Slavlje fudbalera Barselone (AFP)
Slavlje fudbalera Barselone (AFP)

"Najgori transfer u istoriji" je najbolji asistent liga petice: Dembele nameštao, Obamejan rešetao

Vreme čitanja: 4min | uto. 10.05.22. | 23:37

Barsa pobedila Seltu na Kamp Nou i dva boda je dele od overe vicešampionskog zvanja

Hita Barselona ka ozvaničenju vicešampionskog zvanja u španskoj Primeri, a svi oni kojima je ovaj klub u srcu mogu samo da maštaju šta bilo da je Ćavi predvodio Katalonce od starta sezone. Jer upravo je španski stručnjak najzaslužniji što je klub koji je iz prvih 13. rundi sakupio svega 18 bodova, u nastavku sezone arhivirao čak 54 na 23 utakmice. Upravo je Ćavi sa liste otpisanih oživeo Usmana Dembelea, on želeo da Pjer-Emerik Obamejan stigne na Kamp Nou, a upravo je ovaj dvojac i večeras bljesnuo srušivši Seltu na Kam Nou u 36. kolu - 3:1.

Dok Real Madrid ne odigra svoj meč iste runde, španski strateg će moći da se hvali da je Barselona osvojila više bodova od šampiona otkako je on preuzeo kormilo. Ali u Barseloni ne smeju da tuguju što nisu bili konkurentni za trofej, već da na konto svih svetlih momenata u drugom delu grade euforiju za narednu takmičarsku godinu kada će sigurno napasti titulu. Ono što nakon večerašnjeg trijumfa mora im bude u glavi, jeste osvajanje bar dva boda u naredna dva meča koja bi Kataloncima garntovala mesto u Superkupu Španije i prihod od 8.000.000 evra.

Izabrane vesti

Pokazala je Barselona na najvećem evropskom stadionu kao mnogo puta ove sezone popriličan broj defanzivnih boljki, zadnja linija, pre svih Erik Garsija pravila je neke nedopustive greške, koje nisu kažnjene, a koje su došle kao posledice opuštanja kada je domaćin stekao velikih 3:0.

Tiha je bila Barselona tokom prvih pola sata igre, pre nego što je Usman Dembele kraj aut linije kao iz voza izbacio dvojicu čuvara, samo da bi se sekund kasnije stuštio po desnom boku i kao da je to najlakša stvar na svetu nacrtao ziver Memfisu Depaju. Pogodak Holanđanina Francuzu je omogućio desetu asistenciju u 2022, dvocifrenu brojku u tom segmentu od starta godine u Ligama petice nema niti jedan igrač. Lionel Mesi recimo ima devet nameštenih golova. A sada odvojite sekund i setite se da je pre manje od pola godine, Dembele bio persona non grata u Barseloni, da je ucenjivao klub oko produžetka saradnje, te da je, da nije bilo dolaska Ćavija, lako mogao da izraste u najgori transfer u istoriji fudbala. Međutim, onime što radi od februara meseca počeo je da isplaćuje transfer vredan 135.000.000 evra.

Pre odlazak na odmor Depaj koji nije u planovima Barselone za sledeću sezonu odradio je veliki posao pre gola Pjer-Emerika Obamejana, a Gabonac je samo tri minuta po startu drugog dela u svoj 11 prvenstveni gol za Barsu pretvorio još jedan savršen pas Dembelea. Dva pogotka mu nedostaju da izjednači rekord Nikole Žigića, rekordera po broju golova u Primeri kada je reč o zimskim pojačanjima, a ušao je Oba i u društvo Kristijana Ronalda (13), Zlatana Ibrahimovića (11) i Radamela Falkaa (11) kao najraspucanijih fudbalera u prvih 15 nastupa u Primeri. Računajući period od februara meseca do dana današnjeg, nema ubojitijeg igrača u Primeri od Gabonca. Pa čak ni Karim Benzema nije postigao više golova od tada.

A onda je krenulo Barsino opuštanje. Jago Aspas je ni celih dva minuta kasnije postigao svoj 11 gol u karijeri protiv Barse, Tijago Galjardo kroz stotinak sekundi moga da vrati ekipu iz Viga na gol zaostatka. Znalo se da je meč rešen nakon što je malo pre isteka sat vremena igre Muriljo pocrveneo jer je oborio Depaja kao poslednji igrač odbrane.

Minut kasnije u sudaru sa saigračem Gavijem nastradao je Ronald Arauho, usledio je prekid tokom kojeg je Barsin defanzivac odvezen sa terena ambulantnim kolima, a prema najnovijim informacijama reč je o potresu mozga.

Do kraja smo videli i pomračenje svesti Erika Garsije koji je u 69. minutu poklonio gostima kolosalnu priliku za 3:2, a njihova reakcija pred Ter Štegenom bila je još tragičnija. Selta nije mogla da učini meč neizvesnijim iako su na momente njeni fudbaleri sjajnim dodavanjima i kretanjem uspevali da zamaskiraju činjenicu da su brojčano inferiorniji.


PRIMERA, 36. KOLO

Utorak

Valensija - Betis 0:3 (0:0)

/Vilijan Žoze 57, Kanales 87, Iglesijas 90/

Granada - Bilbao u toku

21.30: (1.45) Barselona (4.50) Selta (7.00)

Sreda

19.00: (2.10) Alaves (3.35) Espanjol (3.60)

19.00: (2.70) Osasuna (2.80) Hetafe (3.35)

20.30: (1.70) Sevilja (3.70) Majorka (5.90)

21.30: (6.00) Elče (3.70) Atletiko Madrid (1.68)

Četvrtak

19.00: (1.75) Sosijedad (3.60) Kadiz (5.60)

20.00: (4.80) Rajo Valjekano (3.60) Viljareal (1.85)

21.30: (1.53) Real Madrid (4.60) Levante (6.50)



tagovi

BarselonaSeltaUsman DembelePjer Emerik ObamejanJago Aspas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara