnosti u BiH kratko i jasno poručio: “Ne razmišljam o ostavci“.

Da stvar bude još gora, stanje u i oko reprezentacije nije bajno. Ni blizu toga. Nekako su poslednje dve utakmice na površinu iznele sav prljavi veš koji se skupljao, taložio i nagomilavao, pa je porazom od Finske i atmosfera u svlačionici bila jako negativna. Ceh je platio Miralem Pjanić. Zamenik kapitena je, kako su preneli sarajevski mediji, tokom boravka na pripremama bio sklon nepoštovanju pravila i propisa kada je reč o boravku van hotela, uslikan je u noćnom izlasku pred meč sa Finskom, pa je na toj utakmici i izviždan.

Na koncu, odstranjen je iz reprezentacije pred meč sa Ukrajinom, ali i dalje se njegova sudbina u nacionalnom timu ne zna. Petev je ostao zakopčan, pa će na budućnost Pjanića u državnom dresu, BiH javnost morati još sačekati.

Sve je to indirektno nagovestio i golman Ibrahim Šehić koji je na jednoj od pres konferencija poručio: “Ne mogu ja da idem od sobe do sobe, da šamaram igrače i govorim im o važnosti utakmice za reprezentaciju“.

Te reči dobile su i nastavak pa je golman turskog Konjaspora nakon meča sa Ukrajinom izašao pred navijače i poručio da nesportskog života na okupljanju reprezentacije više neće biti.

Napravićemo pravilnik i ko god bude uradio išta pogrešno, ja ću ga lično ispred vas dovesti, pa ćemo ga svi zajedno naružiti. Nema više izlazaka iz hotela, nema više ni kafa, ni mame svoje nećemo gledati dok opet ne vratimo reprezentaciju na pravi put i to vam mi obećavamo“, rekao je Šehić.

Jasno je kao dan: Petev nema autoritet, igrači su to iskoristili i sve to je kulminiralo najgorim kvalifikacijama u istoriji, pa je BiH sebe dovela u situaciju da ima isto pobeda kao Kosovo, Litvanija, Estonija, Belorusija, Farska Ostrva, Kipar i Malta.

Za igrače poput Edina Džeka, Miralema Pjanića, Radeta Krunića, Seada Kolašinca, premalo.


tagovi

Fudbalska reprezentacija BiHMiralem PjanićIvajlo Petev

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara